Tel Avivin kiinnostavat taidepiirit

Tel Avivin taidemuseon alaisuuteen kuuluva Helena Rubinstein Pavilion for Contemporary Art tarjoaa areenan vaihtuville näyttelyille.

Israelissa on aina ollut merkittävä taideyhteisö. Erityisesti Tel Avivissa taidetta on kaikkialla – sekä järjestäytyneessä että vapaassa muodossa. Paikallista taidetta esitteleviä gallerioita on siellä täällä, ja kaupungin suuret taidemuseot ovat edistyksellisiä jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Tel Aviv on ehdoton taiteenystävien matkakohde, jossa voi kokea uutta kiehtovaa taidetta ja tutustua nuoriin nouseviin taiteilijoihin.

Tel Aviv Museum of Art
Osoite: Shaul Hamelech Boulevard 27

Vuonna 1932 perustettu Tel Avivin taidemuseo kuuluu Israelin johtaviin taiteen ja kulttuurin laitoksiin. Museon monipuolisissa pysyvissä ja vaihtuvissa näyttelyissä on esillä merkittäviä kansainvälisiä teoksia 1500-luvulta nykypäivään. Tiloissa järjestetään konsertteja, kursseja, esitelmiä, työpajoja ja ohjattuja tutustumiskierroksia.

Helena Rubinstein Pavilion for Contemporary Art
Osoite: Tarsat Boulevard 6

Tel Avivin taidemuseon alaisuuteen kuuluva Helena Rubinstein Pavilion for Contemporary Art tarjoaa areenan vaihtuville näyttelyille, jotka esittelevät israelilaista ja kansainvälistä modernia taidetta monista eri taiteenlajeista. Näyttelyt ovat usein uraauurtavia, ja teokset edustavat modernin taiteen, designin ja arkkitehtuurin uusimpia tuulia.

The Rubin Museum of Art
Osoite: Bialik Street 14

Tel Avivin ytimessä sijaitseva maalari Reuven Rubinin taitelijakoti toimii nykyisin museona. Rubin asui talossa perheensä kanssa ja maalasi kolmannessa kerroksessa vuodesta 1946 vuoteen 1974. Ateljee on säilytetty alkuperäisessä asussaan. Pysyvässä näyttelyssä on esillä otos Rubinin maalauksia, ja vaihtuvissa näyttelyissä nähdään muuta israelilaista taidetta. Valokuvanäyttely kertoo Reuven Rubinin elämästä sekä paikallisesta taide- ja kulttuuriyhteisöstä.

Magasin III
Osoite: Olei Zion 34

Tukholman Frihamnenissa sijaitseva Magasin III pitää tällä hetkellä taukoa, mutta sen haaraosasto Tel Avivissa on avoinna. Yksittäisiin taitelijoihin keskittyvässä Magasin III -taidemuseossa on 24. lokakuuta 2019 – 27. maaliskuuta 2020 esillä taiteilija Tal R:n soolonäyttely Men Who Can’t Sit on Horses. Tal R tunnetaan rohkeista väreistään ja vilkkaasta kuvakielestään. Miehen teoksia leimaavat viittaukset historiallisiin taidesuuntauksiin, esimerkiksi ekspressionismiin, fauvinismiin ja symbolismiin. Niissä näkyy vaikutteita myös art brutista ja lasten maalauksista. Sekä paikallisia että kansainvälisiä taiteilijoita esittelevä Magasin III sijaitsee historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävällä asuinalueella, joka rajautuu Jaffan kuuluisaan kirpputoriin.

Kuchinate Studio – afrikkalaisten pakolaisnaisten kollektiivi
Osoite: Hartziyon Street 104

Afrikkalaiset turvapaikanhakijanaiset ovat perustaneet Tel Aviviin sisustusesineitä suunnittelevan ja valmistavan kollektiivin, jonka nimi kuchinate tarkoittaa afroaasialaisella tigrinjan kielellä virkkausta. Naisten käsissä syntyy esimerkiksi koreja, raheja ja mattoja. Kollektiivin tiloissa järjestetään myös kursseja, joilla voi opetella virkkausta, ruoanlaittoa tai perinteistä etiopialaista ja eritrealaista kahviseremoniaa. Kuchinate on sosiopsykologinen hanke, jonka tarkoituksena on voimauttaa uhanalaisista oloista saapuneita naisia, joista monet ovat joutuneet ihmiskaupan, kidutuksen tai seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Afrikkalaiseen kulttuuriin pohjautuvien käsitöiden tekeminen tukevassa ja ymmärtävässä ympäristössä on terapeuttista. Lisäksi naiset saavat mahdollisuuden ansaita rahaa ja viettää aikaa tavallisten israelilaisten kanssa erilaisten työpajojen kautta.

