Lomamatka suunnitellaan paperilla eikä somessa

Blogit, Facebook, Instagram tai YouTube eivät inspiroi lomasuunnittelijaa

Kesälomamatkojen suunnittelu käy nyt kuumana, ja haaveilu syyslomistakin on jo käynnistynyt. Suomalaiset pohtivat lomamatkojaan tarkkaan, sillä lähes joka kolmas harkitsee loman varaamista jo 1–3 kuukautta jo ennen varsinaisen varauksen tekemistä. Painettu sana on edelleen voimissaan matkojen ideoimisessa. Lähes neljäsosa suomalaisista inspiroituu painetuista matkaesitteistä, ja puskaradiollakin on iso merkitys. Sen sijaan sosiaalisella medialla ei ole juurikaan merkitystä matkojen suunnittelussa. Tiedot selviävät Kristina Cruisesin teettämästä valtakunnallisesta kyselystä, jonka vastaajat edustavat suomalaista aikuisväestöä.

Painettu sana pitää pintansa lomaideoiden lähteenä. Lähes neljäsosa suomalaisista saa usein painetuista matkaesitteistä ideoita loman suunnitteluun. Myös matkailubisneksen toimijoiden omat nettisivustot sekä mainokset ovat merkittävässä roolissa lomasuunnitelmissa. Matkanjärjestäjien sivuilta, matkahakusivustoilta ja mainoksista saa inspiraatiota loman suunnitteluun usein lähes joka kolmas suomalainen. Lentoyhtiöiden omilta sivuilta tietoa hakee mielellään yli viidesosa lomamatkailijoista.

– En ole yllättynyt painetun sanan voimasta matkojen suunnittelussa. Julkaisemme neljä kertaa vuodessa asiakaslehden, jossa kerromme ajankohtaisista ja kiinnostavista risteilyistä, ja lehti saa aina aikaan myyntipiikin. Kun tuorein lehtemme kolahti postiluukuista puolen päivän aikaan, ensimmäiset varaukset esimerkiksi uutuusristeilyille tehtiin jo muutaman tunnin kuluttua, Kristina Cruisesin myyntijohtaja Anu Markkanen   kertoo.

Somesta ei löydy ideoita Antarktikselle

Sosiaalisen median merkitys on yllättävän vähäinen lomien suunnittelussa. Kuusi kymmenestä suomalaisesta ei saa koskaan ideoita lomamatkoihin blogeista ja Facebookista. Instagramin ja YouTuben merkitys on lomahaaveissa vielä pienempi: seitsemän kymmenestä suomalaisesta ei koskaan saa niistä inspiraatiota lomamatkoihinsa.

– Sosiaalisen median merkitys tulee varmasti kasvamaan tulevaisuudessa. Ainoana tietolähteenä en sitä kuitenkaan suosittelisi, jos mielessä on esimerkiksi risteily Etelä-Amerikkaan ja Antarktikselle. Falklandinsaarten pingviineistä ja albatrosseista tai Montevideon kaupungin arkkitehtuurista ei vielä montaa suomalaisten somepäivitystä löydy. Jos ne ovat haaveissasi, paremmat tietolähteet löytyvät toistaiseksi muualta, Markkanen summaa.

Puskaradio on voimakas vaikuttaja

Yleensä ottaen suomalaiset valmistautuvat lomamatkaansa hyvissä ajoin. Lähes joka kolmas suunnittelee lomamatkan varaamista jo 1–3 kuukautta ennen varsinaista varauksen tekemistä. Somen sijaan puskaradiolla on iso rooli lomahaaveissa. Lähes joka neljäs saa usein lomavinkkejä tuttaviltaan.

– Risteilylomailu on vielä melko tuore matkustusmuoto suomalaisille. Kiinnostus risteilyjä kohtaan on suurta ja lähtöpäätökseen vaikuttavat merkittävästi tuttavien kokemukset. Mitä kauemmas ja mitä kalliimmasta matkasta on kyse sitä herkemmällä korvalla kuunnellaan muiden matkakokemuksia. Ainutlaatuinen purjelaivaristeilyloma Välimerellä tai Kaukoidässä on tällaisesta hyvä esimerkki, Kristina Cruisesin Markkanen sanoo.

