Tallinna tunnettujen suomalaisten silmin

Suurlähettiläs Kirsti Narinen

Mikä on presidentti Tarja Halosen suosikkipaikka Tallinnassa? Minne kirjailija Sofi Oksanen lähtisi kävelylle? Mitä suurlähettiläs  Kirsti Narinen suosittelee ja miksi popmuusikko Ilkka Alanko rakastaa käydä ostoksilla Kalamajan alueella? Viru-hotellin uusi kirja, “Polkuja ja mansikkapaikkoja. Tallinna suomalaisten suosittelemana”, esittelee 45 tunnetun suomalaisen Tallinnan-tuntijan suosikkikohteet kaupungissa.

Vinkkien joukossa on niin kaikkien tuntemia paikkoja, kuten Lentosatama tai KUMU, kuin jännittäviä, uusia löytöjä Nõmmen, Kalamajan, Pelgurannan ja Piritan alueilla. Lukija opastetaan myös neuvostoaikaiseen Tallinnaan, virolaisen rockin ja klassisen musiikin lähteille sekä lukuisille kävelyreiteille ja kiinnostaviin ravintoloihin ja museoihin.
Lapsiperheille tarjoillaan omat vinkkinsä ja arkkitehtuurin ystäville omansa. Löydä omat mansikkapaikkasi kirjan vinkkien avulla!
Legendaarinen Original Sokos Hotel Viru juhlistaa kirjalla sekä 45-vuotisjuhlavuottaan että 100-vuotiasta Viroa.

Kirja on myynnissä Viru-hotellin vastaanotossa sekä Rahva Raamat ja Apollo -kirjakaupoissa. Opas on suomenkielinen.

Suomen Viron-suurlähettiläs Kirsti Narinen:

-Veisin vieraani Viimsiin. Kävisimme ensin ulkoilmamuseossa tutustumassa Viron menneisyyteen ja sitten Rannarahvamuuseumiin, missä tutustuisimme rantakansojemme yhteiseen menneisyyteen sekä erityisen mielenkiintoiseen Kirovin kalakombinaatin tarinaan. Vieressä on myös luterilainen Pyhän Jaakobin kirkko, jonka rakentamisessa presidentti Lennart Merillä oli aktiivinen rooli. Halutessaan voi sitten käydä kävelyllä meren rannassa ja ehkä lounaalla ravintola Paatissa tai NOAssa. Paluumatkalla olisi hienoa poiketa Metsakalmistulla Suomenpoikien eli Suomen jatkosodassa taistelleiden virolaisten vapaaehtoisten hautausmaalla ja muistomerkillä. Nämä kohteet kuuluivat myös presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion valtiovierailuohjelmiin keväällä 2016.

Sofi Oksanen:

-Neuvostoajan eli minun lapsuuteni nähtävyydet olivat toisia kuin tämän päivän nähtävyydet, mutta Toompean näköalatasanne on ollut suosittu paikka vuosikymmenestä toiseen. Paikka on tainnut olla mukana useammassakin romaanissani. Aivan Tallinnan sataman tuntumassa sijaitseva merimuseo Lennusadam on nykyään Viron suosituin museo, eikä ihme. Se on rakennettu Ensimmäisen maailmansodan aikaisiin vesitasohalleihin, jotka olivat jo omana aikanaan koko Euroopassa tunnettu nähtävyys. Paikka vilahtaa myös Kun kyyhkyset katosivat -romaanissani.
Lennusadamista kävelymatkan päässä on Patarei, Pietari Suuren aikana merilinnoitukseksi rakennettu rakennuskompleksi, joka toimi vankilana kaikkien lähihistorian miehitysten aikana. Vankilassa kuvattiin myös Puhdistus-elokuvaa, ja hyvästä syystä.

Ilkka Alanko:

Suositun Neljä Ruusua -bändin laulaja ja keulahahmo ei yleensä viihdy ostoskeskuksissa, joita Tallinnassakin on useita. “Yksi on kuitenkin sopiva, lähellä ja kiva – Arsenal-keskus. Tämä uudenkarhea Kalamajan ja Koplin miltei rajavyöhykkeellä sijaitseva ostoskeskus täyttää kaikki tarpeeni. “