Vilnan joulukuusi Euroopan kaunein

Vilnan joulukuusi. Kuva: Saulius_Ziura

Liettuan pääkaupunki on virallisesti aloittanut lomakauden valaisemalla joulukuusen, jonka kansainväliset matkailijat odottavat olevan Euroopan kaunein.

Vilnan joulukuusen perinteinen valaistus houkutteli kansalaisia ja matkailijoita. Liettuan pääkaupunki on saanut vuosien ajan paljon maailmanlaajuista huomiota ainutlaatuisista ja upeista joulukuusistaan, ja tämä vuosi ei ole poikkeus. Tänä vuonna koristeltu joulukuusi muistuttaa 14-15-luvun kuningatarhahmoa shakkipelistä, jonka arkeologit löysivät vuonna 2007.

Koristeet koristavat jo perinteistä 27 metrin korkuista metallirakennetta, jossa on noin 6000 haaraa. Rakenne on erityisesti suunniteltu luomaan täysin kestävä joulukuusi.

Erityinen koristemallina toiminut hahmo löydettiin arkeologisissa kaivauksissa Vilnan herttuan palatsin ympärillä. Kauniisti koristeltu hahmo on valmistettu karapuusta 1400-luvulta. Sen keskiosa on kaiverrettu geometrisilla kuvioilla ja päällä kukkakoristeita. Historioitsijoiden mukaan shakkipeliä pelasi Liettuan suuriruhtinaskunnan aatelisto 1500-luvun lopulta lähtien.

Historiallinen shakkihahmo

Vilnan merkittävät joulukuuset ovat näky, jota kaupungin vieraat arvostavat enemmän vuosittain. Brysselissä toimiva matkaorganisaatio European Best Destinations nimitti hiljattain Vilnan joulukuusen kauneimmaksi Euroopassa: (yli 14 000 matkailijan mielipide).

Yhtä houkutteleva on perinteinen joulumarkkinat, jotka on perustettu joulukuun ympärille yhdessä Raatihuoneen aukiolle sijaitsevan toisen markkinoiden kanssa. Markkinat ovat avoinna 30. marraskuuta – 7. tammikuuta. Näillä joulumarkkinoilla voi ostaa erilaisia käsintehtyjä lahjoja pysytellen lämpiminä ja onnellisina juomalla kuumaa suklaata tai kuumaa viiniä ja nauttimalla erilaisia makeisia, kuten vohveleita ja perinteisiä hunajakakkuja.