Paljonko annetaan juomarahaa lomakohteissa?

Kuva: Tjäreborg

Ulkomaan lomamatkalla tulee usein mieleen, pitäisikö eri palveluammateissa työskenteleville antaa juomarahaa. Ja kuinka paljon sitä pitäisi antaa? Asiaa kysytään usein myös Tjäreborgin oppailta lomakohteissa. Usein pelkkä ystävällinen kiitos riittää, kun taas joissakin tapauksissa juomarahaa arvostetaan ja odotetaan.
Juomarahakäytäntöä selvittääkseen kysyi Tjäreborg asiaa oppailtaan sekä yhteistyökumppaneiltaan 12 talven suosituimmassa lomamaassa. Tässä muutamia esimerkkejä.

– Joissakin maissa juomaraha on tärkeä osa palkkaa, kun taas joissakin maissa se on tuntematon käsite. USA:ssa on melkein mahdotonta selvitä ilman juomarahan antamista. Juomaraha tulee myös suhteuttaa maan hintatasoon ja ravintolaskun loppusummaan, sanoo Anu Niemelä, Tjäreborgin maajohtaja.

All Inclusive -hotellissa lomaillessa voi antaa pienen juomarahan baarin ja ravintolan henkilökunnalle niissä maissa, joissa on tapana antaa juomarahaa. Huoneen siivoojalle kannattaa antaa puolet viikon mahdollisesta juomarahasta jo loman alussa. Näin voi loman aikana saada vieläkin parempaa palvelua. Yleensä on suositeltavaa antaa juomaraha kunkin maan omassa valuutassa, jotta juomarahan saajan ei tarvitse mennä pankkiin vaihtamaan rahaa.

Thaimaa (valuutta THB – baht. 1 THB vastaa noin 0,028 euroa).

Siivooja: 50 THB per päivä per huone.
Piccolo: 50 THB per matkalaukku, luksushotelleissa hieman enemmän.
Tarjoilija: Noin 10 prosenttia laskun loppusummasta, ellei laskussa ole mukana jo ”service charge” -veloitusta. Jos palvelumaksu sisältyy, voi laskun loppusumman pyöristää seuraavaan lähimpään 100 bahtiin. Juomarahat jaetaan ravintolassa koko henkilökunnan kesken.
Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei odoteta silloin kun taksamittari ei ole päällä, esimerkiksi tuk-tukilla ajettaessa. Tällöin tippi on jo laskettu matkan hintaan. Kun taksin taksamittari on päällä, on tavallista antaa 5-10 prosentin tippi.
Kampaaja/parturi: 5-10 prosenttia riippuen kauneussalongin tasosta.

Kommentit: Tarjoilijan päiväpalkka Thaimaassa on n. 400 bahtia, joten juomaraha tulee suhteuttaa palkkaan. Kannattaa välttää juomarahan antamista kolikkoina, sillä sitä pidetään epäkohteliaana. Jos saa vaihtorahan takaisin kolikkoina, voi ne hyvin antaa tippeinä. Hieroja odottaa saavansa noin 100 bahtin tipin.

Meksiko (valuutta MXN – Meksikon peso. 1 MXN vastaa noin 0,052 euroa).
Siivooja: Noin 1 USD per päivä per huone.
Piccolo: 1 USD per matkalaukku.
Tarjoilija: Noin 10-15 prosenttia laskun loppusummasta, jos ”service charge” -veloitusta ei ole lisätty laskuun. Koska amerikkalaiset turistit jättävät usein paljon juomarahaa, ovat odotukset kasvaneet ja usein odotetaan jopa 15-20 prosentin juomarahaa.
Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei odoteta.
Kampaaja/parturi: Hotellien kampauspalveluita käytettäessä ei yleensä jätetä juomarahaa, mutta paikallisissa kampaamoissa on tavallista antaa 10 prosentin juomaraha. Jos ottaa manikyyrin tai pedikyyrin, voi antaa 1-3 dollarin juomarahan, mikäli on tyytyväinen.

