Latvia – kuntoutusta ja hemmottelua

Moni suomalainen on jo löytänyt Latvian kattavan kuntoutus- ja hemmotteluhoitotarjonnan sekä sen luonnon ja merellisen ilmaston tarjoaman hoivan.

Latviaa voi hyvällä syyllä kutsua hyvinvointikeitaaksi, joka luottaa tieteen saavutuksiin ja oman luonnon runsaisiin antimiin.

Hyvinvointikeidas sijaitsee lähellä Suomea. Lento Helsinki-Vantaalta, Tampereelta ja Turusta Latvian pääkaupunki Riikaan kestää vain noin tunnin. Latviaan voi matkustaa myös laivalla, silloin matka kulkee Viron kautta.

Latvia on monen hyvinvointiinsa satsaavan suomalaisen suosikkikohde.

Kätevän matkan päässä sijaitsevasta Latviasta löytyy kattavasti korkeatasoisia vaihtoehtoja niin kuntoutukseen kuin ennaltaehkäisevään hoitoon. Myös lomamatkaan voi yhdistää hoitoja, jotka tähtäävät hyvän olon jatkumiseen arkeen palaamisen jälkeen.

Latvian Health Tourism Clusterin johtaja Gunta Ušpele kertoo, että Latviasta löytyvän osaamisen taustalla ovat pitkät hyvinvointialan perinteet. Maassa oli jo 1800-luvun loppuun mennessä perustettu useita terveyden edistämiseen tähtääviä hoitolaitoksia.

Ušpele kuvaa tämän päivän palvelutarjontaa; hoitoa ja kuntoutusta tarjotaan hyvin monenlaisille asiakasryhmille.

Hoitoja on saatavilla niin reumaattisista sairauksista kärsiville kuin heille, joilla on iho-ongelmia, tai ruoansulatuskanavan ja suoliston ongelmia.

Ušpele jatkaa, että apua tarjotaan myös potilaille, joilla on keskus- ja ääreishermoston häiriöitä, tuki- ja liikuntaelinten sairauksia, keuhkosairauksia. Asiantuntemusta löytyy myös gynekologisista ja urologisista sairauksista.

Kuntoutuspalveluissa on vaihtoehtoja niin sairauksista kuin leikkauksista toipuville. Saatavilla on muun muassa neurologista kuntoutusta, ortopedistä kuntoutusta ja reumakuntoutusta. Osaamista löytyy myös sydän- ja verisuonitauteihin liittyvästä kuntoutuksesta.

Hoidon onnistumisen kannalta tärkeää on kokonaisuuden yksilöllinen räätälöinti. Ušpelen mukaan hoito-ohjelmat sisältävät kunkin potilaan yleiskunnon arvioinnin ja sen pohjalta laadittavan suunnitelman.

Useissa latvialaisissa kuntoutuskeskuksissa uusimpia diagnostiikka- ja hoitomenetelmiä yhdistetään luonnonaineiden käyttöön. Yksilölliset tarpeet ja tavoitteet huomioiviin suunnitelmiin voi kuulua niin fysioterapiaa ja toimintaterapiaa kuin vaikkapa mineraalivesien ja mudan ja turpeen terveyshyötyihin perustuvaa balneologiaa.

Latvian hoitotarjonta on käytettävissä hyvinvoinnin edistämiseen myös silloin kun akuuttia kuntoutuksen tai sairauteen liittyvää hoidon tarvetta ei ole. Virkistäytymiseen ja rentoutumiseen tähtääviä hoitoja voidaan räätälöidä myös heille, jotka tulevat mukaan ystävän, sukulaisen tai puolison kuntoutuksen ajaksi.

Latvian tarjonta kiehtoo myös silloin, kun matkaan halutaan sisällyttää erilaisia kauneuteen ja hyvinvointiin tähtääviä hemmotteluhoitoja. Ušpele pohtii, ettei silloinkaan tarkoituksena ole hoitaa vain kehoa, vaan tuoda levollisuutta myös mieleen.

