Kuusi mielenkiintoista lähikohdetta

Lähimatkailusta on nopeasti muodostumassa kasvava trendi, jota vauhdittavat ympäristötietoisuus sekä naapurimaidemme kehittyvät matkailumahdollisuudet. Lyhyestäkin lomasta saa paljon irti, kun itse matkustamisesta säästyy aikaa. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi listasi kuusi tämän hetken mielenkiintoisinta lähikohdetta.

 POHJOIS-NORJA – Henkeäsalpaavan kaunis ja jylhä automatka

Pohjois-Norjan huikeat maisemat ovat täynnä henkeäsalpaavia vuoria ja vuonoja sekä viehättäviä kalastajakyliä ja saaristoa. Alueen parhaat puolet tulevat ehdottomasti autoillessa, sillä kiemurtelevat tiet halkovat upeita maisemia ja tarjoavat parhaat näkymät vuorenhuipuilta ja reitit ihanimpiin pikkukyliin.

Pohjois-Norjan automatkan päätepisteenä on usein Lofoottien vaikuttavat maisemat. Meri, koskematon luonto ja lauha ilmasto tekevät Lofooteista erinomaisen lomakohteen ympäri vuoden, ja aktiviteeteissa on mistä valita: päivät voi viettää luontoretkillä tai vaelluksilla, tai vaikkapa kalastaen tai valassafarilla.Seikkailunhaluisille Lofootit tarjoavat melonta-, snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksia.

Lofootteja pidetään myös parhaana paikkana pohjoiseen surffaukseen, ja esimerkiksi Unstad on suosittu paikka, jos mielii Atlantin aalloille.Ihan Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva Vesterålenin saariryhmä on myös käymisen arvoinen. Kuten Lofooteilla, myös Vesterålenissa on lukuisia sympaattisia pikkukyliä sekä huimia luontokohteita. Saariryhmällä sijaitsee myös häikäisevän kaunis Møysalenin kansallispuisto.Keskimääräinen hotelliyö 3–4 tähden hotellissa maksaa 165 euroa Lofooteilla.

 TARTTO – Sivistynyt ja monipuolinen yliopistokaupunki

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on tunnettu runsaasta tapahtumatarjonnastaan. Eläväinen ja vapaamielinen Tartto on matkailijalle helppo tuttavuus, jonka verrattain edullinen hintataso tekee siitä täydellisen matkakohteen esimerkiksi viikonlopun irtiottoon.

Tyypillisintä Tarttoa ovat sen kylpylät, mukulakivikadut, söpöt jokilaivat, vehreät puistot sekä vanhat pastellinsävyiset puutalokorttelit, kuten sympaattinen, rauhaisan kylämäistä tunnelmaa sykkivä Karlova. Vanhan yliopistokaupungin henkeä ja perinteitä ilmentävät kaunis yliopistokortteli ja ehkä kaupungin kuuluisin symboli, Suutelevat opiskelijat -suihkulähde Tarton Raatihuoneen aukiolla.

Pienestä koostaan huolimatta Tartossa on lukuisia toinen toistaan erinomaisempia ravintoloita. Illan tullen Tartto on tunnelmallinen, romanttinen, rauhallinen tai villi; jokaiselle jotakin. Tartosta tekee kätevästi myös risteilyn Piirissaareen, päiväretken Alatskiven linnaan tai kauniille Peipsimaalle vanhaan Kolkjan kylään.

Keskimääräinen hotelliyö 3–4 tähden hotellissa maksaa 99 euroa Tartossa.

AHVENANMAA – Aurinkoinen ja lapsiystävällinen aktiivikohde

Aurinkoisen Ahvenanmaan nähtävyydet ottaa helposti haltuun, sillä saarella on helppo liikkua sen pienen koon ansiosta. Ahvenanmaa on kuin tehty pyöräilyyn, sillä välimatkat ovat lyhyitä ja maisemat vaihtelevia mutta upeita, ja kesäisin vilkkaiden lauttayhteyksien ansiosta siirtyminen saarelta toiselle on helppoa. Jos pyöräily ei kuitenkaan innosta, voi saarta kiertää helposti myös autolla tai paikallisliikennettä käyttäen.

Ahvenanmaan Eckerö on yksi Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja aurinkotunneissa mitattuna. Saaristo on mitä erinomaisin kohde lapsiperheille, sillä Ahvenanmaalta löytyy jännittäviä kohteita ja nähtävyyksiä kaiken ikäisille.

Maarianhaminassa ehdottomia nähtävyyksiä lasten kanssa ovat Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Lilla Holmen, lasten oma saari. Kaikki Ahvenanmaan nähtävyydet lapsille eivät suinkaan sijaitse Maarianhaminassa, vaan hauskaa tekemistä löytyy muualtakin. Eckerössä sijaitseva SmartPark on Ahvenanmaan oma, sympaattinen huvipuisto. Ahvenanmaalla pääsee lasten kanssa myös luontoon: esimerkiksi Getasta löytyvä kilometrin mittainen peikkopolku on erinomainen tapa yhdistää seikkailu ja Getan silmiä hivelevät maisemat.

Keskimääräinen hotelliyö 3–4 tähden hotellissa maksaa 134 euroa Marianhaminassa.

