Lapin alueella Äkäslompolassa eniten hyväntekeväisyyteen pullopantteja

Suomessa arpajaisten tuottoja ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan.

Panttiarpajaisten tilastot viime vuodelta kertovat, että pullonpalautusautomaateissa toimivissa hyväntekeväisyysarpajaisissa innokkaimmat osallistujat koko Lapin alueella löytyvät Äkäslompolosta. Jounin Kaupassa sadasta pullonpalauttajasta kuusi osallistui Panttiarpajaisiin, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin koko Lapin alueella. Toiseksi innokkaimmat hyväntekijät asioivat Rovaniemellä, jossa pullopantteja annettiin euromääräisesti eniten hyväntekeväisyyteen. Arpajaisten tuotoilla tuetaan kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia.

Lapin alueen päivittäistavarakaupoissa on 28 pullonpalautusautomaattia, joissa pullonpalautusrahoilla voi osallistua Panttiarpajaisiin. Ylivoimaisesti eniten arpajaisiin osallistutaan Kolarissa. Siellä Äkäslompolon Jounin Kaupassa sadasta pullonpalauttajasta kuusi osallistui arpajaisiin. Se on noin kaksi kertaa enemmän kuin koko Suomessa. Toiseksi eniten pullopantteja annettiin hyväntekeväisyyteen Rovaniemellä, jossa on myös eniten Lapin alueella automaatteja. Siellä päivittäin arpajaisnappia painettiin noin 28 kertaa päivässä.

– Äkäslompolossa on tietojemme mukaan poikkeuksellisen innokkaita hyväntekijöitä. Siellä todennäköisesti myös matkailijat haluavat jättää pullopantteja hyväntekeväisyyteen. Koko Lapin alueella on paljon halua tehdä hyväntekeväisyyttä, ja esimerkiksi Rovaniemellä arpajaisiin osallistuttiin koko maakunnan suurimmalla yhteispotilla, toteaa Panttiarpajaisten toimitusjohtaja Yrjö Aaltonen.

Lapsiperheköyhyys laaja ongelma ­– apua tarvitaan

Panttiarpajaiset on alun perin kehitetty Norjassa, jossa se on tunnettu tapa tehdä hyväntekeväisyyttä. Norjassa osallistumisaktiivisuus on iso, ja joissakin paikoissa jopa joka neljäs pullonpalauttaja osallistuu arpajaisiin.

Suomessa arpajaisten tuottoja ohjataan Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmaan. Sen puitteissa autetaan kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia opiskelemaan ja harrastamaan.

– Suomessa vähävaraisissa perheissä elää yli 110 000 lasta. Köyhyys voi muun muassa altistaa kiusaamiselle, vaikeuttaa koulunkäyntiä ja heikentää vapaa-ajan mahdollisuuksia, toteaa Pelastakaa Lasten varainhankinnan ja viestinnän johtaja Sanna Kuusisto.

– Kauppareissun yhteydessä pulloja palauttamalla on helppo tehdä hyvää. Mitä enemmän kuluttajat osallistuvat, sitä enemmän rahaa ohjautuu kotimaan vähävaraisille lapsille, summaa Aaltonen.

Lapin top 5 Panttiarpajaistilastot 2019

Lapissa Pullonpalautuskerroista 2,81 % osallistui arvontaan.
Keskimääräinen osallistumispanos yhdellä kertaa oli 0,76 €.
Arvontaan osallistuttiin noin 63 kertaa päivässä.
Panttiarpajaisiin oli mahdollista viime vuonna osallistua 28 pulloautomaatilla Inarissa, Kemissä, Kemijärvellä, Kolarissa, Muoniossa, Pelkosenniemellä, Rovaniemellä, Sallassa, Simossa, Sodankylässä ja Torniossa.

Mikä Panttiarpajaiset?

Pullonpalautusautomaateissa toimiva arpajaislain alainen hyväntekeväisyysarvonta, jonka tuottoja ohjataan Pelastaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaan.
Ohjelma tukee kotimaan vähävaraisten perheiden lapsia harrastamaan ja opiskelemaan.
Suomessa Panttiarpajaisia hallinnoi Parpa Oy.
Osallistuminen on helppoa: 1. Syötä tyhjät pullot ja tölkit automaattiin. 2. Valitse summa, jolla haluat osallistua. 3. Paina ARVONTA-nappia, ja vahvista osallistumisesi. 4. Tarkista arvonnan tulos pullonpalautuskuitista. Voitoista 2, 5 ja 50 euroa hyvitetään kuittia vastaan kauppaostoksista. Päävoitto 10 000 € lunastetaan ottamalla yhteyttä Parpan asiakaspalveluun.