Nautittavana on muun muassa karpalo- ja laventelihoitoja sekä yrttiöljyhoitoja ja aromaterapiaa. Myös meripihkaa ja merisuolaa käytetään.

Latviassa ovat suosiota saaneet erilaiset hyvinvointia ja terveydentilaa kartoittavat palvelut. Niitä hyödyntävät usein myös ulkomaalaiset, joilla ei ole akuuttia sairautta.

Sopiva terveystarkastuskokonaisuus valitaan kunkin asiakkaan yksilölliset toiveet ja taustatekijät huomioon ottaen. Kartoitukseen liittyy paitsi testausta myös konsultointia, vaikkapa ravitsemusneuvontaa.

Kuntoutuspalveluiden ja muiden hyvinvointipalveluiden parissa työskentelee Latviassa koulutettuja asiantuntijoita. Hoitotiimeissä on lääkäreiden lisäksi myös erilaisia muita hoitoalan ammattilaisia.

Latvian klinikoilla työskentelee muun muassa liikuntakyvyn palauttamiseen erikoistuneita ammattilaisia. He auttavat silloin, kun liikuntakyky on alentunut onnettomuuksien tai sairauksien jälkeen.

Asiantuntijoiden osaamisen lisäksi käytettävissä on tieteen innovaatioista muun muassa robottikävelyteknologia ja muuta robotiikkaa. Robottikuntoutuslaitteita käytetään muun muassa potilaille, joilla on halvauksen vuoksi ongelmia liikkumisessa.

Terveyden edistämisessä tärkeää on ympäristö. Useat latvialaiset hoitolaitokset sijaitsevat rannikolla tai mäntymetsässä. Tarjolla on rauhallinen ympäristö palautumiselle sekä kuntoutumiselle.

Merellisen ilmaston hoivaa

Hoitojen lisäksi Latvialla onkin paljon tarjottavaa heille, joita kiinnostaa luonnon ja merellisen ilmaston tarjoama hoiva. Latvia vastaa, jos toiveissa on metsän rauha tai raikas meri-ilma.

Hoitojen lisäksi oman elementtinsä Latvia-kokemukseen tuovat maisemanvaihdos ja arjesta irtautuminen.

Kuntoutuskeskuksissa huomioidaan myös esteettömyys. Keskuksissa on esteettömät huoneet, kylpyhuoneet ja wc:t, hoitohuoneet ja kuntosalit sekä hissit kerrosten välillä ja hissit uima-altaissa.

Apuvälineitä käyttävien on mahdollista päästä esteettömiä reittejä pitkin rantateille.

Kuntoutus ja muu hoito edellyttävät aina myös hyvää kommunikaatiota. Koska hoitoihin tulevien ulkomaisten asiakkaiden määrä on vuosittain suuri, ammattilaiset ovat tottuneet kommunikoimaan eri puolilta maailmaa tulevien asiakkaiden kanssa ja heidän englannin kielen taitonsa on hyvää.

Toiminnassa otetaan huomioon erilaiset laatustandardit. Se tarkoittaa laadukkaan hoidon lisäksi myös laadukasta ympäristöä. Myös asiakkaiden yksityisyyttä varjellaan tarkoin. Hoitolaitokset noudattavat EU:n henkilötietojen suojaa koskevia vaatimuksia.

Internetin ansiota on se, että asiakas voi tehdä vertailua eri maissa tarjottavien palveluiden välillä.

– Moni terveysongelmien vuoksi hoitoa ja kuntoutusta kaipaava tai ennaltaehkäisevästi terveyden edistämiseen panostava valitsee Latvian hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi, Ušpele sanoo.

Latvia on vielä säästynyt massaturismilta. Siellä on mahdollista keskittyä oman hyvinvoinnin lisäämiseen ja kuntoutumiseen siistissä ympäristössä, ilman turhaa hälinää ja vilinää.

Eri kaupungit ja alueet tarjoavat kauneutta. Sitä henkivät rakennukset ja luonto. Latviassa on helppo antaa itselleen lupa keskittyä hetkeen ja omaan hyvinvointiin.

Lue lisää Latviasta