RawArt Gallery
Osoite: Ha’Meretz Street 3, rakennus 8, kerros 3

RawArt Gallery on yksi Tel Avivin kiinnostavimmista ja kohutuimmista gallerioista. Se esittelee nuoria lupaavia taiteilijoita, jotka käyttävät töissään monenlaisia materiaaleja ja tekniikoita. Galleria toimii sekä israelilaisten että ulkomaalaisten taiteilijoiden ponnahduslautana kohti laajempaa kansainvälistä yleisöä.
Galleriassa on esillä vuorotellen erimaalaisten taiteilijoiden teemanäyttelyitä ja gallerian omien taiteilijoiden töitä. Silloin tällöin järjestetään myös elokuvaesityksiä, performansseja ja muita taidetapahtumia.

CCA – The Center for Contemporary Art
Osoite: Tsadok Hacohen Street 2a

CCA – The Center for Contemporary Art on Israelin johtava kokeellisen nykytaiteen esittelijä. Keskuksessa on tilaa ideoille, provokaatioille ja taiteen kautta tapahtuville pohdinnoille. Tel Avivin keskustassa sijaitseva CCA tuottaa vuosittain 4–6 suurta paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden näyttelyä. Soolonäyttelyissä on nähty esimerkiksi Marina Abramovicin, Sharon Lockhartin, Gary Hillin, Rosa Barban ja Christian Jankowskin sekä muiden merkittävien kansainvälisten taiteilijoiden teoksia – ensimmäistä kertaa Israelissa. Myös monet tärkeät israelilaistaiteilijat – esimerkiksi Yael Bartana, Guy Ben Ner, Roee Rosen, Nir Evron, Michal Helfman ja Nira Pereg – ovat pitäneet ensimmäisen soolonäyttelynsä CCA:ssa.

Design Museum Holon
Osoite: Pinhas Eilon Street 8

Maaliskuussa 2010 avautunut designmuseo Holon on noussut nopeasti yhdeksi maailman johtavista designin ja nykykulttuurin museoista. Kansainvälistä mainetta niittäneen arkkitehdin Ron Aradin suunnittelemassa ikonisessa rakennuksessa sijaitseva museo on tärkeä ja dynaaminen voimavara niin suunnittelijoille, opiskelijoille, luovalle teollisuudelle kuin tavallisille kansalaisillekin. Museo isännöi vuosittain kiinnostavia ja monipuolisia näyttelyitä ja tapahtumia. Niiden kaikkien tarkoituksena on syventää kävijöiden ymmärrystä designista ja sen roolista arjessamme.
Designmuseo valaisee Holonin kaupungin pitkäaikaista työtä kulttuurin ja koulutuksen parissa sekä sen pyrkimystä nostaa design Israelin kulttuuriagendan kärkeen.

Yaacov Agam Museum of Art
Osoite: Mayshar Street 1

Vastikään avattu Yaacov Agam Museum of Art sijaitsee kansainvälisesti arvostetun israelilaistaiteilija Yaacov Agamin kotikaupungissa Rishon LeZionissa, joka on Israelin neljänneksi suurin kaupunki kymmenen minuutin ajomatkan päässä Tel Avivista. Museo esittelee Agamin uraauurtavia taidekokeiluja kuuden vuosikymmenen ajalta sekä pysyvissä että vaihtuvissa näyttelyissä.

Tiloihin on koottu miehen tärkeimpiä töitä arvostetuista kokoelmista ja museoista eri puolilta maailmaa. Yaacov Agamin taide kattaa henkeäsalpaavan kirjon erilaisia taiteenlajeja: muotoaan muuttavia veistoksia ja maalauksia, monimuotoisia reliefejä, interaktiivista digitaidetta, esineitä ja installaatioita. 90-vuotias Agam jatkaa uudistumistaan uskomattomalla energialla. Hän tahtoo luoda museosta oman taidefilosofiansa ja palkitun visuaalisen oppimismenetelmänsä maailmanlaajuisen keskuksen sekä yhden harvoista kineettiseen taiteeseen keskittyneistä muse.