Viisi valloittavaa luontokohdetta Liettuassa

UNESCOn perintölistalle kuuluva Kernavė on paikka, jonne muinaisen Liettuan pääkaupunki perustettiin, Kuva: Marius Jovaise

Kesä lähestyy, ja moni retkeilystä innostunut matkaaja pohtii jo oivia luontokohteita lomakauden reippailureissuille. Kun kotimaan kolit ja pallakset on jo koettu, kannattaa suunnata Liettuaan, jonka luontokohteet tarjoavat monipuolisen kattauksen retkipaikkoja. Liettuan Matkailu listasi maan viisi valloittavinta luontokohdetta. Katso upeat kuvat liitteenä!

Kuurinkynnäs – pyöräilijän unelmakohde

Länsi-Liettuassa sijaitseva Kuurinkynnäs on peräti 98 kilometriä pitkä ja paikoin vain muutama sata metriä leveä niemimaa, joka on melkeinpä yhtä hiekkadyyniä. Sen halki kulkee autotien lisäksi mitä mainioin pyörätie. UNESCOn perintölistalle kuuluvalle Kuurinkynnäs saapuessaan matkaaja hieraisee silmiään, kun majesteettiset hiekkadyynit nousevat taivaansinisestä merestä ja näyttävät jatkuvan silmänkantamattomiin.

Kuurinkynnäs liettuanpuoleinen osa Neringa on saanut nimensä baltialaiselta legendalta, jossa tavallinen maalaistyttö kasvaa suureksi jumalattareksi ja rakentaa hiekkavallin suojelemaan kalastajia raivoavalta merituulelta. Vaikka Kuurinkynnäs on kenties Liettuan kuuluisin luonnon monumentti, se ei varsinaisesti ole luonnonihme vaan ihmisen rakentama. Nimittäin yli 5000 vuotta sitten paikalliset rakensivat hiekkaisen muodostelman työntymään etelästä kohti pohjoista erottaen Kuurinhaiffin laguuninomaisen merenlahden Itämerestä.

Pučkoriain kanjoni – hänelle, joka pitää jylhistä maisemista

Pučkoriain kanjoni on suosittu luonnonkohde, sillä se sijaistee aivan pääkaupunki Vilnan lähellä, Pavilionysin kansallispuistossa. Metsä muodostaa kauniin verherän maton kanjonin seinämille, kun maa laskee alas laaksoon, jonka pohjalla virtaa villi Vilnia-joki. Erilaiset maakerrokset ovat selvästi nähtävissä rinteiden seinillä. Kanjoni on kuin suuri luonnon tasku, joka pitää piilossa sisällään 20 tuhannen vuoden verran salaisuuksia.

Lähes vuoreton Liettua on maana yhtä alankoa, sillä sen korkein kohta on vain hippusen alle 300 metriä merenpinnan yläpuolella. Pučkoriain kanjoni on maan yksi harvoista kohteista, joissa vaeltaja voi ihailla korkeuksista alla levittyvää perinnemaisemaa.

Minijan kylä – sisämaan seilorille

Pittoreski Minijan kylä (tunnetaan myös nimellä Mingė) lähellä Nemunas Deltaa on vierailukohde sisämaan seilorille, joka rakastaa veden liplatusta. Kylä sijaistee nimittäin sisämaassa, mutta yhtä aikaa Minijan halkaisee suuri, samanniminen joki. Joki tekee kylästä ainutlaatuisen luontokohteen, sillä se toimii Minijan päätienä. Joen yli ei kulje yhtäkään siltaa, vaan ainoa keino päästä kylän toiselta puolelta toiselle on venellä – tai uiden. Minijaa kutsutaankin Liettuan Venetsiaksi.

Kernavėn kukkulat – linnavuorista innostuneille

Kaakkoisliettualaisessa Kernavėn kylässä sijaisteva linnavuori käsittää viisi kukkulaa, jotka ovat vierailemisen arvoinen paikka historiasta innostuneelle matkaajalle. Kernavėn linnavuori on arkeologisesti merkittävä, muinainen puolustusasema, joka on rakennettu jyrkkärinteisten mäkien päälle.

UNESCOn perintölistalle kuuluva Kernavė on paikka, jonne muinaisen Liettuan pääkaupunki perustettiin jo 1200-luvulla. Kukkuloiden laelta näkee saman silmiä hivelevän maiseman, joka inspiroi menneisyyden mahtimiehiä ja -naisia satoja vuosia sitten.

Nemunas Deltan luonnonpuisto – lintuharrastajan paratiisi

Nemunas Deltan luonnonpuisto, joka sijaistee Länsi-Liettuassa, lähellä Venäjälle kuuluvaa Kaliningradin aluetta, on maaginen vierailukohde. Nemunas Delta on lintuharrastajan paratiisi, sillä alue on lukemattomien lintulajien levähdyspaikka sekä monen uhanalaisen eläinlajin koti. Totta totisesti vierailemisen arvoinen on Ventės Ragasin ornitologinen asema. Paikalla viettää helposti tuntikausia ihaillen nevoja ja niittyjä, jotka ovat täynnä uhanalaisia vesilintulajeja.