Mikä Häkkinen muistelee rankkaa comebackiaan

-Olin tulla hulluksi – Päätin että perkele mä vielä näytän niille!

Mika Häkkinen muistelee uudessa videohaastattelussa paluutaan radalle Adelaiden vakavan onnettomuuden jälkeen. Pitkään sairaalassa maanneen McLaren-kuskin paluupäätös syntyi kotitalon terassilla tallin kovasti painostaessa. -Olin yhä hengissä, joten päätin että perkele mä vielä näytän niille!

Unibetin F1-asiantuntija Mika Häkkinen ei muistele lämmöllä Australian GP:ssä 1995 sattuneen rajun onnettomuutensa jälkeisiä viikkoja.

– Se oli järkyttävää, kun aloin viimein itse tajuta kuinka huonossa kunnossa silloin olin. Peiliin katsoessa näin vain luurangon. En kuullut kunnolla, naamavammojen vuoksi puhuminen oli vaikeaa ja nukkumaan mennessä toinen silmäni piti teipata kiinni. Jos en olisi saanut läheisiltäni niin vahvaa henkistä tukea, mä olisin tullut hulluksi.

Pitää päättää

Häkkinen sai huomata myös nopeasti F1-sarjan raadollisuuden, kun McLaren alkoi painostaa sairaalassa yhä makaavaa kuljettajaansa päättämään nopeasti uransa jatkosta.

– Piti päättää, haluanko ajaa vielä kilpaa. Vaikka silmä ei toimi kunnolla, et kuule hyvin ja kallo on ollut halki. Ihan mukavia päätöksiä tehdä siinä hetkessä, Häkkinen muistelee Unibetin videolla.

Vaikea päätös paluusta syntyi lopulta juuri sairaalasta päässeen Häkkisen istuessa kotitalonsa terassilla.
– Ajattelin vielä siinä istuessani, että ei jumankauta: nyt ei ole kyllä kaikki hyvin. Eikä sitä tuntunut oikein kukaan ulkopuolinen ymmärtävän.

Päätös oli silti tehtävä, McLaren vaati

– Laskelmoin siinä kaiken, mitä elämässäni oli tapahtunut: mä olin ajanut kuusivuotiaasta kilpaa, ja nyt olin viimein päässyt urallani huipputalliin F1:ssä. Että enhän mä nyt voi tähän terassillekaan jäädä vain istumaan.

Niinpä vain viikkoja aiemmin lähes henkensä vieneessä onnettomuudessa ollut Häkkinen kertoi tallilleen halustaan palata takaisin F1-auton rattiin.

– Olin yhä hengissä, joten päätin että perkele mä vielä näytän niille!
Ensimmäinen testiajo onnettomuuden jälkeen on jäänyt myös elävästi Häkkisen mieleen.

-Mä nautin

– McLaren oli hoitanut kaiken viimeisen päälle, mutta minä näytin vieläkin aivan hirveältä. Auton penkki oli väljä, kun olin laihtunut niin paljon. Talli siinä vähän tsiigasi, että tuleekohan tästä yhtään mitään.

Moottorin käynnistyessä Häkkisen vahva kilpa-ajovietti palasi kuitenkin samantien.

– Mä nautin heti jokaisesta kierroksesta ja ajoin vain kovempaa ja kovempaa. Testin jälkeen talli näytti peukkua, ja totesin itselleni, että kyllä tämä on edelleen se mun juttu.

Katso Kindred Groupin tuottama koko haastattelu