Ruka-Kuusamon ennätyksellinen matkailukesä

Koskenlasku kiinnostaa yhä enemmän Ruka-Kuusamon alueella. Kuva: Northernlightsx Harri Tarvainen .

Ruka-Kuusamon alueella matkailukesä oli erittäin hyvä, sillä suomalaiset lähtivät sankoin joukoin seikkailulomalle kolmen kansallispuiston Kuusamoon. Koskenlaskijoiden määrä esimerkiksi kolminkertaistui viime vuodesta ja monet tuhannet suomalaiset kokivat koskien kuohut.

Rekisteröidyt kotimaiset yöpymiset kasvoivat Ruka-Kuusamon alueella kesäkuussa 2 % ja heinäkuussa ennätykselliset 58 %. Kansainvälisten yöpyjien määrä romahti, mutta rekisteröityjen yöpymisten kokonaismäärä heinäkuussa kasvoi silti huimat 45 %. Heinäkuussa alueella oli 71 757 kokonaisyöpymistä, mikä hipoo joulusesongin lukuja.
Rekisteröidyt yöpymiset eivät pidä sisällään mökkimajoitusta, mutta esimerkiksi Lomarenkaan mökkimyynnin kesäajan kasvu oli alueella +50 % viime kesään verrattuna.

– Iloitsemme kasvuluvuista ja siitä, että kotimaiset asiakkaat suuntasivat Kuusamoon. Jokainen matkailueuro on nyt tarpeen. Tiedostamme, että oman hyvän kesämme taustalla on se tosiasia, että Ruka-Kuusamossa kotimaisten matkailijoiden määrä on ollut aina muuta pohjoista korkeampi, sillä noin 75 % matkailijoistamme on kotimaisia. Kun ulkomaalaisten määrä tänä kesänä väheni, se ei vaikuttanut meidän alueellamme yhtä radikaalisti kuin monessa muussa paikassa, toteaa Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Kuusamoon tultiin aktiivilomalle

Suomalaiset lähtivät Kuusamoon erityisesti seikkailemaan luonnossa. Koskenlaskijoiden määrä kolminkertaistui viime kesään verrattuna.
– Koskenlasku on joka vuosi kesäinen päätuotteemme, mutta tänä kesänä kaikki lähdöt myytiin loppuun vaikka kasvatimme tarjontaa. Koronan takia lisäsimme tuotevalikoimaan privaattilautat eli perheet saattoivat varata itselleen yksityisen lähdön, kertoo Ruka Safaris:n toimitusjohtaja Hanna Karjalainen.

Koskenlaskun lisäksi myös kaikkia muita aktiviteetteja kulutettiin enemmän. Suosiotaan kasvattivat myös maastopyöräily, karhunkatselu, kesäkelkkarata, melonta, suppailu ja mönkijäsafarit. Elämyshakuisuus näkyi myös majoituspuolella.

– Meilläkin näkyi selkeästi uudenlainen asiakastyyppi: milleniaalit ja lapsiperheet, joista monet eivät olleet koskaan ennen käyneet pohjoisessa. Saimmekin paljon ihastuneita kommentteja tyyliin ”vau, emme tienneetkään, että Suomesta löytyy tällaisia kesäkohteita”. Joukossa oli varmasti paljon matkailijoita, jotka kiristyneiden matkustusrajoitusten takia jättivät ulkomaanmatkan tänä kesänä väliin, Karjalainen jatkaa.

– Yhä useammat tiedostavat, että tunturikeskuksissa on mahdollisuus viettää aktiivilomaa myös kesällä, mikä on hieno asia. Vaikka kesä oli meillä erinomaisen hyvä, pitää muistaa, että esimerkiksi pääsiäinen on yhtä iso sesonki kuin kesäkuukaudet yhteensä, ja koko kevään asiakkaat jäivät tänä vuonna tulematta. Kotimaiset matkailijat eivät matkailualaa pelasta ja tulevaisuus on tällä hetkellä pohjoisessa erittäin epävakaa. Tarvitsemme pikaisia toimia, jotta elinkeinoa uhkaava kriisi voidaan välttää, Lindfors tähdentää.