Neuvostoliiton tehtaat heräsivät uuteen eloon Vilnassa

Vilnan rautatieasemalla sijaitseva PERONAS-baari on sosiaalinen kokoontumispaikka.

Neuvostoliiton hallinnassa olleiden 45 vuoden aikana Liettuaan rakennettiin lukuisia tehtaita, voimalaitoksia ja muita teollisuuslaitoksia.  Kun maa oli palauttanut itsenäisyytensä vuonna 1990, monet näistä rakennuksista hylättiin. Viimeisen vuosikymmenen aikana maan kaupungit – mukaan lukien pääkaupunki Vilna – ovat kuitenkin tehneet aloitteen muuttamaan käyttämättömät teollisuusalueet itsenäisen Liettuan arvoja tukeviksi kulttuurikeskuksiksi.

-Liettuan uusi sukupolvi on löytänyt monia luovia tapoja uudistaa Neuvostoliiton perintökohteita, sanoi maan kansallisen matkailun kehittämisviraston Lithuania Travelin PR-projektipäällikkö Elena Babarskaitė.

-Tämän luovuuden ansiosta nykyään hylätyistä teollisuusrakennuksista on tullut kulttuurikohteita, jotka edistävät monimuotoisuutta, osallisuutta, avoimuutta ja kertovat erilaisen – modernin – tarinan kaikille Liettuan vierailijoillemme.

Junamatkailu ja juomat PERONAS-baarissa

Vilnassa aivan rautateiden vieressä on teollinen  baari PERONAS. Se sijaitsee vanhassa rautatieasemarakennuksessa, joka rakennettiin alun perin vuonna 1950.

Vaikka matkustaminen Neuvostoliiton ulkopuolelle oli erittäin rajoitettua ja rautatieasema oli varattu pienelle määrälle hallituksen turvatarkastajia, PERONAS toivottaa tänään tervetulleiksi matkailijoita kaikkialta maailmasta.

PERONAS on sosiaalinen kokoontumispaikka, satunnainen taidegalleria ja koti Donatas Jankauskasin veistämälle tunnetulle Tony Sopranon patsaalle, joka on turistien ja paikallisten rakastama.

Oluenkäsittelytaidon oppiminen Savutehtaalla

1800-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa, joka toimi maailman suurimpana viikatehtaana Neuvostoliiton aikana, on nyt kulttuurialue, käsityöpanimo ja boutique-baari.  Savutehdas on siis yksi monista paikallisista aloitteista, joiden tarkoituksena on elvyttää tätä aluetta.

Musiikkituotannon kulissien takana LOFTAS-taidetehdas

LOFTAS-taidetehdas sijaitsee entisessä legendaarisessa elektrotekniikkatehtaassa ELFA.  Tehdas  sai tuotteistaan jopa kultamitalit Pariisin ja Firenzen kansainvälisillä messuilla.

Vaikka tänään LOFTASilla ei ole juurikaan tekemistä äänilaitteiden tuottamiseen, sillä on kuitenkin ratkaiseva rooli Liettuan musiikkimaailmassa. Konserttipaikkana se tarjoaa tarvittavan tilan pienille bändeille ja tuleville liettualaisille taiteilijoille sekä isännöimille arvostetuille muusikoille ympäri maailmaa, kuten Fink, Rhye ja Darkside.

Interaktiiviset näyttelyt Energia- ja tekniikkamuseossa

Energia- ja tekniikkamuseo sijaitsee Vilnan entisessä keskusvoimalaitoksessa, joka rakennettiin alun perin vuosina 1901–1903. Neuvostoliiton aikana sillä oli tärkeä rooli energian tuottajana.

Kerromalla tarinan siitä, kuinka teollistuminen on muuttanut kaupungin kasvoja, se antaa kävijöille mahdollisuuden tutustua äskettäin aktiivisen voimalaitoksen aitoon laitteistoon.

Yleensä Vilpaan vierailijoita houkuttelee runsas barokkiarkkitehtuuri, historiallinen vanhakaupunki ja vehreät vihreät alueet. Vilnan uudelleenkäytettyjen teollisuusalueiden vierailu paljastaa kuitenkin aivan toisenlaisen ja vähemmän tutkitun kaupungin puolen ja tarjoaa viihdyttävän kokemuksen päiväksi tai kahdeksi.

Lue myös viisi faktaa Liettuasta

Matkailutietoa Liettuasta