Kommentit: Juomarahakäytäntö on laaja. Esimerkiksi ravintoloissa esiintyvät meksikolaiset musikantit odottavat saavansa juomarahaa noin viisi dollaria per pöytä.

Kuuba (valuutta CUC – peso convertible, Kuuban vaihdettava peso, 1 CUC vastaa yhtä USA:n dollaria).
Siivooja: 1 CUC per henkilö per päivä.
Piccolo: 1 CUC per matkalaukku.
Tarjoilija: 5 prosenttia laskun loppusummasta ja 10 prosenttia, jos laskuun ei ole lisätty ”service charge” -veloitusta. All Inclusive -hotelleissa 1 CUC per henkilö per päivä.
Taksinkuljettaja: Lyhyemmillä matkoilla 1 CUC tai loppusumman pyöristäminen ylöspäin. Pidemmillä matkoilla ja retkillä odotetaan isompaa juomarahaa, riippuen matkan pituudesta ja siitä, miten tyytyväinen on matkaan ollut.
Kampaaja/parturi: 1-2 CUC tai 10 prosenttia laskun loppusummasta.

Kommentit: Juomarahaa odotetaan yleensä aina hotelleissa, ravintoloissa, baareissa. Myös bussinkuljettajat ja paikallisoppaat toivovat juomarahaa. Hyvä nyrkkisääntö on antaa noin 1 CUC per henkilö per päivä. Juomaraha otetaan mieluiten vastaa dollareissa ja euroissa.

Intia, Goa (valuutta: INR – Intian rupia. 1 INR vastaa noin 0,013 euroa).
Siivooja: Noin 200 INR per henkilö per viikko.
Piccolo: 50 INR per matkalaukku.
Tarjoilija: Noin 10 prosenttia laskun loppusummasta.
Taksinkuljettaja: Juomarahaa ei odoteta, koska se on laskettu mukaan sovittuun hintaan.
Kampaaja/parturi: Juomarahaa ei odoteta, vaikka kampaajalla käynti onkin hyvin edullista.

Kommentti: Juomaraha otetaan mieluummin vastaan euroina tai dollareina kuin paikallisessa valuutassa.

Portugali/Madeira
Siivooja: Noin 5 euroa per henkilö per viikko.
Piccolo: 0,5 euro per matkalaukku.
Tarjoilija: Turistialueilla ravintoloissa odotetaan 5-10 prosentin juomarahaa.
Taksinkuljettaja: Summa pyöristetään ylöspäin.
Kampaaja/parturi: Noin 1 euro.
Kommentti: Palveluammateissa työskentelevät odottavat yleisesti pientä juomarahaa.

Espanja, Kanariansaaret mukaan lukien
Siivooja: Noin 5 euroa per henkilö per viikko.
Piccolo: Noin yksi euro per matkalaukku.
Tarjoilija: Kun on nauttinut vain kahvikupillisen, ei juomarahaa anneta. Ravintoloissa voi antaa muutaman euron juomarahan riippuen laskun suuruudesta ja saadun palvelun laadusta.
Taksinkuljettaja: Ei juomarahaa.
Kampaaja/parturi: 1-2 euroa.
Kommentti: Itse espanjalaiset antavat nykyään yhä vähemmän juomarahaa.

Englanti (valuutta: GBP – Englannin punta. 1 punta vastaa n. 1,20 euroa).
Siivooja: Noin yksi punta per yö.
Piccolo: Kaksi puntaa per matkalaukku.
Tarjoilija: Jos laskun loppusummaan ei ole lisätty palvelumaksua, annetaan juomarahaa noin 10 prosenttia. Kaikilla työntekijöillä palvelualoilla on ollut vuodesta 2016 lähtien vähintään 7,20 punnan tuntipalkka.
Taksinkuljettaja: 10 prosenttia.
Kampaaja/parturi: Ei juomarahaa tai enintään yksi punta.
Kommentit: Suurkaupungeissa ollaan varovaisempia juomarahan antamisen kanssa. Pubeissa on epätavallista antaa juomarahaa, vaikka juomaraha otetaankin mielellään vastaan.