Rajalta rajalle-hiihto kiinnostaa ulkomaalaisia

Kaukaisimmat osallistujat tulevat Australiasta. Kuva: Ismo Miettinen

Vuosittain maaliskuussa järjestettävään Rajalta Rajalle –hiihtoon saapuu tänä vuonna 225 retkihiihtäjää hiihtämään Suomen itärajalta länsirajalle. Hiihtomatkaa tapahtumassa kertyy reilut 400 kilometriä ja reitti mutkittelee Kuusamon, Taivalkosken, Pudasjärven, Ranuan, Keminmaan ja Tornion maisemissa.

Rajalta Rajalle -hiihto on vakiinnuttanut suosionsa retkihiihtäjien keskuudessa 35:ssä vuodessa. Hiihto järjestetään 7-16.3.2019, jolloin voi tavata hiihtäjiä esimerkiksi Tanskasta, Italiasta ja Australiasta. Yhteensä hiihtotapahtumassa on edustettuna 22 eri kansallisuutta. Suomalaisten jälkeen eniten tapahtumaan osallistuu tänä vuonna saksalaisia, sveitsiläisiä ja yhdysvaltalaisia.

Moni hiihtäjistä jää tapahtumaan koukkuun ja osa palaa takaisin vuosittain. Kokeneimmalle hiihtäjälle hiihtokerta on jo 28. Mukaan osallistumaan houkuttelevat hiihtäminen, luonnonkauniit maisemat ja lämminhenkinen yhteisö. Monien hiihtäjien mielestä hiihtämisen jälkeen parasta on tavata mielenkiintoisia ihmisiä ympäri maailmaa.

Vapaaehtoiset luovat tapahtumalle aidon ilmapiirin

Rajalta Rajalle -hiihtoa koordinoi Pudasjärven kaupunki yhteistyössä kuntien vastuuhenkilöiden kanssa. Tapahtumassa on mukana lukuisia vapaaehtoisia, jotka huolehtivat reittien varsilla olevista hiihtäjien huoltopisteistä sekä opastavat hiihtäjiä hiihdon aikana sekä sen jälkeen.

Tunnelma tapahtumassa on aito, sillä hiihtäjät kohtaavat huoltopisteissä paikallisia kyläyhdistyksiä, urheiluseuroja ja muita vapaaehtoistahoja. Toisinaan yhteistä kieltä ei ole, mutta asiat hoituvat molemminpuolisella joustavuudella. Rajalta Rajalle -hiihto edustaa Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan matkailussa vahvalla yhteistyöllä luotua vieraanvaraisuutta, jonka tarkoituksena on tarjota hiihtäjille kokonaisvaltainen luonto- ja kulttuurielämys.