Myynnissä Kauttuan ruukkialueen kiinteistöt?

Kauttuan ruukin kartano vuodelta 1802 tarjoaa ravintolapalveluja Kauttuan Klubin nimellä.

A. Ahlström Kiinteistöt Oy harkitsee Kauttuan ruukkialueella omistamiensa kiinteistöjen myyntiä. Historiallisesti arvokas Kauttuan ruukkialue siirtyi kauppaneuvos Antti Ahlströmin omistukseen vuonna 1873. Kauttuasta tuli 1900-luvulla Ahlströmin tärkeimpiä teollisuuspaikkakuntia sinne perustetun paperiteollisuuden ansiosta.

Omaleimainen Kauttuan ruukki on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka muodostuu vanhasta ruukkimiljööstä ja 1900-luvun teollisuusrakentamisesta puistoineen. Se kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon Ahlströmille suunnittelemia rakennuksia, joista kuuluisin on vuonna 1939 valmistunut Terassitalo.

Uusklassinen Kauttuan ruukin kartano vuodelta 1802 tarjoaa nykyisin hotelli- ja ravintolapalveluja Kauttuan Klubin nimellä. Yli kaksisataa vuotta vanhan kartanon päärakennuksessa on juuri peruskorjatut viihtyisät majoitustilat, upea juhlasali sekä useita salonkeja erilaisiin lounas-, kokous- ja juhlatilaisuuksiin. Majoitustiloja on myös Villa Aallossa sekä Varkaudenmäessä.

A. Ahlström Kiinteistot Oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlströmin mukaan yhtiö harkitsee ruukkialueen myyntiä, koska yhtiön ja siihen läheisesti liittyneiden yritysten teollinen toiminta paikkakunnalla on päättynyt. Yhtiöllä ei myöskään ole ollut ruukkialueelle juurikaan omaa käyttöä, ja tällaisen arvomiljöön paras omistajataho olisi paikallinen taho. Noormarkussa A. Ahlström Kiinteistöt Oy:llä on edelleen yhtiön pääkonttori sekä aktiivista liiketoimintaa. Noormarkussa sijaitsevat myös Ahlströmin suvun juuret.

Yhtiön arvojen mukaisesti Kauttuan ruukkialueesta ja sen lukuisista rakennuksista on aina pidetty hyvää huolta. Rakennuksia on peruskorjattu viime vuosien aikana, ja yhtiöllä on ollut ruukissa myös vilkasta majoitus- ja ravintolaliiketoimintaa. Kunnostus- ja peruskorjaustöillä on parannettu ruukkialueen vetovoimaisuutta ja yhtiö toivookin, että mahdollinen uusi omistaja sitoutuisi jatkamaan Ahlströmin viitoittamaa arvokasta kulttuuriperintötyötä.

-Mahdollisen myynnin konkretisoituessa henkilöstövaikutukset pyritään pitämään minimissään, sillä yhtiöllä on mahdollisuudet tarjota henkilöstölle vastaavia töitä myös Noormarkun ruukissa, Peter Ahlström sanoo.