Tallinnassa ainakin nämä on nähtävä

Talvinen Tallinnan vanhakaupunki on lumoava paikka, jossa historia on koko ajan läsnä. Kuva:Kaupo Kalda.

Tallinnan kiehtovista nähtävyyksistä on vaikea valita vain kymmentä. Alla mainitut kohteet kuitenkin hurmaavat ainutkertaisilla tarinoillaan, eikä vastaavia elämyksiä ole mahdollista kokea missään muualla. Mikäli viivyt Tallinnassa vain lyhyesti tai haluat nähdä jotakin todella erityistä, anna tämän listan viedä sinut kaupungin ehdottomiin must-kohteisiin.

Raatihuoneentori on ollut vanhankapungin sydän keskiajasta lähtien. Aikanaan se palveli torina, nykyään siellä järjestetään monipuolisia tapahtumia – tunnetuin niistä on suomalaistenkin suursuosikki, Joulutori. Raatihuoneen nimi juontuu sen laidalla sijaitsevasta goottilaisesta raatihuonerakennuksesta, jonka kesäisin avoimesta 34-metrisestä tornista avautuvat kauniit maisemat yli vanhankaupungin. Raatihuonetta vastapäätä sijaitseva Raadin apteekki on puolestaan Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut ja asiakkaita edelleen palveleva apteekki.

Mikäli et kärsi korkeanpaikankammosta, tutki Tallinnaa korkealta. Olevisten kirkko oli 1400–1500-luvuilla maailman korkein rakennus. Sen torni määrittää Tallinnan siluettia edelleen, ja
Yksi Tallinnan kuvatuimmista kohteista on Kohtuotsan näköalatasanne, jolta avautuu näkymä Olevisten kirkolle, moderniin keskustaan ja kaupunginmuurin torneille. Tallinnan kaupunginmuuri on yksi maailman parhaimmin säilyneistä keskiaikaisista puolustusjärjestelmistä, joten tutki sitä toki lähempääkin – vierailtavissa on muurin luoteisosa sekä osa muurin 20 puolustustornista.

Kadriorg huikea nähtävyys

Kävellessäsi pitkin Katariinankujaa voit kuvitella, millaista oli elää käsityöläisenä 500 vuotta sitten. Romanttista kujaa reunustavat Katariinan killan käsityöpajat, joissa omien alojensa mestarit valmistavat ja myyvät taidonnäytteitään.

Vierailu Viron historiallisen museon Suurkillan talossa puolestaan sijoittaa keskiaikaiset nähtävyydet aikajanalle: matkusta esihistoriallisista ajoista aina 1900-luvun loppuun saakka! Itse museorakennus on peräisin 1400-luvulta, jolloin Tallinnaa hallitsivat saksalaiset kauppiaat.

Pienen kävelymatkan tai lyhyen raitiovaunuajelun päässä sijaitseva Kadriorgin palatsi on todellinen barokkiarkkitehtuurin helmi. Se kohosi Pietari Suuren hallintokaudella ja nimettiin hänen vaimonsa Katariina I:n mukaan.

Palatsin ympärille levittäytyvästä kauniista puistosta löytyy paljon museoita, esimerkiksi virolaista taidetta esittelevä Kumu. Kaukana ei ole myöskään Tallinnan laulukenttä. Kaarirakenteisesta lavastaan tunnetulla aukiolla järjestetään Viron suurin tapahtuma, laulu- ja tanssijuhlat, ja juuri täältä alkoi vuonna 1988 myös Viron uudelleenitsenäistymiseen johtanut laulava vallankumous.

Lentosatama on Tallinnan suosituin museo, eikä suotta. Satavuotias vesitasokoneiden hangaari kätkee sisäänsä modernin merimuseon, joka sivistää ja viihdyttää kaiken ikäisiä kävijöitä. Täällä opit Viron historiasta maan merisiteiden kautta – ja vierailet myös ihan oikeassa sukellusveneessä!