Loppuvuoden 2019 parhaat budjettikohteet

Monet suomalaiset matkustavat Thaimaan suuriin lomakohteisiin. Mitä jos suuntaisit tällä kertaa Chiang Maihin.

Lentoliput, majoitus ja päivittäiset kulut – kaikki nämä tulee ottaa huomioon lomamatkaa suunniteltaessa. Lomailukustannuksista ei kuitenkaan tarvitse tuntea syyllisyyttä – etenkään, jos valitset budjettiloman. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi tutki yleisimpiä lomamatkaan liittyviä kuluja, kuten lentoja, taksimatkoja, paikallisia oluita, keskihintaisessa ravintolassa syömistä ja yöpymistä kolmen tähden hotellissa. Niitä vertailemalla selvisi vuoden 2019 parhaat halvat matkakohteet. Jokaisen kuun matkakohde on valittu niin, että voit nauttia lomallasi parhaista mahdollisista sääolosuhteista, mutta vältät silti ruuhkaisimmat turistikaudet.

Elokuu – Ohrid, Makedonia

Euroopan vanhimpiin ja syvimpiin kuuluvan Ohridjärven rannalla sijaitsee Ohridin kaupunki. Se on kesäkuukausina aurinkoinen lomakohde, jossa riittää historiallisia nähtävyyksiä. Tutustu Ohridiin veneretkellä ennen kuin lähdet rannalle viettämään aikaa uimisen, snorklauksen ja sukeltamisen parissa.

Suuri osa Ohridin nähtävyyksistä on Bysantin valtakunnan ajalta peräisin olevia rakennuksia. Tutustumisen arvoisia ovat mm. Pyhän Kaneon Johanneksen kirkko ja Pyhän Sofian kirkko. Pyhän Klementinuksen kirkko, jossa kehitettiin kyrillinen kirjaimisto ja jossa toimi Euroopan ensimmäinen yliopisto, on myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Ohridiin 352 €
Taksimatka 0,65 €/km
Paikallinen olut 1,46 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 4,49 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 40 €

Syyskuu – Batumi, Georgia

Matkailijat eivät ole vielä löytäneet Georgian toiseksi suurinta kaupunkia Batumia. Se on viehättävä rantakaupunki, joka on täynnä vastakohtia. Autenttinen vanhakaupunki käy läpi katutaiteen kulta-aikaa, ja joka puolella kaupunkia 1800-luvun arkkitehtuuri elää rinnakkain modernien pilvenpiirtäjien ja kasinoiden kanssa. Batumin uimaranta ja kuusi kilometriä pitkä rantabulevardi ovat ihastuttavia. Kävele tai pyöräile rannikkoa pitkin ja lähde illalla auringonlaskuristeilylle Mustallemerelle.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Batumiin 412 €
Taksimatka 0,31 €/km
Paikallinen olut 0,89 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 5,17 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 45,69 €

Lokakuu – Sotši, Venäjä

Sotši on Mustanmeren rannikolla sijaitseva suosittu lomakeskus, jossa paikalliset julkkikset ja silmäätekevät rentoutuvat rannalla ja nauttivat vilkkaasta yöelämästä. Venäjän kesäpääkaupungiksikin kutsuttu Sotši hiljenee syksyllä. Siellä on kuitenkin vielä lokakuussakin miellyttävän lämmintä, ja silloin kaupunki on kohtuuhintainen.

Harvempi muistaa, että Suomesta tehtiin valmismatkoja Sotšiin 1980-luvulla jopa talvikaudella. Useinmiten matkattiin bussilla silloiseen Leningradiin ja sieltä reittikoneella Sotšiin. Hyvällä onnella lämpötila nousi hyvinkin keväisiin lukemiin, vaikka räntääkin satoi silloin tällöin

Sotšista löytyy  runsaasti kulttuuriaktiviteetteja. Sotšin taidemuseolla on upea venäläisten maalausten ja koristetaiteen kokoelma. Zimny Teatrissa eli talviteatterissa järjestetään maailmanluokan baletti-, ooppera- ja teatteriesityksiä.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Sotšiin 390 €
Taksimatka 0,25 €/km
Paikallinen olut 2 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 6 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 28,56 €

Marraskuu – Arequipa, Peru

Arequipaa kutsutaan usein Perun kauneimmaksi kaupungiksi, eikä syyttä: kaupungin upea siirtomaa-arkkitehtuuri ja kaukana siintävät tulivuoret ovat vaikuttava yhdistelmä. Vieraile 1600-luvulla rakennetussa Arequipan katedraalissa. Se on massiivinen rakennelma, joka muodostaa kaupungin keskusaukion, Plaza de Armasin, yhden sivun. Läheltä aukiota löytyy myös Museo Santuarios Andinos, jossa vierailijat kohtaavat Juanitan – täydellisesti säilyneen, muumioituneen pienen tytön, joka uhrattiin inkavaltakunnan aikana. Joen toisella puolella sijaitsevan värikkään Yanahuaran alueen kiertämiseen kannattaa varata hetki.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Arequipaan 1 103 €
Taksimatka 1,98 €/km
Paikallinen olut 2,50 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 2,24 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 43,41 €

Joulukuu – Chiang Mai, Thaimaa

Vaikka paikalliset pukeutuvat takkeihin ja huiveihin, Pohjois-Thaimaa on täydellinen talvimatkakohde, koska päivälämpötilat ovat juuri sopivia, valoa riittää eikä sateista tarvitse huolehtia. Historiallisen vanhankaupungin alueelta löytyy moderneja ravintoloita, kirjavia basaareja, hyvin säilyneitä monumentteja ja muinaisia nähtävyyksiä. Kullalla koristeltuja buddhalaisia temppeleitä on satoja. Lähivuorella sijaitseva Wat Phrathat Doi Suthep on Chiang Main on edelleen toiminnassa oleva luostari, joka on auki matkailijoille ja josta on upea näkymä kaupunkiin.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Chiang Maihin 734 €
Taksimatka 0,27 €/km
Paikallinen olut 1,89 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 1,35 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 35,42 €

Teksti: momondo.fi ja Jari Lappalainen

Katso myös https://www.laju.fi/vapaa-aika/alkuvuoden-2019-parhaat-budjettikohteet/