Oriveden vanhat talot ja pihat avautuvat

Uittomuseo. Kuva: Esa Kallio

Oriveden Vanhat talot ja pihat avautuvat jälleen kesäkuun toisesan viikonloppuna 8.-9.6.  Tapahtuma sijoittuu Mämmilän Meininkit -viikonlopun yhteyteen. Talo- ja pihakierrosten lisäksi tarjolla on maistuvia alkukesän herkkuja ja kirppislöytöjä. Kohteisiin on vapaa pääsy.

Tapahtuma sai heti avauskerrallaan viime kesänä innostuneen vastaanoton. Vierailijoita kierteli kohteissa ympäri Orivettä arviolta ainakin puolisentoista tuhatta.

− Positiivisen palautteen jälkeen oli mukavaa lähteä järjestämään tapahtumaa toista kertaa, toteaa kaupungin kulttuurijohtaja Pia-Maria Ahonen.

− Saimme kohteiksi monta uutta taloa ja pihaa, ja ilahtuneina toivotimme tervetulleiksi useita viimevuotisia kohteita.

Oriveden vanhat talot ja pihat -kohteita on kaikkiaan 25. Luonteva kierroksen alkupiste on Auvisen talo (Keskustie 37), jossa toimiva Taitokeskus hoitaa kaupungin matkailuneuvontaa. Auvisen talolta voi hakea tapahtuman kohde-esitteen ja kysyä vinkit talokierrokselle. Esitteessä on mukana myös lauantain orivesiläiset Avoimet kylät -kohteet sekä Orikirppu-pihakirppikset.

Ole museon ensimmäinen vieras

Auvisen talo on yksi talokohteista, ja sen erikoisuutena ovat lukuisat upeat kaakeliuunit. Auvisella voi katsoa taidenäyttelyitä ja hankkia tuliaisia puodista. Jokainen tapahtuman talo ja piha on omanlaisensa, uniikki kohde. Yhteisenä tekijänä on omistajien rakkaus ja kunnioitus vanhaa ympäristöä kohtaan.

Useissa kohteissa on sisustus- ja puutarhavinkkien lisäksi tarjolla pop up -tyyppisiä kahviloita, ravintoloita ja pihakirppiksiä. Mummon talolla voi maistella artesaanipizzaa, Tunkelon Isotalossa taas Lyydian kulttuurikahvilan herkkuja. Hirvenpään torpan pihatorilla on sunnuntaina tarjolla paikallistuotteita.

Ovensa avaa myös museo, joka ei aiemmin ole ollut yleisölle avoinna. Orivesiläinen Esa Kallio on koonnut Kopansalmen vanhaan uittorakennukseen, lähelle Rönniä, laajan museoesineistön vanhoista uittoon liittyvistä tarvikkeista. Uittomuseo on auki lauantaina klo 11−17. Kallio on paikalla oppaana.