Suomen viisi kauneinta rantaa

Yyterin loputtomat hiekkasärkät houkuttelevat aurinkoon ja kuuluvat Suomen kauneimpiin uimarantoihin. Kuva: Esa Kyyrö / Visit Pori

Helteiset kelit ovat houkutelleet suomalaisia sankoin joukoin rannalle, ja vedetkin alkavat hiljalleen lämmitä talvilukemista myös arempien kesäuimareiden pulikoitaviksi. Mistä siis löytyvät Suomen kauneimmat rannat? Kotimaan parhaiden rantojen joukkoon kuuluu niin upeita hiekkadyynejä, tuulentuivertamia merimaisemia, suojaisia laguuneja kuin kallioisia poukamiakin. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi valitsi viisisuosikkiaan Suomen kauneimmista uimarannoista, jonne kannattaa suunnata nauttimaan kotimaan kesästä.

Vitsaillaan, että Suomessa vuoden paras päivä on kesä, mutta tänä vuonna suomalaiset ovat saaneet nauttia hellelukemia lähentelevistä keleistä jo toukokuun puolesta välistä alkaen. Niin tai näin, kotimaan kesää kannattaa fiilistellä kun se antaa parastaan. Pakkaa siis viltti, eväät ja uimakamat kainaloon, ja suuntaa veden ja upean luonnon äärelle nauttimaan verkkaisista kesäpäivistä.

HIETANIEMI, HELSINKI

Hietaniemen uimaranta eli Hietsu on pääkaupungin uimarantojen klassikko, joka täyttyy auringonpalvojista, uimareista jalentopallon pelaajista heti ensimmäisinä lämpiminä päivinä. Hietsu on luonnonkaunis ranta, joka sijaitsee rantakallioiden sylissä ja ikivihreän Hietaniemen hautausmaan vieressä. Rannan suosiota lisäävät sen keskeisen sijainnin lisäksi monipuoliset palvelut, kuten hyvät pukukopit, suihkutilat ja wc, sekä rantaravintola Badenbadenin lounas- ja juomavalikoima.
Keskikesän helteillä Hietsu on varmasti kaupungin ruuhkaisin ranta, mutta ykköskohde niille, jotka rakastavat kaiken ytimessä olemista. Rantapäivät venyvät usein pitkälle yöhön jatkuviin juhliin, ja lyhyestä kesästä muistuttaa nauttimaan myös uimarannan vieressä mäellä sijaitseva Gerda Qvistin suunnittelema aurinkokello, jossa lukee latinaksi tempus fugit – aika pakenee.
Hietsu on tunnettu myös tapahtumistaan ja konserteistaan. Hietarantaan pääsee keskustasta parhaiten bussilla 24, jolla on kaksi pysäkkiä aivan rannan tuntumassa.
Hietaniemen uimarannan kesäkausi: 4.6.–12.8., miehitetyt aukioloajat klo 10–20.

BELLEVUE, HANKO

Hangon pitkillä ja valkeilla uimarannoilla tavoittaa helposti etelänmatkoilta tutun rantalomafiiliksen, ja täältä löytyy myös ihastuttava uimaranta, simpukanmuotoinen Bellevue Beach.
Kaunis Bellevue on matala, siisti ja kirkasvetinen hiekkaranta, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, ja rauhalliselta rannalta löytyy aina tilaa. Bellevuen 1,5 kilometriä pitkä rantaviiva, ja etenkin etelätuulilla varsin lämpimät vedet tarjoavat monia mahdollisuuksia vesileikkeihin, rennon kesäpäivän viettoon tai piknikistä nauttimiseen. Rannalle paistaa aurinko lähes koko päivän, ja auringonlaskujen sanotaan olevan täällä omaa luokkaansa.
Bellevuen rannalla ei ole muita palveluja kuin wc ja pukukopit, mutta viereiseltä Plagenin uimarannalta löytyy muun muassa rantabaari. Läheisellä Pienellä Mäntysaarella sijaitsee perinteikäs 4 Tuulen Tupa, itsensä marsalkka Mannerheimin aikoinaan omistama kahvila-ravintola.

RAUHANIEMI, TAMPERE

Idyllinen Rauhaniemen uimaranta sijaitsee Lapinniemen kaupunginosassa vain parin kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Rannalla toimii päivittäin auki oleva kesäkahvila, pukukopit sekä wc:t. Rauhaniemi sopii myös perheen pienimmille, sillä uimavesi on puhdasta ja paikalta löytyy myös lapsille erikseen soveltuva, matala hiekkaranta pienen suojaisan laguunin ääreltä.
Halutessaan uimiseen voi yhdistää myös saunomisen. Vuonna 1929 rakennetussa Rauhaniemen Kansankylpylässäpääsee pulahtamaan löylyjen jälkeen suoraan Näsijärveen. Kylpylä on säilytetty lähes alkuperäisessä ulkomuodossaan, ja sen kahdessa sekasaunassa kylvetään uimapuvut päällä. Kallioinen saunaranta vanhoine kylpylärakennuksineen ja alkuperäisine hyppytorneineen on kuin pala kansallismaisemaa, jota ei kesä-Suomessa kannata ohittaa!

YYTERI, PORI

Yyteri on monen mielestä Suomen paras ranta, eikä syyttä, sillä hiekkarantaa riittää silmänkantamattomiin. Yyterin kuuden kilometrin pituinen hiekkaranta kuuluu sekä Suomen että Pohjoismaiden pisimpiin, ja se tunnetaan erityisesti komeista hiekkadyyneistään, joiden lomassa voi rantaviivaa mukaillen patikoida merimaisemista nauttien. Yyteri lähialueineen tarjoaarannalla löhöilyn vastapainoksi myös muita aktiviteetteja kuten surffaamista, golfaamista, ratsastamista ja rantalentistä.
Yyterin uimaranta on matala ja siten myös lapsiystävällinen, mutta voimakas tuuli tekee aallokosta toisinaan voimakkaan –siksipä Yyteri tunnetaan myös purjelautailijoiden ja surffareiden tukikohtana, vaikka ulkomaan veroisille aallonkorkeuksille ei täällä päästäkään. Rannan tuntumassa on kioskeja ja ravintoloita, ja läheltä löytyy myös Yyterin suosittu leirintäalue sekä lomakeskus, josta voi vuokrata mökkejä.

NALLIKARI, OULU

Nallikarin matkailualue sijaitsee Oulun Hietasaaressa, vain kivenheiton päässä keskustasta, ja sen kilometrin pituinen Nallikarin uimaranta on vetänyt auringonpalvojia ja uimareita puoleensa jo 1930-luvulta lähtien. Ranta-alue kunnostettiin täysin vuonna 2013. Matalavetinen ja siisti ranta soveltuu täydellisesti niin aikuisten kuin lasten rantapäiviin. Rannalla on nähtävillä kaksi arkkitehtonisesti kaunista maamerkkiä: vanha rantapaviljonki sekä modernimpi Nallikarin majakka.
Rantaan on bussiyhteys Oulun keskustasta, ja kesäisin perille pääsee myös kaunista maisemareittiä pitkin viehättävän Potnapekka-pienoisjunan kyydissä.
Aivan rannan tuntumasta löytyvät wc-tilat sekä uusitut pukukopit, ja suositun Ravintola Nallikarin terassilla voi nauttia brunssia tai lounasta. Uimarannan vieressä sijaitsevan Nallikarin Lomakylän alueelta löytyy myös runsaasti palveluja sekä majoituskohteita aina huviloista mökkimajoitukseen. Leirintäalueelle voit saapua kätevästi omalla autolla.