-Ennen ihmiset kuvasivat reissujaan tehdäkseen naapurit kateellisiksi. 360 videot mahdollistavat sen, että naapurit pääsevät kokemaan saman reissun, sanoo startupyrittäjä ja VirtualTravellerin perustaja Jaajo Linnonmaa.
VirtualTraveller on sosiaalisen median kanava, jossa reissaajat voivat jakaa ympäri maailmaa ottamiaan 360-videoita. Kuka tahansa voi perustaa palveluun oman kanavan ja alkaa jakaa videoita.
VirtualTraveller on uusi kokemus kertojalle, koska 360-videolla tunnelmat ja maisemat voi jakaa entistä paljon syvemmällä tavalla.
Näin kuvailee omaa kokemustaan VirtualTravellerista luontokuvaaja Eeva Mäkinen:
-Valokuvaajana liikun luonnossa paljon ja usein ajattelen, kuinka upeaa olisi näyttää juuri tietty valo, hetki ja paikka ihmisille kuten itse sen näen, eli joka puolelta maisemaa. Virtual travellerin kautta tämä on mahdollista ja odotan innolla taas tulevan talven retkien näyttämistä teille kaikille! Toivoisin videoiden lisäävän ihmisten inspiraatiota mennä ulos katsomaan ja fiilistelemään luontoa. Aina ei tarvitse matkata edes maailman ääriin, vaan meiltä Suomestakin löytyy toinen toistaan uskomattomampia luontoelämyksiä, joita voi kokea niin livenä kuin virtuaalisesti matkassani.
VirtualTraveller ei kuitenkaan ole uusi kokemus vain kertojalle, vaan myös katsoja pääsee sukeltamaan todentuntuisiin maailmoihin.
-Hyppäsin eilen virtuaalisesti laskuvarjolla lentokoneesta ja kiisin ilmassa 200 kilometriä tunnissa. Olen edelleen sitä mieltä, etten halua sitä kokeilla todellisuudessa. Mutta virtuaalisesti se oli upea kokemus, kuvailee Linnonmaa 360-videon todentuntua.
VirtualTraveller avaa matkakohteet myös monille sellaisille, jotka eivät pääse itse kiertämään maailmaa:
Liikuntarajoitteisen näkökulmasta Virtual Traveller tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Se tuo maailman niiden luo, jotka eivät syystä tai toisesta pysty matkustamaan, nyt tai koskaan. Sen avulla pääsee kokemaan sellaisetkin paikat, joita ei pyörätuolilla liikkuen voi saavuttaa. Minulle sähköpyörätuolilla liikkuvana maailmanmatkaajana se antaa myös uudenlaisen mahdollisuuden rohkaista muita liikuntarajoitteisia matkustamaan, tarjota tietoa esteettömyydestä ja helpottaa matkaan lähtöä, kun kohteen toimivuuden on ensin voinut testata kulkemalla siellä virtuaalisesti., tiivistää espoolainen Sanna Kalmari omat ajatuksensa VirtualTravellerista.
Myös perustaja Linnomaan oma kimmoke VirtualTravellerin käynnistämiseen lähti halusta avata maailmaa niille, jotka itse eivät pääse sitä matkustamalla kokemaan. Hän kokeili VR-laseja ensimmäistä kertaa SLUSH-tapahtumassa Helsingissä:
-Keskellä messukeskusta katselin yhtäkkiä auringonlaskua hiekkarannalla jossain Karibialla. Olin innoissani, kuinka todelliselta se tuntui. Mietin heti kummitätiäni, joka on työskennellyt koko ikänsä MS-potilaiden ja muiden liikuntarajoitteista kanssa. Olin viikkoa aikaisemmin käynyt itse heitä tapaamassa ja puhumassa sairauden tuomista vaikeuksista, kuten matkustamisesta mahdottomuudesta. Oivalsin, että näillä laseilla pystymme tuomaan maailman heille, Linnonmaa hehkuttaa.
