Suomalaiset matkustavat innokkaasti Viroon

Suomalaisten matkustaminen Viroon ja ennen muuta Tallinnaan kääntyi selvään kasvuun heinäkuussa 2019. Kuva: Jari Lappalainen

Viroon saapuvien sekä maassa yöpyvien suomalaisturistien määrä on ollut kasvussa heinäkuusta lähtien. Suomalaisten matkailuintoa Viroon halutaan lisätä entisestään investoimalla uusiin nähtävyyksiin, kunnostamalla matkailun kannalta tärkeää infrastruktuuria ja aktiivisemmalla markkinoinnilla.

Viron turismia koskevat tilastot tältä vuodelta osoittavat, että suomalaisturistien määrä Virossa on vaikeiden vuosien jälkeen kääntynyt kasvuun. Esimerkiksi heinä-syyskuun välisenä aikana Viroon saapui yli 22 000 suomalaismatkustajaa enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana1).

Myös loppusyksystä suomalaismatkailijat ovat käyneet Virossa ahkerasti. Suomalaisturistit viipyvät Virossa myös entistä pitempään. Koulujen syyslomien aikaan lokakuussa virolaishotelleihin ja muihin virallisiin majoitusliikkeisiin kirjautui 67 888 suomalaismatkailijaa, ja he viettivät maassa 135 294 yötä. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna matkustajamäärä kasvoi 2,1 prosentilla ja vietettyjen öiden lukumäärä kasvoi puolestaan 7,7 prosentilla.

Uusia nähtävyyksiä

Virossa on kuluvan vuoden aikana tehty merkittäviä investointeja uusiin nähtävyyksiin. Kesällä Tallinnan trendialueelle Telliskiveen avattu valokuvataiteen näyttelykeskus Fotografiska on houkutellut runsaasti kävijöitä. Kesä-lokakuun välisenä aikana näyttelykeskus houkutteli yli 200 000 vierasta. Vajaa puolet kaikista vierailijoista oli ulkomaalaisia turisteja, joista merkittävä osa suomalaisia.

Viron matkailualan tahot ovat myös lisänneet markkinointiaan Suomessa. Viro on esimerkiksi tammikuussa Helsingissä järjestettävien Matkamessujen virallinen partnerimaa. Lisäksi kahden syysviikon aikana Radio Helsingin taajuuksilla pelattiin viihteellistä Viro-tietoutta levittänyttä Naapurivisa-matkatietokilpailua ja Pärnun kylpylät toteuttivat Helsingissä näyttävän ulkomainoskampanjan.

Suomalaisten matkustajamäärien kasvu ja yöpymistilastojen kehitys on ollut luonnollisesti Visit Estonian Suomen viestintäpäällikön Timo Raussin mieleen.

– Kuluneen kesän ja syksyn myötä Viron matkailutarjonta ja maassa paljon käyneiden suomalaisten toiveet ovat jälleen kohdanneet. Pelkästään Tallinnassa on avattu peräti viisi uutta kulttuuri- ja perhematkailijoita palvelevaa turistikohdetta. Suomalaisilta kysymämme palautteen perusteella odotan majoituslukujen kohoavan jatkossa myös Viron suuremmilla saarilla, Tartossa, Pärnussa sekä eksoottisena ehkä monien pitämässä Narvassa. Kyseisiin kohteisiin voi matkata mukavasti, nopeasti ja ympäristötietoisesti myös julkisin liikennevälinein.