Parhaat vinkit kesäkaupunkiin – matkusta Turkuun

Aurajokiranta hurmaa kesäisellä tunnelmallaan aamusta iltaan. Kuva:Turun kaupunki, Tim Bird

Kesällä Suomen kaupungit heräävät eloon ja täyttyvät lämmöstä nauttivista ihmisistä. Kesäinen Turku on täynnä kulttuuria, historiaa ja herkuttelua. Kesän parhaat hetket voi kokea päivässä. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi listasi Turun parhaat vinkit.

Kesäkaupunkien parhaimmistoa edustaa Turku, jonka urbaanit reitit ja valloittavat luontokohteet hellivät kotimaanmatkailijaa. Turku tarjoaa myös pieniä putiikkeja, mielenkiintoisia museoita ja tunnelmallisia kahviloita. Tekemistä Turussa riittää, mutta kesäiseen kaupunkiin ehtii tutustua päivässä, kunhan suunnittelee etukäteen. Lue alta momondon vinkit kesäpäivän viettoonTurussa.

AAMUPÄIVÄ: IHAILE TURUN HISTORIALLISIA KATUJA JA KORTTELEITA

Kun etsit tekemistä Turussa, tutustu ensin kaupungin historiaan: Turku on vanhin Suomen kaupungeista, ja sen pitkä historia myös näkyy katukuvassa. Suuntaa nokka kohti Aurajoen rantaa ja aloita kierros Luostarin välikadulta, joka on jäänne muinaisen Turun kapeista kujista. Katua pitkin pääset Vanhalle Suurtorille, joka oli keskiaikaisen Turun sydän. Virittäydy tunnelmaan ja ihaile toria ympäröiviä historiallisia rakennuksia: Brinkkalaa, jonka parvekkeelta joulurauha joka vuosi julistetaan, tyylipuhdasta Hjeltintaloa, palatsimaista Juseliuksentaloa sekä Turun palossa vuonna 1827 tuhoutuneen raatihuoneen tilalle rakennettua Vanhaa Raatihuonetta. Kesä-heinäkuun vaihteessa torilla järjestetään myös Keskiaikaiset markkinat, jolloin koko alue huokuu menneen maailman tunnelmaa.
Älä unohda myöskään upeaa Turun linnaa. Yli 700-vuotisen linnan muurien sisällä teet aikamatkan menneeseen. Lasten kanssa kannattaa osallistua opastetulle pikkuritarikierrokselle.

KESKIPÄIVÄ: VIILETÄ PYÖRÄLLÄ LUONNON KESKELLE

Lyhyestäkin Turun-visiitistä on helppo ottaa kaikki irti kaupunkipyörän selästä käsin: Föli-fillarit ovat kesän 2018 uusi juttu. Pyöriä pääsee käyttämään joko Turun seudun paikallisliikenteen kausikortilla tai rekisteröitymällä käyttäjäksi puhelinnumerolla.
Turun lähiympäristöstä löytyy toinen toistaan ihastuttavampia luontokohteita. Jos aikaa on vain yhteen, suuntaa pyörän nokka kohti Ruissaloa: Kauppatorilta polkee sinne keskelle rauhoittavaa luontoa puolessa tunnissa. Ihaile saaren tammimetsiä ja 1800-luvun pitsihuviloita. Tai parkkeeraa rantakallioille katsomaan, kun risteilyalukset lipuvat ohi melkein kosketusetäisyydeltä – Ruissalossa rentoutuminen on parasta tekemistä Turussa.
Pyörällä pääsee myös Halistenkoskelle, joka on suosittu kalastuspaikka ja kaunis luontokohde. Halistenkoskella ihanassa vanhassa puutalossa sijaitsee kesäkahvila Padolla. Täältä voit vuokrata kanootin ja suunnata ihastelemaan Aurajoen maisemia joelta käsin. Kahvila vuokraa myös SUP-lautoja ja järjestää erilaisia retkiä joelle.

ILTAPÄIVÄ: RAKASTU TURUN KULTTUURITARJONTAAN

Turku on kulttuurikaupunki isolla K:lla. Keskustasta löytyy ihania gallerioita, taidenäyttelyitä ja installaatioita, joissa vierähtää helposti useampikin tunti. Vieraile ainakin Turun taidemuseossa, joka keskittyy kotimaiseen taiteeseen. Museon kansallisromanttinen graniittilinna on upea ilmestys jo itsessään. Museon yhteydessä sijaitsee myös Café Victor, jossa kannattaa maistaa kaupungin parhaiksi kehuttuja korvapuusteja.
Poikkea myös Aboa Vetus & Ars Nova -museossa, joka on jännittävä yhdistelmä historiaa ja nykytaidetta. Ihmettele maan alta esiin kaivettua rauniokorttelia ja ihaile vaihtuvia modernin taiteen näyttelyitä. Museorakennuksena toimii komea, vuonna 1928 yksityisasunnoksi rakennettu Rettigin palatsi.
Kakolanmäki kuuluu Turun mielenkiintoisimpiin kohteisiin. Yli sata vuotta vankilana toimineen Kakolan ja Turun lääninvankilan rakennuksien surullinen ja samalla kutkuttava historia on vertaansa vailla. Alue on saamassa uuden alun Turun trendikkäimpänä kaupunginosana, ja kesällä 2018 onkin viimeinen mahdollisuus nähdä aitoja vankilatiloja Turun lääninvankilassa ennen muutostöiden aloittamista.

ILTA: HERKUTTELE JOKIRANNAN RAVINTOLOISSA JA JUHLI TURUN YÖSSÄ

Turun sydän on eittämättä Aurajokiranta, jonka varrelta löytyy viihdettä pimenevään iltaan. Aurajoen jokilaivat, jotka kauniilla säällä täyttyvät herkuttelijoista ja juomien maistelijoista, ovat suuri osa kaupungin viehätystä. Legendaarisin laivoista lienee Svarte Rudolf, joka huokuu entisaikojen laivaromantiikkaa.
Aurajoen rannassa sijaitsevat lisäksi Turun parhaat ravintolat. Ravintolakohtaiset vinkit löydät momondon blogista.
Jos menojalkaa vipattaa, Aurajoen rannalta on helppo suunnata eteenpäin – tekemistä Turun yössä riittää aamuun saakka. Dynamo on Turun legendaarisin menomesta, jossa kannattaa käydä ainakin kerran elämässään.

YÖ: NUKU TURUSSA TYYLILLÄ

Turussa on helppo yöpyä tyylillä vaikkapa 1900-luvun alussa rakennetussa jugendhuvilassa. Park Hotelin rakennus muutettiin hotelliksi 1980-luvulla, ja sen kyllä huomaa: persoonalliset huoneet pursuavat posliiniesineitä ja samettiverhoja ja muita muistomerkkejä kultaiselta 80-luvulta. Uniikissa hotellissa on kuitenkin perusasiat kunnossa, yöpyminen on helppoa ja aamiainen maittava.
Helppoutta ja hyvää sijaintia etsiville Radisson Blu Marina on erinomainen valinta. Sijainti Aurajoen rannalla on lyömätön, ja tänne on helppo tulla illanvieton jälkeen. Hotellin huoneet on lisäksi juuri uusittu.

Hyvin nukutun yön jälkeen kannattaa tutustua Turun kahvilatarjontaan. Kahvilakulttuuri on Turussa voimissaan, ja kahviloiden kiertely onkin yksi parhaista (ja herkullisimmista) asioista, mitä tehdä Turussa.