Uusia nähtävyyksiä Tallinnassa, ne on nähtävä

Paksun Margaretan museo Tallinnassa on kiinnostava vierailukohde. Kuva: Kadi-Liis Koppel

Tallinnassa on viime aikoina ovensa avannut peräti viisi uutta museota ja muuta nähtävyyttä! Joukkoon mahtuu kaksi kansainvälistä taidekeskusta, huipputeknologian saavutuksia esittelevä fantasiamaailma, Paksun Margareetan merimuseo sekä kaupungin ylle kohoava maailmanpyörä. Pian valmistuu myös Viron ensimmäinen yhteisömuseo.

Vieraile vaikka heti:

Fotografiska Tallinn
Mikä yhdistää Tukholmaa, New Yorkia, Lontoota ja Tallinnaa? – Tietysti valokuvataiteen keskus Fotografiska!
Tukholmalaislähtöisen Fotografiskan Tallinnan-toimipiste sijaitsee Telliskiven luovan keskuksen ytimessä. Vaikuttavat näyttelyt vaihtuvat usein, ja niiden takaa löytyy sekä alan uusia tulokkaita että valokuvataiteen kansainvälisiä tähtiä. Näyttelytilojen lisäksi Fotografiskan talossa toimivat kahvila, museokauppa ja kestävän kehityksen periaatteita noudattava ravintola. Ohjelmassa on säännöllisesti myös erilaisia juhlia ja muita tapahtumia.

Tallinn Cardilla pääseet Fotografiskaan ilmaiseksi.

Keksintötehdas PROTO 

Keksintötehdas PROTO yhdistää toisiinsa virtuaalitodellisuuden, tieteen ja fantasian. VR-lasien ansiosta Noblessnerin historiallisessa valimossa heräävät henkiin vuosisatojen takaiset tieteen suursaavutukset, joissa riittää opettavaista ja interaktiivista koettavaa koko perheelle. Virtuaaliteknologian ja itse kokeilemaan kutsuvien näyttelyesineiden avulla koet fysikaaliset ilmiöt uudesta näkökulmasta ja pääset kokeilemaan asioita, joita et oikeassa elämässä uskaltaisi. Virtuaalikokemus alkaa pienellä opastuksella ja se soveltuu aivan kaikille keksintötehtaan vieraille.

Virtuaalitekemisen lisäksi perheen pienimpiä odottaa PROTO:n lasten alue, jossa on paljon kehittävää puuhaa – esimerkiksi pallorata, hammasratastyöpaja ja ilmakanuuna.

Paksun Margareetan museo-vierailukeskus Viron merimuseon uusi koko perheen vierailukeskus Tallinnassa vie vieraansa merikaupan ja laivanrakennuksen kiehtovaan maailmaan. Ihailtavana on muun muassa yksi lähialueiden vanhimmista ja parhaimmin säilyneistä laivanhylyistä – 1300-luvun alusta peräisin oleva puurunkoinen koggi. Lisäksi esillä on upeita pienoismalleja ja monia kosketeltavaksi tarkoitettuja esineitä. Huomiota on kiinnitetty myös erityistarpeisten museovieraiden näyttelyelämykseen.

Tiesitkö, että…?
1500-luvulta peräisin oleva rakennus on muutettu 75-prosenttisesti esteettömäksi. Lisäksi museoon tulevat omat erikoisratkaisunsa näkö- ja kuulovammaisille. Remontin myötä Paksusta Margareetasta tulee myös vanhankaupungin ainoa hissillinen torni.

Paksun Margareetan torniin pääset Tallinn Cardilla ilmaiseksi.

Taidekeskus Kai 

Noblessnerin satama-alueella Tallinnanlahden rannalla sijaitsevan Taidekeskus Kain tavoite on toimia taiteilijoiden, yleisön ja kulttuuriammattilaisten kohtaamispaikkana. Avarien näyttelytilojen lisäksi Kaissa on auditorio, jossa esitetään taide- ja laatuelokuvia. Kaissa toimii peräti neljä erihenkistä ravintolaa: kalamajalaiseksi bistroksi itseään luonnehtiva Lore, aitoa Tokion tunnelmaa huokuva Kampai, hedonistinen Kaif sekä Suhkruingli koogistuudio eli Sokerienkelin kakkustudio.

Tiesitkö, että…?
Taidekeskus Kain ravintoloissa asiakkaita hemmotellaan myös yllättävillä merimaisemilla ja tunnelmallisilla auringonlaskuilla.

Skywheel of Tallinn, Super Skypark ja Skylab

T1 Mall of Tallinn on eurooppalaisittain uniikki kauppakeskus: sen katolla sijaitsee Tallinnan uusin maamerkki, Skywheel-maailmanpyörä, jonka 27 säältä suojassa olevaa vaunua kohoavat 120 metrin korkeudelle merenpinnasta. Maailmanpyörän lisäksi T1:n ylimmässä kerroksessa toimivat kokeileva tiedekeskus SkyLab sekä trampoliini- ja puuhakeskus Super Skypark.