Seitsemän vinkkiä viikonloppureissulle Suomessa

Punkaharjun kansallismaisema on tutustumisen arvoinen kohde.

Pehmeitä hiekkarantoja, torielämää, salaperäisiä metsiä ja Saimaan kimallusta: kaikkea tätä löytyy Suomen kesästä! Koska kesä on parasta aikaa kotimaanmatkailuun, Ebookers listasi seitsemän vinkkiä Suomen vähemmän koluttuihin kohteisiin.

1) Torielämää ja trendikahvia Lappeenrannassa

Kaunis satama, vilkas torielämä ja kompakti keskusta tekevät Lappeenrannasta täydellisen viikonlopun lomakohteen.

Maista Lappeenrannan torilla eteläkarjalaista herkkua, vetyä tai atomia. Atomi on kananmunalla tai kinkulla täytetty lihapiirakka, vety sisältää molemmat. Ja vaikka Lappeenrannan torilta tunnelmaa ja kulinaarisia elämyksiä löytyykin, lihapiiraan kalorimääriä kannattaa lähteä kuluttamaan kävelyllä satamaan.

Satamassa voi ihailla Saimaan välkettä ja istahtaa laivaravintolan kannelle nauttimaan kylmästä juomasta ja kesäisestä tunnelmasta, tai jatkaa rantatietä pitkin trendikkääseen kahvilaan, Satamatie 6:een.

Sataman kupeessa kohoaa myös Lappeenrannan kuulu linnoitus. Linnoituksen rakennustyöt alkoivat ruotsalaisten johdolla 1720-luvulla ja päättyivät Venäjän vallan alla. Nyt täältä löytyy Lappeenrannan museokeskittymä, joka sisältää Etelä-Karjalan museon, ratsuväkimuseon ja Lappeenrannan taidemuseon. Samalla linnoitukselta aukeaa näkymät Lappeenrannan ja sen kauniin sataman ylle.

2) Maalaisidylliä ja brittitunnelmaa Juvalla

Jos Britanniaan ei tänä kesänä iltapäiväteelle pääsekään, niin kyllä Suomestakin pittoreskia maalaistunnelmaa löytyy! Yksi Suomen kolmesta teesommelierista on nimittäin pitänyt brittiperinteitä kunniakkaasti yllä juvalaisessa teehuoneessaan jo vuosikymmenen.

Maisemat TeaHouse of Wehmaisin ympäristössä vaihtelevat Juvan viljavista pelloista koivunrunkojen takana välkehtivään Saimaaseen. Teehuoneesta puolestaan löytyy parhaimmat teelajikkeet ympäri maailman, kesäinen terassi teen nauttimiseen ja herkkuputiikki, josta ostaa kotiinviemisiä.

Ja jotta viikonloppuloma ei kuluisi vaan teen siemailun ja herkkujen nauttimisen parissa, päivä kannattaa päättää lähellä sijaitsevassa Hotel Spa & Resort Järvisydämessä: sauna mualimassa pääsee kokeilemaan erilaisia saunoja kun taas järvikylpylässä pääsee pulikoimaan luonnonhelmassa.

3) Hurmaavia hiekkarantoja Oulusta Hankoon

Suomi ei ole noussut matkakohdelistojen kärkeen rantaparatiisina, vaikka maasta monia pehmeähiekkaisia rantoja löytyykin. Klassikkokohteisiin kuuluva Porin helmi on Yyterin yli kuusi kilometriä pitkä rantaviiva. Rannalta löytyy monipuolisia palveluita pukukopeista ja wc-tiloista ruokaan ja erilaisiin vesiurheilumahdollisuuksiin, joten viikonlopun rantaloma kuluu hurauksessa.

Suomen eteläisimmästä kaupungista Hangosta löytyy rantaviivaa yli 30 kilometriä, ja siten jokaiselle rantaleijonalle oma soppensa. Parin kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Bellevue puisine pukukoppeineen on hurmaava kesäparatiisi. Plagenin matalavesinen ranta soveltuu hyvin lapsiperheille.

Pohjoisen rantaparatiisi on puolestaan Oulun kupeessa sijaitseva Hailuodon saaren Marjaniemen hiekkaranta. Lautat saarelle täyttyvät nopeasti aurinkoisena päivänä, ja viikonlopun rantalomakohteen täydellistää läheltä löytyvä pieni mökkikylä sekä söpö Hailuodon majakka.

