Viron upeat saaret lentäen – kannattaa kokeilla

Tallinnan lentoasema. Kuva: Sven Zacek

Viron saaret – Saarenmaa, Hiidenmaa, Vormsija Ruhnu – ovat kaikki ainutlaatuisia omalla tavallaan.  On kuitenkin harvojen kiireisten matkailijoiden tiedossa, että muutamalle saarelle pääsee myös lentokoneella. Lauttamatkan sijasta pääset Saarenmaalle, Hiidenmaalle tai Ruhnuun lentäen.

Saarenmaa on Viron suurin saari ja sen valtava koko saa sinut unohtumaan, että olet itse asiassa Itämeren ympäröimällä saarella. Saarenmaa on sen kukoistavien kylpylä- ja lomailupalveluiden ansiosta suosittu matkakohde ympäri vuoden. Saaren pääkaupunki Kuressaare on sen etelärannikolla, noin tunnin ajomatkan päässä viereisen Muhun saaren autolauttasatamasta. Jos kuitenkin astut Tallinnan lentoasemalla Saarenmaan koneeseen, saavut saaren pääkaupunkiin jo noin 40 minuutin kuluttua, Visit Estonia viestittää.

Edullista – usko pois

Lentoreitillä asiakkaita palvelee lentoyhtiö NyxAir, jonka käytössä on 48-paikkainen ATR 42-500-lentokone. Lento lähtee Tallinnasta Kuressaareen arkisin aamuisin kello 07.25 ja iltapäivisin kello 18.00, lauantaisin kello 10.05 ja sunnuntaisin kello 18.30. Lentokone pysähtyy Kuressaaressa 45 minuutin ajan, ja paluulento Tallinnaan lähtee arkisin kello 07.25 ja 19.55, lauantaisin kello 11.30 ja sunnuntaisin kello 19.55. Meno-paluulipun saa edullisimmillaan 52 eurolla, ja lippuja on saatavilla osoitteessa http://www.flynyx.com. Kuressaaren lentokenttä on aivan kaupungin keskustan tuntumassa, noin puolen tunnin kävelymatkan tai 10 minuutin bussimatkan päässä.

Hiidenmaa sijaitsee Saarenmaan pohjoispuolella, ja se tunnetaan erityisesti lukuisista tasokkaista ruokapaikoista, jotka ovat auttaneet kasvattamaan saarella vierailevien matkailijoiden määrää viime vuosina. Lauttamatka Rohukülan satamasta Hiidenmaalle kestää noin 1,15 tuntia, mutta lentokoneella saavut saareen vain puolessa tunnissa. Meno-paluulentolippujen hinnat alkavat 50 eurosta, ja lippuja on saatavilla verkossa osoitteessa www.saartelennuliinid.ee. Kärdlan lentoasw sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Kärdlan keskustasta, busseilla pääsee sinne 15 minuutissa.

Koska lentoaika on molemmilla reiteillä lyhyt, koneessa ei ole tarjoilua, mutta lentomatkan lisäbonuksena voit nauttia miellyttävästä lentomatkasta. Kone nimittäin lentää kohtuullisessa korkeudessa, jossa korvien lukkiutuminen ei yleensä häiritse, ja pääset näkemään koko Viron rantaviivan lintuperspektiivistä.

Seikkailunhaluisille Ruhnu

Virossa on tarjolla monipuolisia elämyksiä myös seikkailunhaluisille matkailijoille. Ruhnu sijaitsee melkoisen matkan päässä mantereelta, ja se onkin maantieteellisesti jopa lähempänä Latvian kuin Viron rannikkoa. Pienellä saarella keskellä merta voit nauttia koskemattomasta luonnosta, ihailla koko maan pisintä valkoisen hiekan peittämää rantaa ja tutustua paikallisen yhteisön elämään. Saareen pääsee kesäisin toukokuun ja lokakuun välisenä aikana mantereelta Pärnusta (matka kestää noin 3 tuntia) ja Saarenmaalta ympäri vuoden autolautalla.

Lentokoneella Ruhnuun pääsee Pärnusta. Lentoreitillä palvelee Avio OÜ, jonka käytössä on 9-paikkainen Britten-Norman Islander -lentokone. Palvelu on ensisijaisesti tarkoitettu saaren vakituisille asukkaille, joiden on päästävä mahdollistaman nopeasti Saarenmaalle tai mantereelle asioitaan hoitamaan, mutta muutkin matkustajat toivotetaan myös tervetulleiksi. Lentolipun hinta on 23–29 euroa (joko Saarenmaalta tai Pärnusta). Lisätietoja lennosta saat osoitteesta www.lendame.ee. Jos suunnittelet matkaa Ruhnuun, majoituspaikka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, ja paikallisten kanssa on sovittava myös kuljetuksesta lentokentältä majoituskohteeseen ennen saareen saapumista.

Ruhnuun pääsee lentämällä talvisin myös Kuresaaresta. Lisätietoja reitistä löydät verkkosivulta http://www.kuressaare-airport.ee/.