Tallinnan vanhakaupunki kiehtoo yhä ihmisiä

Tallinnan keskiaikainen vanhakaupunki on kiinnostava nähtävyys. Kuva: Kaupo Kalda.

Tallinnan vanhakaupunki on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 1997. VisitTallin kokosi listan vanhoista, historiallisista ja ennen kaikkea keskiaikaisista asioista, joita Tallinnassa voi nähdä, tehdä ja kokea. Kuinka monta niistä on sinulle jo tuttuja ja mitä haluaisit tehdä seuraavalla matkallasi?

Kävely vanhassakaupungissa on elämys jopa paljasjalkaisille tallinnalaisille. Jokapäiväisillä reiteillä kuljetaan vaikka silmät sidottuina, mutta totutulta polulta poikkeaminen eksyttää paikallisenkin nopeasti. Vanhankaupungin kapeilla ja kiemurtelevilla mukulakivikujilla vaeltelu on onneksi erittäin suositeltavaa ajanvietettä!

Vanhankaupungin kierroksella kannattaa ehdottomasti poiketa kauniissa suosikkikohteissa, kuten Tanskan kuninkaan tarhassa, Kohtuotsan näköalatasanteella tai lähes pakollisilla Raatihuoneentorilla ja Katariinankujalla. Seuraathan myös mutkittelevaa Müürivahe-katua – se on täynnä tunnelmallisia kahviloita. Poikkea Laboratooriumi-katua rajaavissa kaupunginmuurin torneissa ja katso tarkasti kadun toisella laidalla sijaitsevia vanhoja taloja – löydätkö niiden keskeltä pienen kirkon tai salaisen cocktailbaarin? Aida- ja Vaimu-kaduilla aika tuntuu pysähtynee muutaman vuosisata sitten. Kurkista rohkeasti sisään myös varjoisille, holvikaarien rajaamille kujille, kuten Saiakangille, Börsi käikiin ja Mestaripihalle.

Vanhakaupungissa kuluu tunti jos toinenkin

Tallinnan vanhakaupunki ja sen kadut ovat kaukana ruutukaavasta ja tuntuvat kääntyilevän villisti kaikkiin suuntiin. Lähtökohtaisesti ne kuitenkin johdattavat Raatihuoneentorille, jonne jossakin vaiheessa kaiken logiikan mukaan päädyt. Mikäli haluat päästä sinne nopeasti ja eksymättä, kysy rohkeasti apua paikallisilta. Virolaiset ovat kuin suomalaisia: heistä on epäkohteliasta tarjota apua eksyneen näköiselle turistille, jollei tämä sitä itse kysy. Lähesty siis nopeasti etenevää, kuulokepäistä tallinnalaista reippaasti ja esitä kysymyksesi. Hän saattaa näyttää hieman yllättyneeltä, mutta auttaa mielellään.

Vanhassakaupungissa kuluu helposti tunti jos toinenkin. Alue ei ole kovin iso, mutta siellä on paljon koettavaa. Parasta aikaa löytöretkeilyyn ovat pitkät ja valoisat kesäillat. Välttele mahdollisuuksien mukaan keskipäivän turistiruuhkaa ja jalkaudu vanhaankaupunkiin hieman myöhemmin. Kesäisin virolaisetkin ovat yöeläjiä, jotka kerääntyvät pubeihin ja trendikkäisiin cocktailbaareihin vasta iltayhdentoista ja puolenyön aikoihin. Silloin avautuu uusi mahdollisuus löytää paikallista juttuseuraa. Koska virolainen ei helposti vieraille pukahda, aloita keskustelu rohkeasti ja tarjoa lahjuksena ruokaa, juomaa tai kauniita sanoja Virosta. Toimii!