Lähellä taivasta: Grandtourin Lleida – Seu d’Urgellin -etappi

Täältä alkaa uskomattoman vaikuttava vaellusreitti.

Lleida on lähtökohta josta käsin tutustua huimaaviin maisemiin, jotka myös tarjoavat meille öisin Katalonian parhaan tähtitaivaan. Lleida-reitti vie sinut myös Pyreneiden sydämeen tutustumaan sen luontoon, kulttuuriperintöön ja gastronomiaan.

ETAPPI 1: Lleida –  temppeliherroista Katalonian kauniimpaan taivaaseen

La Seu Vella -katedraalin 60-metrinen kellotorni osoittaa tämän etapin lähtöpisteen, eli Lleidan. Kävelet katedraalin ympäristössä, vierailet Kuninkaan ja Sudan Linnassa, kolmessa rakennuksessa jotka muodostavat kaupungin monumentaalisen kompleksin.

Retki jatkuu Montsecin vuoristoon. Siellä on Àger ja sen ylivoimainen taivas, jota pidetään Starlight-suojelualueena. Paras paikka tarkkailla sitä on Montsecin astronominen puisto. Kunnassa on myös toinen luonnonnäyte, Congost de Mont-rebein sola. Sen pystysuorat seinät ovat 500 metriä korkeat, seurausta Noguera Ribagorçana -joen eroosiolle. Voit ylittää ne kävellen tai kajakilla.

ETAPPI 2: Kansallispuisto ja Boí-laakson romaaninen tyyli

Toisena päivänä saavumme Katalonian Pyreneille. Tie kulkee vuorten läpi Boí-laakson kyliin, joissa on kahdeksan suurempaa ja yhden pienemmän 1000- ja 1100-luvulta peräisin olevaa romaanista kirkkoa, jotka UNESCO on julistanut maailmanperintökohteiksi. Boí laakson romaanisessa keskustassa pääset uppoutumaan sen historiaan opastetulla kierroksella.

La Vall de Boí on myös ihanteellinen paikka harrastaa talvi- ja seikkailuurheilua ja maistella käsintehtyjä makkaroita, kuten cholísia. Se on myös yksi mahdollisista sisäänpääsyistä Aigüestortes i Estany de Sant Maurici -kansallispuistoon, Katalonian ainoaan kansallispuistoon.

ETAPPI 3: Val d’Aranin singulariteetit

Boí-laaksosta matkustat Val d’Araniin. Val d’Aranin erityinen maantieteellinen sijainti sekä sen yhden kolmannesosan yli 2.000 metrin korkeus leimaavat sen maisemaa ja maastoa.

Sen pääkaupungissa Vielhassa tulet vierailemaan eri aikakausina rakennetussa Sant Miquèun kirkossa, jossa romaaninen- ja goottityylit sekoittuvat. Sieltä siirryt Bossòstissa sijaitsevaan Aran Parkiin, jossa sinulla on mahdollisuus tutustua sen alkuperäiseen eläimistöön puolivapaudessa, esim. susiin ja saukkoihin.

ETAPPI 4: Matka jäätikköjärvien läpi ja kylpylänautintoja

Seuraava päivä on myös omistettu Val d’Aranin tutkimiselle. Aloitat kävelemällä laakson liuskekivikattokylien läpi. Täältä löydät pieniä aarteita, kuten Pyreneiden korkeimman juustotehtaan Bagerguessa, 1.419 metriä merenpinnan yläpuolella, tai romaanisia kirkkoja 1000 ja 1100 -luvuilta, kuten Santa Maria -kirkon Artiesissa.

Toinen vaihtoehto jatkaaksesi Val d’Araniin tutustumista on kulkea reitti e-BTT:llä, sähköisellä maastopyörällä, esimerkiksi Artiesin ja Salardún välisen osion, josta on upeat näkymät Montardon huipulle. Ja lopuksi, ota hyvin ansaittu rentouttava kylpy rikkipitoisissa vesissä Banhs de Tredòsissa, Euroopan korkeimpana sijaitsevassa kylpylässä.

Lisää Kataloniasta, muurien ympäröimä Solsona