Vienan Karjala kiinnostaa suomalaismatkailijoita

Solovetskin luostarisaari kiinnostaa suomalaisia, eikä ihme. Kuva: Rukapalvelu

Alueen palvelutarjonta on kehittynyt merkittävästi

Vienan Karjalan luonto sekä kulttuuri- ja kalastuskohteet kiinnostavat suomalaismatkailijoita jälleen muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Kuusamossa toimivan Rukapalvelun toimitusjohtaja Jokke Kämäräinen sanoo, että rajantakaisen Venäjän majoitus-, ruoka- ja ohjelmapalvelut ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi ja kysyntä Venäjälle on kasvanut voimakkaasti.

– Alueelle on kehitetty tasokasta ja monipuolista matkailuliiketoimintaa, jolla vastataan niin suomalaisten kuin venäläistenkin kysyntään. Uusia palveluntarjoajia on tullut paljon ja se luo uskoa alueen matkailun kehittymiseen. Vienan Karjala on monipuolinen matkakohde, jonka luonto ja kulttuuri ovat ainutlaatuisia. Jokainen matka rajan taakse on suuri elämys. On hienoa, että suomalaiset ovat heränneet jälleen lähialuematkailuun, Kämäräinen sanoo.

Kuusamon Kortesalmen rajanylityspaikan kautta tavoitettavia kohteita ovat muun muassa Unescon maailmanperintölistalle pyrkivä Paanajärven kansallispuisto, Pää- ja Kuittijärven kuulut kalavedet, Niskankylän alue ja seudun karjalaiskylät sekä pahuuden ja pyhyyden näyttämö eli Solovetskin luostarisaari Vienanmeren maitovalaineen.

Kämäräisen mukaan Rukapalvelun alueelle järjestämien matkojen määrä kaksinkertaistuu tänä vuonna. Venäjälle suuntautuville matkoille tarvitaan viisumi, ja sellaisen saa esimerkiksi ryhmäviisumina jopa kahdessa viikossa.

– Viisumivapaat päiväretket olisivat todella hieno asia ja palvelisivat niin matkailijoita kuin meitä matkanjärjestäjiä ja palvelujentarjoajia rajan molemmilla puolella, Kämäräinen esittää.

Matkailun myötätuuli puhaltaa vauhtia myös Rukapalvelun Kuusamon palvelutarjontaan. Yritys on laajentanut toimintaansa Rukalla ja investoinut muun muassa uuteen hotelliin. Vuosi sitten valmistunut Hotel Arctic Zone on osoittanut tarpeellisuutensa ja löytänyt paikkansa tasokkaana, mutta intiiminä majoitusvaihtoehtona Rukankylän ytimessä.

– Majoituspuolen lisäksi matkailun voimakas kasvu näkyy myös ravintolatoiminnassamme. Esimerkiksi Zonessa esiintyy tänä vuonna sata artistia tai bändiä. Meistä se on aika paljon, hymyilee myyntijohtaja Mika Määttä.