Valamon luostarissa odotetaan vilkasta matkailukesää

Valamon luostari tarjoaa tänä kesänä tasokkaita kulttuurielämyksiä.

Valamon munkkiluostari Heinävedellä on suosittu kesän vierailukohde. Juojärven rantamaisemissa sijaitseva luostari hemmottelee kävijöitään tänä kesänä mm. harvinaisten metalli-ikonien näyttelyllä ja runsaalla konserttitarjonnalla.

Hengellisen ytimensä ohella Valamo tarjoaa kävijöille monipuolisia kulttuurielämyksiä. Päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi järjestetään useita konsertteja. Heinäveden Musiikkipäivät (27.6.-1.7.) tuo Valamoon kaksi konserttiaan. Ohjelmassa mm. muistetaan Heinävedeltä lähtöisin olevaa säveltäjä Otto Kotilaista, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Lisäksi kesällä nähdään mm. Lauluyhtye Valamon Ruusut, pianisti Rauno Jussila sekä tenori Karl-Henrik Wahlfors seuranaan pianisti Leena Suomela.

Heinäkuun alussa Valamossa kuullaan tenori Heikki Hattusen ja pianisti Ville Hautakankaan konsertti. Ohjelmassa on mm. esiintyjien itsensä tilaamia lauluja Leonid Bashmakovilta (1927-2016). Bashmakov oli säveltäjä ja kapellimestari, joka on tunnettu taidemusiikin lisäksi ortodoksisen kirkkomusiikin säveltäjänä. Heikki Hattunen on esittänyt monipuolista liedmusiikkia omissa resitaaleissaan ympäri maata jo usean vuoden ajan. Hänen oopperarooleja ovat mm. Tito (Mozart: La clemenza di Tito), Lenski (Tšaikovski: Jevgeni Onegin) ja Flute (Britten: Kesäyön unelma). Arkkipiispa Leo on vihkinyt Hattusen ortodoksisen kirkon laulajaksi.

Suurimpana näyttelynä luostarissa nähdään maaliskuussa avattu metalli-ikonien ja käspaikkojen yhteisnäyttely nimellä ”Valamon kätköistä – käspaikkoja ja metalli-ikoneja”. Molemmat kokoelmat sisältävät paljon ennennäkemätöntä materiaalia, vanhimmat metallivaluristit sijoittuvat yli tuhannen vuoden taakse, käspaikat ovat suurimmalta osin peräisin 1900-luvulta. Muissa näyttelyissä voi tutustua muun muassa luontokuviin ja maalauksiin sekä pyhiinvaeltajille eri luostareissa valmistettuihin muistoesineisiin yli sadan vuoden ajalta.

Luostarin kesään kuuluvat myös mm. päivittäiset opastuskierrokset, iltaisin tarjolla oleva valamolainen teepöytä sekä risteilyt Juojärvelle luostarin satamasta. Heinäkuussa aukeaa myös Valamon viihtyisä viinitupa, jossa voi maistella luostarin omia viinejä ja liköörejä.

Kesätarjontaa rikastavat osaltaan Valamon opiston kurssit, joilla voi opiskella monenlaisia käden-, ajattelun ja sydämen taitoja. Luostarin alueella on myös mahdollista majoittua.

Valamon luostarin veljestö toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan kesän eri tapahtumiin.