Kristina Cruises selvitti lomamatkojen suunnittelua kyselytutkimuksella viime maaliskuussa. Tutkimuksen lähtöotos muodostettiin ja lopullinen otos painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi. Kyselyyn vastasi 1 000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista miehiä oli 50,3 prosenttia ja naisia 49,7 prosenttia.
Neljä risteilyvinkkiä: panosta ainakin näiden lomien suunnitteluun

1. Eteläisen Tonavan risteily

Keski-Euroopan jokiristeilyjen suosituimpia matkoja ovat eteläisen Tonavan risteilyt, joissa voi yhdellä risteilyllä nähdä viisi valtiota ja neljä pääkaupunkia. Tällä alueella on rikas lähihistoria. Risteilyn kohteina ovat Itävallan Wien, Bratislavan vanhan kaupungin kujat ja Budapestin sillat. Nähtävyyksien joukossa ovat myös Pécsin moskeijat ja mausoleomit, Romanian rautaportin kanjoni, idän ja lännen leikkauspisteessä sijaitseva Serbia sekä sen rähjäisen kaunis pääkaupunki Belgrad. Tutustuminen alueen vaiherikkaaseen historiaan kannattaakin tehdä jo kotona ennen matkaa. Näin kohteet avautuvat matkan aikana eri tavalla.

2. Mekongjoen risteily Vietnamista Kambodžaan

Löytöretki-risteilyn ohjelmaan kuuluvat Angkorin temppelit ja Mekong-joen sympaattiset kylät, Ho Chi Minh Cityn liikennekaaos sekä historialliset temppelit. Yli kahden viikon matkalla on aikaa nähdä myös Kambodžan kelluvat kylät ja pääkaupungin Phnom Penhin rakennukset. Matkareittiin kannattaa tutustua huolella etukäteen ja asennoitua myös siihen, että välillä vieraillaan hyvin pienissä kylissä, joissa elämä on yksinkertaista ja toisinaan kohteina ovat vilkkaat kaupungit. Matkan kohokohta on Siem Riepin kaupungin kupeessa sijaitseva Angorin valtava raunioalue. Alue saattaa vaikuttaa hämmentävältä, ja se avautuu paremmin, kun on tutustunut siihen ennakkoon.

3. Purjelaivaristeily Kaakkois-Aasiassa

Talvilomaristeily tasokkaalla purjelaivalla tuo jotain uutta myös kokeneelle Aasian-kävijälle. Purjelaiva-aiheinen matkakirjallisuus on oiva tapa orientoitua tälle matkalle. Risteilyohjelmaan sisältyy valkoisten hietikoiden ja koralliriuttojen lisäksi maailman siistein kaupunkivaltio Singapore sekä historialliset nähtävyydet Malesiassa. Nähtävyyksien joukossa ovat myös koskematon Adang-saari, Hong-saaren hiekkarannat ja jyrkänteet, sukeltajien suosikki Similanninsaaret sekä kuuluisat Phang-Nga -lahden merta pilkuttavat, pystysuorat kalliomuodostelmat. Risteilylaiva on harvinainen ja edustaa vanhaa merenkulun perinnettä yhdistettynä nykypäivän vaatimuksiin.

4. Etelä-Amerikka ja Antarktis

Ensi jouluna on mahdollista kuusijuhlien sijaan seilata Etelä-Amerikan kesästä Antarktiksen sinisyyteen. Löytöretki-risteilyn lähtöpaikka on Rio de Janeiro. Ohjelmaan kuuluu toinenkin metropoli, tangon koti Buenos Aires, sekä Montevideon historiallinen arkkitehtuuri. Itse joulunpyhät vietetään lintubongarien lempipaikassa Falklandinsaarilla, jossa voi nähdä pingviinejä ja albatrosseja. Etelämantereella vietetään kaikkiaan neljä päivää. Vuosi vaihtuu merellä ja alkaa Argentiinan Tulimaassa, Beaglensalmella, lumihuippuisten Andien juurella ja maailman eteläisimmässä kaupungissa, Ushuaiassa. Matkaa suunnitellessa on hyvä tiedostaa, että lentomatka tälle risteilylle on pitkä, rantautumiset Etelämantereelle ovat erityinen prosessinsa ja  Drakensalmen ylittäminen voi olla myös pomppuisaa.