Seitsemän pyöräilyreittiä, jotka soveltuvat kaikille

Camino de Santiago eli Pyhän Jaakobin reitti on ikivanha pyhiinvaellusreitti.

Polkupyöräily on slow-matkailua parhaimmillaan

“Anyone who rides a bike is a friend of mine”, eli “kaikki, jotka pyöräilevät, ovat ystäviäni”. Näillä sanoilla avaa norjalaiskirjailija Erlend Loe romaaninsa Supernaiivi. Kirjassa 25-vuotias mies kokee eksistentiaalisen kriisin ja alkaa etsiä elämälleen merkitystä suorittamalla yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten vaikkapa heittämällä palloa seinää vasten. Kirjan päähenkilön itsetutkiskelun yksi johtopäätös on, että polkupyöräily on perustavanlaatuisesti hyvä asia.

Jonkinlaista eksistentiaalista kriisiä on ollut havaittavissa viime aikoina myös matkailussa. Ilmastohuoli on ollut Pohjoismaissa vahvasti esillä mediassa ja kotimaan matkailusta kerrotaan nyt ennen näkemättömällä tavalla. Siksi ei olekaan yllätys, että myös polkupyöräilyyn perustuva aktiivimatkailu elää nousukautta. Nettimatkatoimisto ebookersin viestintäpäällikön Claudia Parkerin mukaan monet asiat puoltavat nyt pyöräilymatkailua.

-Fillarointi on slow-matkailua parhaimmillaan. Tavoitehakuinen nähtävyyksien haaliminen jää pyöräilyssä taka-alalle ja rentouttava sekä hyvinvointia tuottava matkan tekeminen nousee etualalle. Reitit kulkevat usein kasvukeskusten ulkopuolella ja verkkainen rytmi sekä kelien vaihtelut ohjaavat tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja ainutlaatuisiin kohteisiin, sanoo Parker.

Sähköpyörien teknologinen kehitys ja saatavuus on tuonut myös fyysisesti haastavammat reitit kaikkien ulottuville. Roaming-maksujen poistumisella Euroopassa ja internetin hyvällä saatavuudella on myös oma roolinsa.

“Esimerkiksi ebookersin mobiilisovelluksella löydät silmänräpäyksessä majapaikan minkä tahansa pyöräilyreitin varrelta täysin spontaanisti. Myös nettikarttojen helppo saatavuus alentaa pyöräilymatkailusta kiinnostuneen lähtökynnystä. Reitin seuraaminen on helppoa ja reaaliaikaista”, sanoo Parker.

Katso alta seitsemän kaunista ja kaikille soveltuvaa pyöräilyreittiä Euroopasta.

Pyöräilyreitit Euroopassa:

Baltian rannikkoreitti

Baltian rannikon tuulenpieksämät maisemat ovat perinteisesti olleet Saksan aatelisten ja aristokraattien suosiossa. Nyt Itämeren hiekkadyynit ja Baltian maille omintakeinen vaihtelu modernien kaupunkien ja menneisyydessä uinuvien pikku kylien välillä kiehtoo matkailijoita ympäri maailmaa. Reittivalinnasta riippuen alueella voi pyöräillä jopa 750 kilometriä pitkiä matkoja.

2. Adigen pyöräilyreitti

Itävallan ja Italian rajalla mutkitteleva 300 kilometrin mittainen Adigen pyöräilyreitti kulkee vehreissä ja henkeäsalpaavan kauniissa vuoristomaisemissa Tirolin Reschenseeltä Gardajärvelle. Nopeimmat voivat pyöräillä reitin läpi jopa parissa päivässä, mutta matkan varrella on monia hyviä syitä pysähtyä. Kannattaa varata aikaa Bolzanon ja Trentinon kuvankauniisiin pikkukaupunkeihin tutustumiseen sekä tirolilaisten ja pohjoisitalialaisten herkkujen ja viinien maisteluun.

3. Alankomaiden pyörätieverkosto

Pyöräily on Alankomaissa enemmän kuin pelkkä harrastus – se on lähes kansallinen pakkomielle. Hollantilaisia ei ajoittain sateinen sää häiritse, vaan he polkevat kaikkina vuodenaikoina. Pyöräily on paitsi paras tapa liikkua maan suurimmissa kaupungeissa, myös suosittu harrastus vapaa-ajalla. Hollantia voi pyöräillä ristiin rastiin vaikkapa sinne minne neä näyttää.

4. Elben pyöräilyreitti

Upea ja 1220 kilometriä pitkä Elben pyöräilyreitti on koko Euroopan suosituimpia. Sen varrella voi tutustua moniin Saksan pikkukaupunkeihin ja ilman lämpötila on usein pyöräilyn kannalta ihanteellinen. Suurin osa reitistä on tasaista, ja Dresdenin ja Cuxhavenin välillä loivaa alamäkeä, joten polkeminen on mukavaa. Tämä maalaismaisemia halkova reitti ulottuu Saksasta Tšekkiin.

5. The Cornish Way

Legendaarinen Cornish Way kattaa 288 kilometriä upeaa Englannin rannikkoa Land’s Endistä Budeen. Reitti on suosittu erityisesti siksi, että se on suurimmaksi osin kaukana pääteistä ja mutkittelee maalaiskylien läpi. Tämän reitin varrella kannattaa käydä iltaisin tankkaamassa kodikkaissa englantilaispubeissa, jotka tarjoilevat oluen lisäksi esimerkiksi lihapiirakoita.

6. Tonavan pyöräilyreitti

Tämä Wienistä Budapestiin johtava tunnettu reitti seurailee Tonavan mutkia vehreiden viljelmien ja viheriöivien kukkuloiden koristamissa maisemissa. Useimmat aloittavat pyöräilyretkensä Passausta, jonka jälkeen upeista maisemista saa nauttia yli 300 kilometrin matkan. Reitin varrella on joitakin raskaita ylämäkiä, mutta suurin osa on kohtuullisen tasaista, joten myös aloittelijat voivat kokeilla taitojaan.

7. Camino Francés

Tälle neljän Espanjan itsehallintoalueen läpi kulkevalle 800 kilometrin mittaiselle reitille kannattaa varata pari viikkoa aikaa. Camino de Santiago eli Pyhän Jaakobin reitti on ikivanha pyhiinvaellusreitti, jolla on useita eri haaroja. Niistä Camino Francés eli Ranskan reitti on suosituin pyöräilijöiden keskuudessa.