Koska matkailun jättämä hiilijalanjälki on jopa neljä kertaa suurempi kuin tähän asti on ajateltu, virtuaalimatkailu puoltaa paikkaansa myös tästä näkökulmasta. Kaikkien ei tarvitse lähteä reissaamaan ympäri maailmaa, vaan toisiin maailmoihin voi sukeltaa ja kokea maailman toisten travellereiden kautta. Myös kiireiselle nykyihmiselle nojatuolimatkailu voi olla se kallisarvoinen hengähdyshetki arjen keskellä.
-Virtuaalimatkustus mahdollistaa, että voit vartissa nähdä Eiffel-tornin, Vapaudenpatsaan ja Sydneyn oopperatalon, maalalilee Linnonmaa ja jatkaa:
-Halusimme tehdä käyttäjälle mahdollisimman helpoksi käyttää meidän palvelua ja löytää mielenkiintoisimmat videot. Siksi laitamme erikseen omalle kanavalle maailman top 50 nähtävyyttä. Suunnitteilla on seuraavaksi top 50 tapahtumaa jne. Lisäksi haluamme kannustaa meidän travellereita kuvaamaan juuri niitä asioita, mitkä kiinnostavat varmasti kaikkia.
VirtualTraveller haastaa YouTuben ja Instagramin
VirtualTraveller haluaa tarjota travellereille helpon tavan jakaa sisältöjä ja katselijoille helpon tavan löytää videosisältöjä. Kuulostaa jollain tavalla tutulta. Aikooko VirtualTraveller haastaa YouTuben ja Instagramin kaltaiset jättiläiset? Linnonmaa innostuu kysymyksestä
-Todellakin ja meillä on aseet heidän lyömiseen. Youtube on yksi iso roskalaatikko, josta on todella vaikea löytää haluamansa. Jos yrität etsiä 360 videoita, niin saat vartin etsiä ennen kuin löydät haluamasi. Me kartoitamme videomme, joten videon löytäminen juuri tietystä kohteesta on helppoa. Meillä videoita voi hakea maan, maanosan tai vaikkapa harrastusten perustella. Toinen haluaa nähdä biitsivideoita ja toinen museoita. Lisäksi uskon, että moni haluaa nähdä kohteesta riippumatta tiettyjen travellerien videoita.
-Me luomme uusia tubetähtiä tai oikeastaan 360 vloggaajia. Instagram taas ei palkitse käyttäjiään mitenkään. Meillä sisällöntuottaja voi vaihtaa katselukerrat Finnairin lentopisteiksi ja näin matkustaa uusiin paikkoihin kuvaamaan lisää videoita. Olen jo kysynyt suomalaisilta tubettajilta ja Instavaikuttajilta kiinnostusta tehdä videoita palveluun, jossa katselukerrat voi vaihtaa lentopisteisiin. Jokainen on ollut kiinnostunut ja monet ovatkin jo tehneet ensimmäiset 360-videonsa. Moni myös näkee, että 360 vloggaaminen on se seuraava juttu.
VirtualTravellerissa on tällä hetkellä noin 500 videota, mutta Linnonmaa on varma, että määrä kasvaa nopeasti:
-Meidän tarkoitus ei ole se, että ihmiset kuvaavat videoita VAIN ollessaan reissussa, vaan mieluusti kuvaisivat myös omaa kotikaupunkiaan ja esittelisivät omia lempipaikkojaan. Kun palvelu aukeaa maailmanlaajuisesti, niin uskon tämän toteutuvan. Jokainen voi olla oman kaupunkinsa matkaopas.
VirtualTravellerin kasvua vauhdittaa kokonaisvaltaisen elämyksellisyyden lisäksi myös se, että 360-kameroiden hinnat ovat pudonneet kovaa vauhtia. Jokainen voi olla elämyksiä luova travelleri.