Pitkoksia, portaita ja penkkejä hetken huokaisuun

Metsähallituksen Luontopalvelujen kenttäpäällikkö Leena Jartti ja luontovalvoja Simo Hyrkäs Oulangan Kallioportin uusituissa portaissa.Kuva: Metsähallitus

Kainuun ja Koillismaan kulkijoille on urakoitu uusia retkeilyrakenteita

Idän erämaissa on tänä kesänä ajoittain raikanut vasaran kalke. Metsähallituksen Luontopalvelut on uusinut ja kunnostanut puitteita monessa eri retkeilykohteessa.

Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut merkittävän maastotyöurakan ensimmäisen vaiheen valmiiksi. Kainuun ja Koillismaan alueella sijaitsevia työkohteita on paljon ja osa niistä hyvin haastavassa maastossa.

– Esimerkiksi Oulangan Kallioportin yli sata metriä pitkät portaat rakennetaan hyvin jyrkkään maastoon. Työläiden työmaiden lisäksi rakennusmiehille tulee päivittäin pitkät ajomatkat ja sen päälle useampi kilometri taivallettavaa maastossa, kuvailee projektipäällikkö Heikki Haataja.

Oulangan kansallispuiston lisäksi Luontopalvelut satsaa tällä hetkellä Hossan, Riisitunturin ja Korouoman retkeilyrakenteisiin.

– Korouomalla, niin kuin monessa muussakin kohteessa, tehdään vielä luontoselvityksiä. Vasta tämän jälkeen voimme aloittaa rakentamisen. Osaan kohteista on haettava myös Museoviraston lupa, Heikki Haataja kertoo.

Useamman hankkeen rahoittama maastotöiden kokonaisuus jatkuu vielä ensi vuodelle.

Oulangan kansallispuiston maastotöitä

Oulangalla on uusittu tänä kesänä Kallioportin portaat, Harrisuvannon ja Niskakosken riippusiltojen lähestymisrakenteet, samoin Taivalkönkään riippusiltojen lähestymisrakenteet, sekä Savilammen riippusillan portaat. Kymmenkunta tulipaikkaa on uusittu. Karhunkierroksen pohjoisosia on kestävöity, samoin pienellä Karhunkierroksella on kestävöity polunpätkiä, uusittu köysikaiteita ja taukopenkkejä.

Tämän syksyn työlistalla on vielä muun muassa Rytikönkään reitin pitkokset ja Siilasmajan uusi taukokatos. Yksi vuoden 2019 maastotöiden isoimpia kokonaisuuksia on Kouvervaaran maastopyöräreitin kunnostus.

Riisitunturin kansallispuisto

Riisitunturille on suunnitteilla autiotuvan pihapiiriin uusi taukokatos, jonka rakennusaikataulu menee ensi vuoden puolelle.

Korouoma

Saukkovaaran tietä peruskunnostetaan parhaillaan ja samanaikaisesti Metsähallitus laajentaa Saukkovaaran parkkipaikan. Tämän lisäksi Korouoman talvisesonkiin suunnitellaan uusia tulipaikkoja yrityskäyttöön sekä lisää käymälöitä.

Hossan kansallispuisto, Martinselkonen ja Näränkä

Itärajan retkeilyreitin pohjoispäätä Martinselkosessa on kunnostettu. Etelä-Kuusamossa Närängässä on uusittu pari kilometriä pitkät Hyöteikönsuon ylittävät pitkokset.

Hossan kansallispuistossa on muun muassa uusittu Laukkujärven autiotuvan vesikatto. Tämän syksyn työlistalla ovat vielä esimerkiksi Lihapyörteen esteetön rantautumislaituri ja käymälöitä Hossan Julma-Ölkylle. Ölkyn reittikunnostukset ovat yksi suurimpia ensi vuoden työmaita Kainuun—Koillismaan alueella.

Kainuun ja Koillismaan maastotyöt liittyvät valtion rahoittamaan retkeilyrakenteiden kunnostushankkeeseen sekä Euroopan Maaseuturahaston tukemaan Land of National Parks North ja Land of National Parks South -hankekokonaisuuteen, jossa osarahoittajina toimivat Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset sekä Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki.