Suomen vähemmän tunnetut joulumarkkinat – 5 ihanaa

Taitokorttelin Joulukylä Joensuussa. Kuva:Taito Pohjois-Karjala ry

 Virittäydy joulun tunnelmaan 

Loppuvuoteen kuuluu vahvasti jouluun virittäytyminen, mikä näkyy päivissämme erilaisilla tavoilla. Yksi selkeä merkki joulun lähestymisestä on kaupunkien ja kylien katukuvaan ilmestyvät joulutorit. Suurimpien kaupunkien kuuluisten torien ja joulutapahtumien lisäksi Suomesta löytyy useita tuntemattomampia myyjäistapahtumia ja toreja, jotka ovat tunnelmallisuudessaan ja kotoisuudessaan todellisia juhlasesongin helmiä. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi etsi vähemmän tunnetut suomalaiset joulutorit, joihin kannattaa käydä tutustumassa.

1. Leineperin ruukin joulu, Ulvila

Vuonna 1771 perustettu Leineperin Ruukki Kullaanjoen Katokosken rannalla Ulvilassa ei tuota pettymystä lämpimän ja autenttisen joulutunnelman etsijälle. Ylväiden ruukkirakennusten lomassa tuikkii lyhtyjä ja joulukranssit kutsuvat peremmälle alueen puoteihin. Sunnuntaina 2.12. järjestetään JOULUruukki, missä voit valmistautua jouluun erilaisissa työpajoissa tai seurata työnäytöksiä samalla jouluisia herkkuja maistellen. Myynnissä on paikallisten yrittäjien tuotteita niin joulun valmisteluun kuin lahjaksi. Seuraavana sunnuntaina 9.12. järjestetään Leineperin ruukin Joulutori, jolloin lukuisat myyntikojut levittäytyvät ruukin alueelle notkuen jouluisia herkkuja, käsitöitä ja muita tuotteita.
Leineperin JOULUruukki 2.12.2018 klo 12–16
Leineperin ruukin Joulutori 9.12.2018 klo 9–16

2. Keudan Saaren kartanon Joulumaa, Mäntsälä

Pohjois-Mäntsälässä sijaitseva Keudan Saaren kartano toimi aikoinaan yhtenä Suomen suurimmista tulitikkutehtaista, ja on tänä päivänä paitsi kansallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, myös koti Keudan luonnonvara-alan opetukselle. Tänä jouluna Keudan Saaren kartanon kasvihuoneisiin rakennetaan raikas Joulumaa jo kahdennettakymmenennettä kertaa. Kasvihuoneista löytyy niin joulumetsä, joulutori kuin kirkkokin, jotka houkuttelevat lapset ja aikuiset ainutlaatuiseen tunnelmaansa. Paikalla on myös eläimiä sekä muuta lapsille järjestettyä puuhaa. Puutarhamyymälästä hankit samalla joulukukat ja asetelmat kotia sulostuttamaan, ja ravintolassa herkuttelet vatsan täyteen joulubuffetin antimilla.
Keudan Saaren kartanon joulunalusajan ohjelmistoon kuuluu muun muassa Suuri JouluShow ja ilotulitus perjantaina 14.12.2018.
Keudan Saaren kartanon Joulumaa: 13. –19.12.2018, ark. 10–19, la–su 10–18 (Puutarhantie 1, Saarentaus)

3. Stundarsin joulumarkinnat, Mustasaari

Mustasaaren Sulvassa sijaitseva Stundars on mielenkiintoinen ja monipuolinen ulkoilmamuseo. Se on vierailemisen arvoinen ympäri vuoden, mutta erityisesti vuotuiset Stundarsin joulumarkkinat keräävät runsaasti väkeä kauempaakin nauttimaan vanhan museoalueen tunnelmasta. Kävele rauhassa vanhoja rakennuksia ihastellen, poikkea hillomunkille ja kahville Navettaan tai Eemelin kahvilaan, haukkaa huikopalaksi grillimakkaraa, pistäydy sisustustuotteita myyvässä Cirkas-putiikissa ja vieraile samassa pihapiirissä Kirjapainomuseossa tutustumassa sanomalehdentekoon 1880-luvulla. Joulumarkkinoilla on noin 60 myyjää, joiden kojut notkuvat paikallisia liha- ja kalatuotteita, vihanneksia ja makeita herkkuja. Pukinkonttiin löydät esimerkiksi lastenvaatteita sekä erilaisia käsitöitä niin nahka-, betoni-, kivi-, puu- kuin metallitaiteilijoilta. Täältä hankit myös kauniit käsintehdyt joulukoristeet kuusenoksalle ja joulupöytään.
Stundarsin joulumarkkinat 2.12.2018 klo 11–16 (Stundarsintie 5, 65450 Sulva)

4. Wanhan Ajan Joulukodit & Loviisan joulu

Pieni ja historiallinen Loviisa puhkuu joulunhenkeä aivan Porvoon naapurissa. Marraskuun lopussa avattavaan joulukauteen kuuluu jopa neljät erilaiset joulumarkkinat sekä suloiset Wanhan Ajan Joulukodit.

Strömforsin Ruukin joulumarkkinat historiallisessa miljöössä ovat heti joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Samana lauantaina paikalliset käsityöläiset kokoontuvat myymään tuotteitaan Laivasillalle eli Loviisan vierasvenesatamaan ja rantaelämän keskukseen. Seuraavana viikonloppuna joulumarkkinat valtaavat Malmgårdin kartanon maat levittäytyen aina panimon piha-alueelta vanhaan talliin, panimon pubiin ja kahvilan liepeille. Malmgårdin joulumarkkinat ovat itäisen Uudenmaan suurimmat joulumarkkinat, joten tyhjin käsin ei varmasti tarvitse lähteä kotiin. Pistäydy matkalla myös Loviisan torilla, jonka joulumyyjäiset järjestetään samana lauantaina.

Ainutlaatuisin ohjelmanumero Loviisan joulunaikaan ovat kuitenkin Wanhan Ajan Joulukodit. Kaikkiaan 18 kotia kaupungin vanhoissa taloissa avaavat ovensa jouluvieraille toinen toistaan suloisimmin koristeltuna joulua vastaanottamaan. Joulukoteihin on ilmainen sisäänpääsy. Loviisan keskustassa ne ovat avoinna kahtena joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna ja Strömforsin Ruukilla joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.

 

5. Taitokorttelin Joulukylä, Joensuu

Taitokortteli on monipuolinen kulttuurin, matkailun ja käsityön keskus, joka sijaitsee kauniissa puutalomiljöössä keskellä Joensuun kaupunkia. Se kätkee sisäänsä lukuisia tapahtumia, taidenäyttelyitä, kahvilan, myymälöitä ja paljon muuta toimintaa. Puutalojen rajaama sisäpiha muuttuu joulupukin valtakunnaksi, pienten punaisten mökkien rivistö toivottaa tutustumaan paikallisten käsityöläisten ja ruokatuotteiden myyjien antimiin, ilmassa leijailee glögin tuoksu, ja perheen pienimmille on tarjolla poniajelua sekä tietysti mahdollisuus tavata joulupukki.

Taitokorttelin Joulukylä: la–su 1. –2.12., 8. –9.12. ja 15. –16.12.2018. La klo 10–16, su klo 12–16. (Koskikatu 1, 80100, Joensuu)