Pyörän takavalo käyttöön nyt

Valottomalle pyörälle poliisi voi määrätä 40 euron rapsut

Uusi tieliikennelaki velvoittaa pyöräilijää käyttämään pimeällä takavaloa. Sen merkitys korostuu syksyllä iltojen pimetessä. Poliisi voi antaa valottomalla pyöräilijälle huomautuksen tai liikennevirhemaksun.

Uusi tieliikennelaki astui voimaan keskellä vuoden valoisinta aikaa, kesäkuun alussa. Yksi pyöräilijälle tulleista muutoksista on pakollinen punainen takavalo. Sitä tulee käyttää aina, kun ajaa pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on muuten huonontunut.

– Keskellä kesää pyörän valoja harvoin tarvitsee, joten muutos on voinut mennä monelta ohi. Nyt elokuussa iltojen pimetessä takavalo kannattaa viimeistään ottaa käyttöön, koska se auttaa välttämään onnettomuuksia. Huono näkyvyys on taustalla monessa pyöräkolarissa, sanoo korvausjohtaja Risto Rissanen LähiTapiola Savosta.

Polkupyörässä tulee lain mukaan olla taaksepäin punaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi valkoinen tai keltainen etuvalo. Lisäksi erottuvuutta parantavat muut vaaditut varusteet, kuten etu-, taka- ja sivuheijastimet sekä soittokello.

Kun näyt, suojaat itseäsi ja muita

Yksi monen onnettomuuden taustatekijöistä on se, ettei henkilö havainnut toista tielläliikkujaa tai huomasi tämän liian myöhään. Tällöin reagoinnille jää liian vähän aikaa.

– Valoilla paitsi parannamme omaa näkyvyyttä, teemme myös itseämme toisille näkyväksi liikenteessä. Takavalo lisää pyöräilijän näkyvyyttä taaksepäin, mikä auttaa ehkäisemään niin autoilijan ja pyöräilijän kuin esimerkiksi kahden pyöräilijän välisiä törmäyksiä. Me liikumme tiellä eri nopeuksilla, joten hyvä havainnointi auttaa ennakoimaan esimerkiksi jarrutuksia ja pitämään riittävät etäisyydet ohituksissa, sanoo Rissanen.

Alkusyksy tuo liikenteeseen tuhannet koululaiset ja työmatkalaiset. Näkyvyys heikkenee ensin aamu- ja iltahämärissä.

Poliisi voi huomauttaa tai määrätä rapsut

Poliisi seuraa pyöräilijöiden valojen käyttöä muun liikennevalvonnan ohessa. Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, että syksyn tullen ja uuden tieliikennelain myötä poliisi voi kiinnittää erityistä huomiota myös varusteiden käyttöön.

– Jos pyöräilijältä pimeässä puuttuu etu- tai takavalo, voi poliisi antaa huomautuksen. Tarvittaessa mahdollisuus on myös määrätä liikennevirhemaksu, joka pyöräilijöille on 40 euroa. Ei liikennesääntöjä tietysti kannata noudattaa vain poliisin, vaan oman ja muiden turvallisuuden takia.

Takavalolle ei laissa ole määrätty punaista väriä tarkempia vaatimuksia. Se voi siis olla kiinnitettynä pyörän ohella esimerkiksi kuljettajan kypärään tai reppuun. Halvimmat valot maksavat marketeissa muutaman euron.

– Tärkeintä on, että valo näkyy. Poliisi suosittelee käyttämään kiinteää, ei vilkkuvaa valoa. Vilkkuvan valon muut saattavat kaukaa sekoittaa esimerkiksi mainos- tai hälytysvaloihin, mutta tasaisesta takavalosta tietää, että kyseessä on toinen ajoneuvo, sanoo Arvelin.