Tallinnan Patarei palauttaa historian mieleen

Merilinnoitus ja vankila sijaitsevat Tallinnan keskustan tuntumassa. Kuva: Marko Leppik

Patarein näyttelyalueen autenttinen vankilaympäristö esittelee kommunistista ideologiaa, sen kannattajien eri maissa toimeenpanemia rikoksia, kommunismin ja natsismin uhrien tarinoita sekä merilinnoitukseksi 1800-luvulla rakennetun Patarein kirjavaa historiaa.

Patarei (’patteri’) on yksi suurimmista täysin säilyneistä klassistisista rakennuskokonaisuuksista Virossa ja sen lähiympäristössä. Se rakennettiin merilinnoitukseksi , mutta muutokset sotateknologiassa tekivät siitä pian puolustusrakennelmana arvottoman ja se muutettiin sotilaiden parakkikäyttöön. Vuonna 1919 Patarei muutettiin vankilaksi – kaksimetristen muuriensa ansiosta se sopikin tehtävään mitä parhaimmin. Patarein vankilaa käyttivät kaikki Viron miehittäjät, niin myös kommunistinen Neuvostoliitto (1940–1941, 1944–1991), joka ideologisiin perusteisiin vedoten vangitsi Patareihin syyttömiä ihmisiä.

”Kommunismi on vankila” -näyttelyalue koostuu vankien ulkoilualueesta, selleistä, pesuhuoneesta ja käytävistä. Hallintotiloissa nähdään muun muassa henkilökunnan tiloja, valokuvaukseen ja vankien tutkimiseen tarkoitettuja tiloja sekä teloitushuone ja sen eteinen, jossa vangille luettiin kuolemantuomio.

Näyttely on avoinna kesäkauden ajan (touko-syyskuu). Se antaa esimakua Patareissa tulevaisuudessa avattavasta Kansainvälisestä kommunismin uhrien muistomuseosta ja tiedekeskuksesta.