HELSINKI – Merellinen museoiden kaupunki

Helsinki on panostanut turismiin jo pidemmän aikaa. Kaupungista löytyy paljon tekemistä ja nähtävää vierailijoille läheltä ja kaukaa. Helsinki on merellinen pääkaupunki, jossa on helppo liikkua julkisilla liikennevälineillä. Pari vuotta sitten lanseeratut kaupunkipyörät ovat tehneet liikkumisesta helppouden lisäksi myös hauskaa.

Helsingissä puhaltaa aina virkistävä merituuli. Merellisistä maisemista pääsee nauttimaan helposti aivan kaupungin keskustasta lähtevillä lautoilla, jotka vievät kaupungin lähisaarille. Historiallinen, Unescon maailmanperintökohde Suomenlinnaan pääsee Kauppatorilta lautalla noin kymmenessä minuutissa, samoin hiljattain avatulle, pienelle mutta sitäkin söpömmälle Lonnan saarelle. Myös ennen sotilassaarena toiminut Helsingin eteläisin saari Isosaari avattiin yleisölle 2017, ja sinnekin pääsee lautalla 40 minuutissa.

Kulttuurin ja taiteen puolesta Helsingin tarjonta on myös kehittynyt valtavasti viime vuosina. Uusi ja upea Amos Rex avattiin viime vuonna, ja myös Tennispalatsissa sijaitseva Helsingin kaupungin taidemuseo HAM uudistui parisen vuotta sitten. Myös nykytaiteen museo Kiasma ja Suomen taiteen koti Ateneum tarjoavat monta kertaa vuodessa uusia, kiinnostavia näyttelyitä.

Keskimääräinen hotelliyö 3–4 tähden hotellissa maksaa 130 euroa Helsingissä.

 

PIETARI – Kaupunkiloma herkkusuille

Pidennetty viikonloppu Pietarissa on juuri sopiva aika sukeltaa kaupungin tunnelmaan: syvien metrotunnelien uumeniin, historialliseen loistoon ja herkulliseen ruokakulttuuriin. Borssikeittoa, blinejä, pelmeneitä, piirakoita, suolakurkkuja, kaaliruokia, smetanaa. Venäläinen ruoka on lohturuokien kirkasta kärkeä. Se on useimmiten suolaista, rasvaista, lämmintä ja kotoista. Siinä on suomalaiselle jotakin tuttua ja silti kuitenkin vierasta.

Kaalilla, kalalla tai milloin milläkin täytetyt piirakat sopivat akuuttiin reissunälkään. Blineistä voi koostaa kokonaisen aterian, sillä niitä saa suolaisena ja makeana. Lihaliemessä ja smetanan kanssa tarjoiltavat pelmenit pelastavat kylmän päivän. Borssikeittoa tarjoillaan kuumana ja kylmänä. Ruokajuomaksi kannattaa valita morsia eli paikallista puolukkamehua.

Matka Pietariin on myös erinomainen mahdollisuus tutustua georgialaisen keittiön herkkuihin – ja siihen mahdollisuuteen kannattaa tarttua. Ruoka on maukasta, tuhtia, täyttävää, erilaista ja isolla sydämellä tehtyä. Parasta ovat juustoiset hatsapurit sekä avotulella kypsennetyt saslikit. Viini tarjoillaan saviruukusta. Sen rinnalle kannattaa ruokajuomaksi valita Borjomia, vahvanmakuista georgialaista mineraalivettä.

Keskimääräinen hotelliyö 3–4 tähden hotellissa maksaa 78 euroa Pietarissa.

Tukholma – Kylpylälomalle kuninkaalliseen kaupunkiin

Hyvinvointi on ruotsalaiselle tärkeää ja sitä ilmentää maan rikas kylpyläkulttuuri. Kylpylät Ruotsissa tarjoavat mieltymyksistäsi riippuen huippumoderneja tai romanttisen klassisia elämyksiä. Pelkästään Tukholman kylpylät tekevät vaikutuksen määrällään. Lisää spa-helmiä löytyy läheltä Tukholman saaristosta.

Paraatipaikalla sijaitsevan Grand Hôtelin Nordic Spa & Fitness on täyden palvelun kylpylä Tukholmassa, joka on useasti rankattu jopa maailman parhaaksi. Laaja valikoima laadukkaita spa-hoitoja, uniikit design-uima-altaat ja muut palvelut kuten kiropraktikon käsittely takaavat kokonaisvaltaisen nirvanan, ja sijainti meren rannalla kauniine näkymineen Tukholman saaristoon kruunaa tyylipuhtaan pohjoismaisen elämyksen.

Kivenheiton päässä Tukholman keskustasta sijaitseva Njuta Spa tarjoaa uniikin ja ylellisen kylpyläkokemuksen luonnonkauniissa kartanomiljöössä. Harjanteelta avautuva kaunis maisema merelle ohi lipuvine risteilyaluksineen saa ajan pysähtymään. Njuta Spa on erikoistunut laadukkaisiin kasvohoitoihin, joita kannattaa kokeilla, mikäli kukkaro sen sallii.

Keskimääräinen hotelliyö 3–4 tähden hotellissa maksaa 139 euroa Tukholmassa.

Hotellien hinnat ovat keskimääräisiä hintoja 3–4 tähden hotellissa ja perustuvat 1. lokakuuta 2018 ja 23. huhtikuuta 2019 välillä tehtyihin hakuihin, joiden matkustusajankohta sijoittuu 28. huhtikuuta ja 31. elokuuta 2019 välille.