Rovaniemi kokoaan suurempi kaupunki

Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä ja Levi Rakennus Oy:n kehitysjohtaja Tuomo Poutiainen uskovat vahvan yritys-ja kumppaniverkoston voimaan. Kuvat: Maria Paldanius

Rovaniemi on kansainvälisen suosion valokeilassa paistatteleva matkailuvetonaula vailla vertaa. Matkailun lisäksi myös muuttoliike on vilkastunut mikä on vaikuttanut suotuisasti alueen liiketoimintaan.

Rovaniemi on kokoaan suurempi kaupunki. Ruokakauppojen hyllyiltä löytyy koko maailma pienoiskoossa, julkiset vievät väkeä kaikkiin ilmansuuntiin ja tasokkaita hotelleja nousee alueelle kuin syksyllä hillaa. Kaupungin kasvulle ei näy loppua.

-Voimakkaasti kasvava turismi heijastuu kaikkeen liiketoimintaan alueella. Täällä on tarvetta eri alojen ammattilaisille aina ravintola- ja hotellialalta metsä-, kaivos- ja elintarviketeollisuuteen ja rakennusalalle asti, Levi Rakennus Oy:n kehitysjohtaja Tuomo Poutiainen toteaa.

Turismi ei kuitenkaan oleainoasyy Lapin pääkaupungin liiketoiminnan kukoistukselle. Rovaniemen vetovoimatekijöihin lukeutuvat niin monipuolista ja -alaista koulutusta tarjoavat oppilaitokset kuin kaupungin maine turvallisena ja toimivana asumismiljöönä. Kaupunkiin tullaan paitsi käymään, myös asumaan ja elämään. Kasvava matkailu ja muuttoliike ovat laittaneet tuulta myös rakentamisen purjeisiin Rovaniemellä.

-Kaupunki on kasvanut tasaisesti ja hallitusti. Kasvu on ruokkinut kasvua lumipalloefektin tavoin. Viime vuoden nettomuutto oli yli 500 ihmistä. Se on todella kova tulos, Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppäläynnää.

Sesonkeja mukaillen

Sesonkivaihtelut ripottelevat omanlaistaan lisämaustetta Rovaniemen yrityskentälle. Neljä erilaista vuodenaikaa vaihtelevine turismivirtoineen on yrittäjille paitsi haaste, myös mahdollisuus.

-Meillä on revontulet, pakkaset, kaamos ja yöttömät yöt. Talvi ja joulu ovat sesongeista suosituimmat, mutta myös syksy ja kesä ovat nosteessa. Niihin panostamme koko ajan enemmän, Seppälä sanoo.

Lapin sesongit pyörivät paitsi vuodenaikojen ja turismin, myös monenlaisten tapahtumien ja eri maiden juhlapyhien ympärillä. Haasteena on ajoittaa yritystoiminnan vaiheet ja tarjonta kysyntää vastaavaksi.

-Kesä on rakentamiselle parasta aikaa. Mutta jos matkailusesonki edellyttää hotellin rakennustöiden käynnistämistä keskellä talvea, on silloin kehitettävä arktisen talvirakentamisen menetelmiä. Täällä vuodenajat asettavat haasteita yritystoiminnalle, Poutiainen tietää.

Verkostot vahvuutena

Rovaniemen yrityskentällä puhalletaan yhteen hiileen.Yrittäjien väliset verkostot ovat vahvat, kuten myös työelämäyhteistyö oppilaitosten ja työpaikkojen välillä. Juuri aktiivinen vuoropuhelu alueen eri toimijoiden kesken on luonut vakaan perustan kaupungin menestystarinalle.

-Hyvä esimerkki verkostoitumisesta on Levi Rakennuksen yhteistyö Rovaniemen Värisilmän kanssa. Yhteistyöverkostomme kanssa tarjoamme sisustuspalveluja rakentamiemme asuntojen ostajille, Poutiainen kertoo.

Poutiainen ja Seppälä tietävät, että alue pystyy tarjoamaan liiketoiminnan harjoittajille valttikortteja, joita ei muualta saa.

-Täällä luonto on aina lähellä ja hiihtokeskuksissa ja tuntureilla voi käydä päiväseltään. Niin liikenne- ja tietoliikenneyhteydet kuin palvelut ja rakentaminen kehittyvät kovaa vauhtia. Se kaikki tekee Rovaniemestä houkuttelevan ympäristön liiketoiminnalle, Seppälä summaa.

Teksti: Maria Paldanius