Löydä Saimaan kätketyt aarteet

Saimaa UNESCO Global Geopark sijaitsee eteläisen Saimaan alueella, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon syleilyssä. Geoparkin alue on muotoutunut miljardien vuosien aikana tähän hetkeen asti. Saimaa syntyi viimeisimmän jääkauden vaiheessa ja jään virtaus sekä sulamisvesien vaikutukset ovat piirtäneet alueelle ikuiset jäljet.

Saimaan laguunimainen, saarien rikkoma kokonaisuus, jossa maisema vaihtuu karuista erämaisemista hiekkarantoihin nostaa esille alueen arvokkaan geologian. Ikivanha kallioperä peittoaa ikänestorina mennen tullen esimerkiksi Keski -Euroopan Alpit, jotka ovat syntyneet vain muutamia kymmeniä miljoonia vuosia sitten.

Saimaa UNESCO Global Geoparkin tehtävänä on vaalia alueen ainutlaatuista geologiaa ja nivoa kudelmaan myös luonnon- ja kulttuuriperintöä.

– Kansainväliset Unesco Global Geoparkit (UGG) ovat verrattavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintö- ja biosfäärikohteisiin, kertoo toiminnanjohtaja Heli Rautanen.

Tuttuja kohteita

Saimaa UNESCO Global Geoparkin geokohteet ovat suurelta osin tuttuja matkailukohteita kuten Imatrankoski, Lappeenrannan linnoitus ja Astuvansalmen kalliomaalaukset. Geologia ja kulttuuriperintö sekä maisemalliset arvot yhdistyvät esimerkiksi Ruokolahden kirkonmäellä.

– Kirkonmäki on tärkeä myös kulttuurihistoriallisesti. Suomalaisille hyvin tuttu Albert Edelfeltin (1854–1905) maalaus ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” on luonnosteltu paikan päällä, kirkon kupeessa.

Saimaa UNESCO Global Geoparkin tehtävänä on vahvistaa alueen elinvoimaa ja yrityskumppaneita, Saimaa Geopark Partnereita, on jo 99. Yritysyhteistyön kautta Saimaa Geopark on Unescon vastuullisuuden sanansaattaja ja kannustaa yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Rikas kulttuurihistoria, luonto, ruokaperinne ja lähiruoka ovat geologian ohella ehtymätön aarreaitta yrittäjien hyödynnettäväksi.

– Partnereiden tuotteet ja palvelut löytyvät Outdoor Active- luontomatkailualustalta. Alustalta matkailija löytää retkeilyreitit, majoitus- ja ravintolapalvelut, aktiviteetit ja kohdetiedot sekä näppärästi varata ja ostaa haluamansa tuotteen ja palvelun.

Outdoor Active- luontomatkailuportaali Saimaa Geopark info