Tunisia kiinnostaa taas matkailijoita

Soussen rantakadulla on toinen toistaan prameampia hotelleja.

Suomen matkatoimistoliitto, SMAL, arvioi tuoreessa katsauksessaan Tunisiaan suuntautuvan matkailun lisääntyvän alkavalla talvikaudella peräti 76,9 prosenttia, mikä tarkoittaa yli 4 000 matkailijaa. Sää, lyhyt lentomatka, turvallisuus, välimerellinen ruoka, rikas kulttuuri ja maantieteellinen monipuolisuus ovat Tunisian valtteja.

Suomesta Tunisian-matkoja järjestävässä Detur-matkatoimistossa iloitaan Tunisian vahvasta paluusta matkailijoiden suosioon. Suurin yksittäinen matkustajaryhmä ovat golfarit, joiden osuus on yli 60 prosenttia kaikista matkan varanneista.
Vain neljän tunnin lentomatka, ihanteellinen noin 20 asteen takuulämpö talvellakin ja loistokunnossa olevat kentät vetävät Tunisian golfkentille. Kun tähän vielä lisätään hyvin toimivat oheispalvelut lähellä olevine hotelleineen, ei ole ihme, että Helsingin ja Monastirin välisillä lennoilla puolet matkustajista nostaa golfbäginsä lähtöselvityksen hihnalle.

Detur järjestää matkoja lokakuusta joulukuuhun ja helmikuun puolivälistä huhtikuun loppuun. Monastir, Sousse ja Hamamet ovat suosituimpia suomalaisten lomakohteista. Hyvätasoiset hotellit tarjoavat erilaisia retkipaketteja ja spaosastojen hyvinvointi- ja hemmottelupaketteja. Päivän tai kahden eksoottiset Saharan retket ovat suosittuja. Vaikka päätiet ovatkin hyvässä kunnossa, ei matkailijoita kannusteta omatoimiseen liikkumiseen vuokra-autolla.

Useimmille riittää jo viikon matka, sillä talvellakin lämpöasteet keikkuvat 20 plusasteen tuntumassa. Eläkeläisille kahden ja kolmen viikon matkat ovat olleet suosittuja.

Erilainen Afrikan maa

Tunisia on aina poikennut väestöltään ja historialtaan muista Magrebin ja muun Afrikan maista. Muistamme hyvin vuoden 2011 arabikevään alkutahdit, jotka tunnetaan Tunisiassa jasmiinivallankumouksena. Uusi perustuslaki, uudet vaalit ja entistä demokraattisempi komento tulivat tilalle. Kolmannes 217 jäsenisen parlamentin paikoista meni vuoden 2014 vaaleissa naisille, mikä on ennen kuulumatonta tuossa osassa maailmaa.

Tunisian vapaamielinen ilmapiiri muihin muslimimaihin verrattuna johtuu paljolti vuosista 1881-1956, jolloin maa oli Ranskan protektoraatti. Hallinto, koululaitos ja terveydenhuolto ovat perua tuolta ajalta ennen itsenäistymistä. Koulutustaso on kohtuullisen hyvällä tasolla tälläkin hetkellä. Perustuslaki turvaa miesten ja naisten periaatteellisen tasa-arvon ja samapalkkaisuuden.

Ruokaa ja kulttuuria

Tunisian kiistaton viehätys on maantieteellinen monipuolisuus ja rikas kulttuurihistoria, jotka näkyvät muun muassa ruoassa ja arkkitehtuurissa. Foinikialaiset, berberit, roomalaiset, ottomaanit ja ranskalaiset ovat jättäneet jälkensä. Tunisiassa puhuttu kieli vilisee tämän tästä ranskalaisia sanoja ja ilmaisuja.

Ruokailu aloitetaan tavallisesti runsaalla meze-tyyppisellä alkupalalajitelmalla, jossa on aina lautasellinen tulista tahnaa, jota maistellaan leivän kanssa. Oliiviöljy ja paistetut vihannekset kuuluvat alkuruokiin. Keittolautanen on myös tavallinen tapa aloittaa ateria.

Lampaan lihasta valmistettu tagine on yleinen pataruoka tunisialaisessa ruokapöydässä couscousista puhumattakaan. Ennen pääruokaa tarjotaan usein brik- piirakka, joka syödään oikeaoppisesti käsin. Brik sopii myös välipalaksi tai evääksi kylmänäkin.

Meren rannalla kun ollaan, ei voi unohtaa kalaa. Tonnikala kuuluu alkupaloihin tai brikin täytteeksi kananmunan, mausteiden ja vihannesten lisäksi. Kalaruoat ja meren herkut äyriäisineen ja mustekaloineen ovat suussa sulavia. Ne tihkuvat vuosisataisia valmistusperinteitä.

Jälkiruoat ovat makeita leivonnaisia ja hedelmiä. Marraskuussa korjataan taatelipalmujen maukasta satoa, mikä näkyy myös jälkiruokapöydissä. Sadonkorjuusta vastaavat hyväkuntoiset nuoret miehet, jotka kiipeävät korkealle puuhun paljain jaloin sirppi kädessä. Taateliterttu pudotetaan yhdellä veitsen iskulla alhaalla pressun kanssa odottavilla poimijoille.

Tunisian arkkitehtuurin parhaat helmet näkyvät moskeijoissa, ottomaaniajan mahtirakennuksissa ja vaikkapa Soussen rantakadun varteen nousseissa loistohotelleissa. Niiden wau-arkkitehtuuri ja prameus saavat ohikulkijan hieraisemaan silmiään.

Teksti ja kuva:Ilkka Nousiainen