Ella Kanninen Vuoden Positiivinen Suomalainen

Toimittaja ja juontaja Ella Kanninen on valittu Vuoden Positiivisimmaksi Suomalaiseksi 2023. Positiivisuuden ja elämänilon lähettiläänä hän suhtautuu elämään ja maailmaan uteliaasti, tarttuu haasteisiin rohkeasti ja uskoo, että kaikki järjestyy.

Ella Kannisen positiivinen asenne kumpuaa suuresta elämänilosta ja uteliaisuudesta.

– Se on peruselämänasenteeni. Jo lukiossa minulta kysyttiin, miten jaksoin olla hyvällä tuulella jopa harmaana marraskuun aamuna. Se johtui siitä, että ajattelen jokaista päivää mahdollisuutena uusiin seikkailuihin ja kehittävään tekemiseen.

Kanniselle positiivisuus merkitsee luottamusta tulevaan. Myönteistä ajattelua tarvitaan varsinkin silloin, kun elämä tarjoaa vastoinkäymisiä ja tulevaisuus näyttää sumuiselta.

– Positiivinen asenne on ollut minulle erityisen tärkeä niinä aikoina, kun työtilanteeni on ollut epävarma eikä puhelin ole soinut. Kun minulla oli terveyshuolia, aviomieheni ja läheisteni tuki ja positiivisuus auttoivat minua eteenpäin, Eila Kanninen sanoo.

Myönteinen elämänkatsomus ja voimakas halu elää itseä ja toisia varten ovat lähtöisin omalta äidiltä, matkailualalla työskentelevältä Tuula Kanniselta, jota Kanninen pitää esikuvanaan.

– Äiti on aina säilyttänyt myönteisen asenteen elämään, vaikka hänellä on välillä ollut vaikeaa. Jos jään jossittelemaan, äiti kannustaa jättämään menneet taakse ja katsomaan eteenpäin. Hänellä on käsittämätön kyky muuttaa haasteet myönteisiksi tavoitteiksi. Hän sanoo aina, että asioihin löytyy ratkaisu.

Vuoden Positiivisin Suomalainen -palkinto myönnetään nyt kolmatta vuotta yhteistyössä Nenäpäivä-säätiön kanssa. Eila Kanninen on osallistunut kampanjaan useana vuonna Puoli Seitsemän -ohjelman haasteiden muodossa ja hänelle onkin merkityksellistä, että äänestyksen tuotto lahjoitetaan juuri Nenäpäivälle.

-Maailman lasten oikeudet ovat minulle sydäntä lähellä ja olen kokenut tärkeäksi osallistua Nenäpäivään joka vuosi. Kehitysyhteistyötä tarvitaan edelleen ja Nenäpäivä on monelle suomalaiselle perinne. Uskon, että moni suomalainen osaa jo odottaa sitä joka vuosi. Hyvän tekeminen on tehty myös helpoksi. Vaikka maailman tilanne on huono, niin toivoa on ja me voimme kaikki tehdä osamme paremman maailman rakentamiseksi.

Italia opettaa joustavuutta

Ella Kanninen asuu tällä hetkellä italialaisen aviomiehensä ja kahden teini-ikäisen poikansa kanssa Suomessa, mutta toinen koti on Toscanassa Italiassa. Hän on asunut perheensä kanssa kahden maan arkea jo kaksikymmentä vuotta.

– Italiassa asuu kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa, ja joka päivä tapahtuu elämää vaikeuttavia asioita; sähköt menevät poikki, jossain on onnettomuus, lakko tai niin edelleen. Italiassa olen oppinut kysymään itseltäni, onko tämä asia maailmanloppu. Jos ei ole, otan vaihtoehdon b tai c käyttöön.

Hän toivoo suomalaisiltakin enemmän joustavuutta, jota hän voisi ajatella myös positiivisuuden symbolina.

– Henkinen joustavuus tarkoittaa sitä, että tullaan toisia ihmisiä vastaan. Lukkiutuminen omaan tahtoon ja tarpeeseen sumentaa näkökentän. Näkökulman avartaminen ja joustaminen lisäävät positiivisuutta ja luottamusta tulevaisuuteen.

Kannisen mielestä positiivisuutta voi oppia, kunhan siihen löytyy halua ja motivaatiota. Hän vinkkaa kokeilemaan kahta itse testattua keinoa.

– Yritän itse sijoittaa haasteen asteikolle ja katsoa mihin kohtaan se asettuu. Välillä auttaa myös, kun keksimällä keksin positiivisia asioita vaakakuppiin, jolloin negatiivisten asioiden määrä vähenee.

Asenne ei kuitenkaan aina ratkaise. Joskus olosuhteet eivät ole otolliset, vaikka itse olisi valmis menemään läpi harmaan kiven.

– Silloin pitää olla itselle armollinen, Kanninen muistuttaa.

Vuoden Positiivisin Suomalainen kunnioittaa Juhani Töytärin muistoa

Tänä vuonna Vuoden Positiivisin Suomalainen -palkinto jaetaan haikeissa tunnelmissa, sillä Positiivarit-yrityksen perustaja ja Vuoden Positiivisin Suomalainen -palkinnon isä Juhani Töytäri menehtyi lauantaina 21.10. pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana vain kaksi päivää ennen palkinnon jakotilaisuutta.

-Juhani sai viettää viimeiset päivänsä perheen ja ystävien ympäröimänä, nauraen, tarinoiden ja yrityksensä tulevaisuutta suunnitellen, kertoo Juhani Töytärin tytär, Positiivareiden projektipäällikkö Riikka Töytäri.

– Positiivisin Suomalainen oli Juhanin tärkein elämäntyö. Haluamme kunnioittaa Juhanin muistoa varmistamalla että Positiivareiden toiminta jatkuu entisellään ja Vuoden Positiivisin Suomalainen -palkinto myönnetään jatkossakin”.