4) Taivassalo, puutarhamatkaajan paratiisi

Viherpeukalot suuntaavat kohti Taivassaloa ja Pionien Kotia. Vierailijoille avoimesta puutarhasta löytyy yli 150 erilaista pionilajiketta aina kiinanpioneista harvinaisuuksiin. Parhaimmillaan pionien kukinta on toukokuun lopulta heinäkuun alkuun.

Taivassalosta löytyy myös historiallisia kartanoita, yli 180 saarta ja yli 300 kilometriä merenrantaa, joten alue sopii rentoon lomailuun myös heille, jotka eivät kukkamerestä niin piittaa. Vaikuttava historiafriikin kohde on 1300-luvulta peräisin oleva Pyhän Ristin kirkko.

5) Leppoisa metsäretki Lohjassa

Viime aikoina on puhuttu luonnon rentouttavasta vaikutuksesta, ja metsän voiman voi todellakin aistia satoja vuosia vanhassa metsässä Lohjassa. Mystinen maasto hurmaa jopa metsiin tottuneet suomalaiset, ja elämyksen kruunaa 250-350-vuotias tammivanhus, joka kurottaa 12 metrin korkeuteen. Tälle Paavolan puulle löytää seuraamalla Lohjan noin kilometrin mittaista luontopolkua.

Kunhan koronarajoitukset hellittävät, Lohjasta löytyy myös maanalainen ihme, Tytyrin Elämyskaivos. 1540-luvulla avatulla rautakaivoksella alettiin louhia kalkkia 1800-luvulla, ja kaivos muodostikin Lohjan elinkeinon perustan. Tytyrin käytävät risteilevät lähes 400 metrin syvyydessä yli 60 kilometrin verran Lohjanjärven ja kaupungin alla.

Muita kohteita Lohjalla ovat esimerkiksi Ojamon kartano, Alitalon maatilan omenaviljelmät ja Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, kansanrunouden kerääjän Elias Lönnrotin (1802-1884) syntymä- ja lapsuudenkoti Paikkarin torppa.

6) Viikonloppu Punkaharjun kansallismaisemissa

Yksi kesän kuin kesän klassikkokohteista on Punkaharju kauniine maisemineen, joista kuuluisin on Salpausselästä erkaneva harju. Jääkauden aikana muodostunut kapea ja seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju onkin yksi Suomen kansallismaisemista.

Punkaharju kulkee Puruveden poikki, ja tie kiemurtelee pienten saarten ja punaisena rusottavien mäntymetsien halki. Maisemamatkailun lisäksi Punkaharjulta löytyy historiallinen Hotelli Punkaharju, missä pääsee nauttimaan Saimaan rauhasta suomalaisin design-helmin sisustetussa hotellissa.

7) Rento viikonloppu Rovaniemellä

Rovaniemi on portti Lappiin, mutta kaupunki sopii erinomaisesti myös matkan pääetapiksi.

Rovaniemi on kiehtova sekoitus pohjoisen kulttuuria ja kulinarismia, ja kaupungista löytyy niin mielenkiintoisia museoita, ravintoloita kuin omintakeisia ulkoilmanähtävyyksiä. Museoista mielenkiintoisin on pohjoiseen luontoon ja kulttuuriin tutustuttava Arktikum sekä sen vieressä sijaitseva Lapin maakuntamuseo. Arktikumissa pääsee ihailemaan esimerkiksi 3D-esitystä revontulista, maakuntamuseon puolella taas hämmästelemään 1970-luvun keskiolutbaarin estetiikkaa. Modernimpiin muistoihin taas heittää keskustasta löytyvä Lordin aukio, joka nimettiin vuoden 2006 Lordi-yhtyeen Euroviisuvoiton kunniaksi.

Kulinaristi hemmottelee itseään tietysti myös pohjoisin mauin. Ravintola Nilissä pääsee Lapin tunnelmiin sekä ruokien että sisustuksen siivin, kun taas Pure Pizzassa italialaismaut yhdistyvät lappilaisiin porosalamipitsan voimin. Ja kun vatsaa on hellitty tarpeeksi, yö Rovaniemen design-helmessä Arctic TreeHousessa hemmottelee sielua.