Nyt on todella hjuva fiilis – Kummelit kiertueelle

Kummelit karauttavat kiertueelle 12 vuoden tauon jälkeen, mukana suorasanainen terveyskeskuslääkäri Sirkka.

Ari Tiippana

Vankkaa kulttimainetta nauttiva Kummelit starttaa kiertueelle 12 vuoden tauon jälkeen. Kiertue on saanut nimekseen Kummelin ensimmäinen jäähyväiskiertue, mutta Heikki Silvennoinen kiistää, että sillä olisi mitään tekemistä artistien ja yhtyeiden kanssa, jotka ovat tehneet useita jäähyväiskiertueita.
– Tämä on ihan puhdasta Kummelihuumoria, hän kuittaa.
Silvennoinen muistelee, ettei sysäys kiertueelle lähdöstä syntynyt erityisesti kenenkään ideasta, vaan sitä on pohdittu jo pidemmän aikaan, että ”jos kerran vielä lähdettäisiin”.
– Kiertuetta oli ideoimassa myös keikkamyyjä Pasi Kuusjärvi, Silvennoinen lisää.

Show’ssa mukana on myös Kontio & Parmas -tv-sarjasta tuttu, räväkkä ja suorasanainen entinen patologi, terveyskeskuslääkäri Sirkka, jota esittää Kaisa Hela.
– Mukava, että Sirkka on mukana, ilopilleri meidän vanhojen partojen keskellä.
Sirkan ansiosta show on ilmeisesti K-18?
– Hyvin pitkälti, näin voidaan sanoa, Silvennoinen nauraa.
Suosittuun, Valkeakoskella tapahtuvaan tv-sarjaan viitaten, Kontio & Parmas päättyi neljännen tuotantokauden jälkeen. Sille ei ole hänen mukaansa suunniteltu jatkoa, julkisesti tai salaisestikaan.

Estradilla nähdään edellisten lisäksi Timo Kahilaisen, Heikki Helan ja Olli Keskisen esittämiä, tuttuja Kummeli-hahmoja paneerattuna osin uusilla jutuilla.
– Arkistoja ja lähteitä on kaivettu, päivitetty ja kasattu show. Itselläni on siinä kymmenkunta hahmoa ja tekemäämme musiikkia kuullaan paljonkin. Hauskoja biisejä, joita niitäkin on kaivettu esille kaikki mahdolliset.

Esitystä Silvennoinen kuvailee vaatimattomasti ”aika vauhdikkaaksi”.

Tulevista projekteista Kiviapajan lahja Suomen huumorikentällä epäröi kertoa, koska ei tiedä onko tieto jo julkista.
– Kuvasimme joka tapauksessa kesällä Mökkinaapurit-sarjaa, jossa mukana olivat lisäkseni Pirjo Heikkilä, Timo Kahilainen, Christoffer Strandberg ja Mari Perankoski. En tiedä vielä, milloin se tulee ulos.
Konkarinäyttelijä tekee myös uuden aluevaltauksen ja näyttelee ensimmäistä kertaa lastenohjelmassa. Silvennoinen nähdään pahat mielessä olevana kauppiaana Ylen uudessa joulukalenterissa Talvipihan joulu.

Viimeksi SF-Bluesin riveissä elokuussa House of Olafissa Pepe Ahlqvistin ja Dave Lindholmin rinnalla kitaristina nähty Silvennoinen tunnustaa olevansa enemmän musiikki- kuin Kummeli-mies.
Samalla hän harmittelee, ettei musiikkibisnes ole enää samanlaista kuin ennen.
– Meillähän on bändi Heikki Helan kanssa ja kolmisen viikkoa sitten minulta ilmestyi uusi, suomenkielinen levy Kaiho. Saa nähdä minkälaisen vastaanoton se saa. Saattaa olla, että sen puitteissa tehdään keikkojakin.
Samalla puhe siirtyy maailman huolestuttavasti tilanteesta äskettäin edesmenneeseen kosketinvelho Esa Kotilaiseen.
– Muistan Esan aina teräsmiehenä, se oli aina kunnossa, hän muistelee melankolisesti muusikkoystävä

Lapsuuden kulta-aikaa Kiviapajalla

Pitkän linjan blueskitaristi-laulaja ja näyttelijä Heikki Silvennoinen on syntyisin silloin vielä Sääminkiin kuuluneelta Kiviapajalta
– Sielultani olen maalaispoika. Kiviapajalta on ihania muistoja, hiekkarannalla vietetyt kesät, aika siellä mummojen kanssa ja vaarin kanssa. Voi sanoa, että se oli lapsuuden kulta-aikaa, silloin 60-luvulla, Silvennoinen kertoo haikeutta äänessään.
Silvennoisella on Kiviapajalla vielä vanha kotipaikka. Siellä hän käy enää harvoin, verestämässä vanhoja muistoja, sillä vanhemmista on aika jo jättänyt.
– Olen haaveillut, jos sinne rantaan saisi veneen, mutta se on enemmän nostalgiaa ja haaveilua.
Kerrotaan, että hän sahasi ensimmäisen, akustisen Landola-merkkisen kitaransa ja yritti tehdä siitä sähkökitaran.
– Se 60-luvun Landola oli huonolaatuinen ja aika pian sain sitten Kent-merkkisen sähkökitaran. Sähkökitara jäi siitä jotenkin kylkeen kiinni, ja sitä on sitten tullut rämpyteltyä.
Esikuvikseen hän mainitsee aikansa kitarasankarit Eric Claptonin ja Jimi Hendrixin.
Isä ja äiti kannustivat soittamaan, mutta eivät sitä tuputtaneet.
– Mummoni eli äidinäiti, Siiri Hannikainen, kannusti minua kovasti soittamaan. Tee jotain muuta, hän sanoi, äläkä ainakaan paimenna noita lehmänkantturoita, hän muistelee.
– Ei työläisperheen lapsia silloin laitettu viulu- tai pianotunneille. Kitaransoitto oli harrastus muiden joukossa.

KUMMELIT – Ensimmäinen jäähyväiskiertue, perjantai 17. marraskuuta 2023
Ikäraja: K-18. Aika: Ovet klo 19:00. Showtime 20:00.