Talvilomalla Liettuaan – edullisin lähikohteemme

Zeppelinperunat. Kuva: Andrius Aleksandravi

Liettuan pääkaupunki Vilna sijoittuu jatkuvasti kärkisijoille Euroopan edullisimpien turistikaupunkien listauksissa. EU-maista Liettua oli toisiksi suurin nousija turistien maassa viettämien öiden lukumäärässä, selviää juuri julkaistusta Eurostatin vuoden 2018 raportista*. Siispä jos talven lomasuunnitelmat eivät ole vielä selvillä eivätkä paukkupakkaset innosta, kannattaa harkita matkaa Baltiaan lämpimien kylpyjen ja taiteen pariin. Liettua on edullisempi kuin Lappi, eikä siellä tarvitse hiihtää. Tästä vinkit talvilomalle, jonka aikana ei taatusti joudu palelluttamaan varpaita ladulla.

Kiertelyä Užupisin taidegallerioissa

Taitelijoiden suosimaa Užupisin aluetta Vilnassa on verrattu jopa Pariisin Montmartreen ja Kööpenhaminan Christianiaan. Kyseessä ei ole kuitenkaan aivan tavallinen kaupunginosa, vaan vuonna 1997 tasavallaksi julistautunut mikrovaltio, jonka perustamista juhlitaan vuosittain huhtikuussa aprillipäivänä.

Korttelin kaduilla saa tyydytettyä sekä kahvin- että taiteenhimonsa, sillä Užupis on täynnä lämminhenkisiä kahviloita, leipomoita, gallerioita ja taitelijoiden työhuoneita. Liettuassa kahvittelu on edullista; höyryävän kahvin ja croissantin saa kolmella eurolla, kakunpalanen kustantaa 2−3 euroa ja espressosta joutuu pulittamaan vain euron. Kannattaa uskaltautua maistamaan myös paikallista erikoisuutta eli tammenterhokahvia.
Rentoutumista Vilnan ja Druskininkain kylpylöissä

Vilnassa kylpylään

Suomalaiset ovat jo vuosikymmeniä tottuneet seilaamaan Viron kylpylöihin ihanan lämpöiselle rentoutumislomalle. Viime vuosina olemme kuitenkin rohkaistuneet matkaamaan hieman pidemmälle. Liettuan matkailutilastot kertovat, että Liettuaan matkaavien suomalaisten määrä kasvaa viidellä prosentilla joka vuosi.

Vilna tunnetaan tasokkaista kylpylöistä ja kylpylähotelleistaan, ja tarjolla onkin jos jonkinmoista hemmottelua hyvin luonnonläheisistä hoidoista idän eksoottisiin kylpyläterapioihin. Matkaaja voi valita 70 minuutin hieronnan huokeaan 40 euron hintaan tai vastaavasti jotakin paljon luksukkaampaa.

Liettuan perinteikkäin, suurin ja suosituin rentoutumisen tyyssija on aivan etelässä, Druskininkaissa, vain puolentoista tunnin ajomatkan päästä Vilnasta. Toinen mainio kohde on Birštonas Kaunasin läänissä. Liettuan kylpyläpalveluiden hintatasosta kertoo jotakin se, että jopa neljäs Liettuaan matkaava innostuu kokeilemaan maan rentouttavia hyvinvointipalveluja, SpaBusiness.com kertoo.

Vierailuja mitä eriskummallisimmissa museoissa

Kun rämpiminen lumihangessa ei innosta, olisiko metkaa vierailla mukavan lämpimässä museossa? Liettua on veikeiden ja yllättävien museoiden maa. Esimerkiksi Vilnassa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, kun astuu sisään ihmismieltä huijaavaan Vilnilin illuusioiden museoon. Vastaavasti yhdessä Kaunasin museossa, joka on perustettu Pyhän Mikaelin kirkon katakombeihin, ei ole yhtään mitään nähtävää. Sokeiden museossa on nimittäin pilkkopimeää ja siellä koetaan kaikki koskettelemalla, kuuntelemalla ja haistelemalla.
Vai kiinnostaisiko sittenkin etnokosmologia, muinainen mehiläistenhoito, bunkkeri- tai sissielämä, kartoilta pyyhitty kaupunki tai ehkä pirut ja paistinpannut? Kaikille näille on omistettu maamerkkejä ympäri Liettuaa. Maassa myös museokäynnit ovat mukavan edullisia, sillä pääsylipun hinta liikkuu kahden ja viiden euron välissä. Tänä vuonna joka kuun viimeisenä sunnuntaina 17 liettualaista museota avaavat ovensa ilmaiseksi museokansalle.

Nautiskelua liettualaisilla herkuilla

Liettualaisen keittiön antimet ovat paitsi maistuvia myös edullisia, sillä maan ruokaperinne suosii puhtaita, yksinkertaisia raaka-aineita. Esimerkiksi suomalaistenkin suosikki eli peruna taipuu moneen: vaikkapa dumplingeiksi, makkaraksi ja limpuksi. Liettualaisessa keittiössä tarjoillaan mielellään myös kuumia keittoja ja erilaisia leipiä. Suoraan luonnosta saatavia raaka-aineita pidetään suuressa arvossa. Ravintolassa kolme ruokalajia kahdelle ja pullo talon viiniä palanpainikkeeksi maksaa alle 50 euroa.

Mainiosti pienen budjetin puitteissa sujuneen loman loppumetreillä saattaa tehdä mieli hemmotella itseään huippulaadukkaalla illallisella. Kun etsii kaikkein korkealuokkaisinta ravintolaa, kannattaa klikata Valkoisen Oppaan eli White Guiden sivuille (whiteguide.com), joka listaa Pohjoismaiden ja Baltian parhaimmat ravintolat. Vilna on esimerkiksi kahden Baltian top 3 -ravintolan** eli Nineteen 18:n ja Sweet Rootin koti. Huippulaatuisten ravintoloiden 7 ruokalajin maistelumenu yhdelle maksaa 75–90 euroa. Hienojen ruokaelämysten hinta on siis hyvin samansuuntainen kuin Suomessakin.

*Eurostatin raportti (17/2019) turismista Euroopassa 2018. Julkaistu 23.1.2019. Raportin mukaan suurin sousu turistien maassa viettämien öiden määrässä koettiin Latviassa (+8,3 %), Liettuassa (+7,7 %) ja Maltalla (+6,5 %). Eurostat on Euroopan komission alainen yksikkö, joka tuottaa tilastotietoa Euroopan unionin käyttöön.

**Arvostetun White Guide Nordicin listauksessa sekä Ninteen 18 että Sweet Root palikittiin Global Master Level -palkinnoilla. Lista Baltian 30 parhaasta ravintolasta löytyy osoitteesta