Matkailualan kriisi vaatii nopeita toimia, korostaa PAMin Rönni-Sällinen

PAMin Annika Rönni-Sällinen vaatii maan hallitukselta ripeitä toimia matkailualan ahdinkotilan korjaamiseksi. Koko matkailutoimialan tulevaisuus on vaakalaudalla ja alan tuhansien työntekijöiden työpaikat vaarassa.

Koronapandemian vaikutukset matkailualalle ovat olleet katastrofaalisia. Tänään julkisuuteen saapunut ilmoitus 2000 työntekijää koskettavista yt-neuvotteluista nostaa esille koko matkailualaa koskettavan pitkittyneen epävarmuuden.

-Tilanne on vakava. Olemme PAMissa koko ajan pelänneet, että matkailualalla tullaan näkemään mittavia yt-toimenpiteitä eikä niiden henkilöstövaikutuksilta pystytä välttymään. Tänään saapunut tieto ei varmasti jää viimeiseksi, jos maan hallitus ei nyt ota alan toimintaedellytysten korjaamista ja elvyttämistä välittömästi työlistalleen ja kiirehdi tarvittavien päätösten teossa, vaatii Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika RönniSällinen.

PAM on tehnyt jatkuvasti vaikutustyötä, jotta toimialan tulevaisuus voidaan turvata ja työpaikat säilyttää laajasti myös kriisiaikana.

-Matkailualan osalta olemme esimerkiksi MaRa ry:n kanssa ehdottaneet päättäjille lukuisia alan elinvoimaa turvaavia toimenpiteitä matkustuskuplien rakentamisesta ja lentoliikenteen hallitusta sallimisesta lähtien. Esimerkiksi Pohjois-Suomi elää matkailusta ja Suomella ei ole varaa tuhota tätä elinkeinoa eikä vaarantaa ihmisten toimeentuloa, Rönni-Sällinen toteaa ja jatkaa.

-Nyt tarvitaan luottamusta puolin ja toisin siihen, että alan toimintaedellytykset voidaan vielä taata. Päätöksiä tarvitaan nopeasti, koska esimerkiksi syksyn ja talven matkailusesonki on käsillä, Rönni-Sällinen toteaa.

Pohjois-Suomen matkailu turvattava

Lapland Hotelsin ja Lapland Safariksen koko henkilökuntaa koskettavat yt-neuvottelut on valtakunnallisesti merkittävät ja ne koskettaa syvästi pohjoisen Suomen matkailuelinkeinoa. Koronasta johtuvien rajoitusten vuoksi Pohjois-Suomen elinvoima ja työpaikat ovat vaarassa. Siksi esimerkiksi koronatestauskapasiteetin lisääminen sekä päätöksiä turvallisen matkustamisen edistämisestä on tehtävä kiireesti.

-Tieto näin mittavista yt-neuvotteluista on järkytys koko alueelle ja ihmisille. Pohjois-Suomessa on tehty vuosikymmenet hartiavoimin työtä matkailuelinkeinon eteen ja matkailusta moni perhe saa elantonsa. Nyt on vaarana, että työ valuu hukkaan ja tuhannet ihmiset menettävät työpaikkansa. On välttämätöntä, että hallitus toimii asiassa ripeästi. Matkailun mahdollistaminen erityisjärjestelyin on täysin mahdollista toteuttaa jos tahtoa löytyy, toteaa Mikkel Näkkäläjärvi, PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö.

-PAM on varautunut jäseniltä tuleviin kysymyksiin matkailuyhtiöiden yt-ilmoitukseen liittyen. Pyrimme parhaamme mukaan jäsenten kanssa etsimään yhteistyössä työnantajien kanssa keinoja, joilla alueen matkailualan työpaikkojen ahdinkoa voidaan helpottaa. Pohjois-Suomen matkailuelinkeinon pelastaminen on koko Suomen etu,Näkkäläjärvi toteaa.