Kullanhuuhdonnan MM-kisat kutsuvat

Kullanhuuhdonnan MM-kisat ja mukana Ville Haapasalo.

Tankavaaran Kultakylässä Sodankylässä järjestetään kullanhuuhdonnan MM-kisat ja Kultajuhlat 5. – 10.8. 2019

Kullanhuuhdonnan maailmanmestaruuskilpailut alkoivat Suomen Lapin Tankavaaran taianomaisista maisemista vuonna 1977. Ensi kesänä Lapin kultaryntäyksestä tulee kuluneeksia 150 vuotta, jonka kunniaksi MM-kisat palaavat juurilleen tuoden paikalle kullanhuuhtojia 26 maasta.

Ennen Kullanhuuhdonnan MM-kisoja Tankavaarassa kilpaillaan myös kullanhuuhdonnan Suomen mestaruudesta 2. – 3.8. Molemmat kisat Lapin erämaassa ovat elämys koko perheelle, saapuipa sitten kisaamaan tai yleisöksi. MM-kisojen avajaisseremonian värikkäässä kulkueessa maanantaina 5.8.esittäytyvät eri maiden kisaedustajat.

Näyttelijä Ville Haapasalo kokeilee kullanhuuhdontataitojaan avoimessa joukkuekisassa kauppias Sampo Kaulasen ja Juhana Helmenkalastajan kanssa keskiviikkona 7.8. Kullanhuuhdonnan SM- ja MM-kisat järjestetään Lapin Kullankaivajain Liiton ja Tankavaaran Kultakylän yhteistyönä.

Ammattilaissarjan lisäksi kisoissa on oma sarja myös vasta-alkajille, joten jos ei ole ennen lajia kokeillut, voi silti ottaa osaa kilpailuun: toisethan ovat mestareita luonnostaan! Kilpailun säännöt ovat varsin helpot: voittaja on se, joka löytää piilotetut kultahiput nopeimmin. Kärsivällisyys, tarkkuus ja nopeat hoksottimet ovat valttia! Yleisölle tapahtuma on maksuton. Majoitukset löytyvät lähialueelta ja karavaanareille on myös paikkansa aivan kisa-alueen tuntumasta. Kullanhuuhdonta tekee myös uuden aluevaltauksen, kun SM- ja MM-kisojen voittajia voi veikata Veikkauksen vedonlyönnissä.

Kultakylän isäntä on mukana kilpailemassa

Kaksinkertainen joukkuekisan MM-tittelin haltija ja Tankavaaran Kultakylän matkailuyrittäjä Marko Touru on kiertänyt alan kisoja vuodesta 2013 ja kerännyt maailmanmestaruuksien lisäksi yksilö- ja joukkuekisoista satakunta mitalisijaa. Tankavaaran MM-kisojen odotukset ovat kuitenkin yrittäjälle tänä vuonna voittoa suuremmat.

-Kullanhuuhdonnan MM-kisa on kansainvälinen kesätapahtuma, joka luo alustan Kultajuhlien järjestämiselle tulevien vuosien kullanhuuhdonnan SM-kisojen yhteydessä. Tavoitteena on kehittää samalla matkailualueen kesätapahtumatarjontaa yhdeksi laajemmaksi tapahtumaviikoksi., sanoo Marko Touru.

Viihdettä koko perheelle

Kullanhuuhdonnan MM-kisojen kunniaksi Tankavaaran Kultakylässä on tarjolla viihdettä, aktiviteetteja ja muuta ohjelmaa koko perheelle elävästä musiikista taikuri Timo Kulmakon illuusioihin. Iltaisin kisa-alueen tapahtumateltta täyttyy ihmisistä ja elävästä musiikista. Musiikkitarjonnasta vastaavat Malpractice, Dr. Patala & Organic Healers, Toni Jaatinen Band, Henna Karppinen, Trio Ämmät ja Latimeria.

Ennen illan bändejä lava on tunnin verran avoin yleisön omille esityksille. Tiistaista perjantaihin 6.– 9.8. perheen pienimmille on tarjolla ohjattua toimintaa, kuten luontoretkiä ja tutustuminen Kultamuseoon. Kisa-aikataulu ja ohjelma päivittyvät tapahtuman sivustolle www. tankavaaragold.fi.

Kotimaiselle ja kauempaakin tulevalle matkailijalle Tankavaara on helposti saavutettavissa E75-tien varressa, bussipysäkkikin on ihan vieressä. Lähin lentokenttä on Ivalossa. Santa ́s Hotel Tunturi ja Lapland Hotels Riekonlinna kutsuvat matkailijat yöpymään Saariselällä MM-kisan majoitustarjousta hyödyntäen. Myös Lapland Hotels Luostotunturi tarjoaa kisaturisteille kisapakettitarjouksia matkalla Tankavaaraan.

Tankavaaran Kultakylän elämykset

Tankavaaran Kultakylässä sijaitsee myös Kultamuseo, jossa vierailija saa tietoa Suomen ja koko maailman kultahistoriasta. Sekä museolla että Tankavaaran Kultakylän kultahuuhtomolla voi kokea kultaryntäyksen aiheuttaman kultakuumeen, kun vaskatessa voi löytää ensimmäiset omat kultahippunsa. Kultaa voi huuhtoa kesäisin joka päivä. Kultakylässä on tarjolla mökki- ja huoneistomajoitusta, ravintola ja vastaanotto Wanha Waskoolimies palvelee vuoden jokaisena päivänä klo 9 – 21.

Luontoaktiviteetit lähellä ja helposti saavutettavissa

Sompion matkailualueella Pohjois-Sodankylässä voi kokea luontoyhteyden Lapin metsissä ja tuntureilla ja kesällä arktisen erämaan taianomaisen yöttömän yön. Tankavaara sijaitsee aivan Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa, joten Tankavaarasta on hyvä lähteä päiväksi retkeilemään jokaisena vuodenaikana. Alueen luontopolut vievät lähellä sijaitseville Pikku-Tankavaaran ja Jorpulipään huipuille, joista on upeat näköalat kaikkina vuodenaikoina. Poroja voit nähdä Sompiossa milloin ja missä tahansa!

Sodankylä kunta on mukana kehittämässä Kultajuhlia

Sodankylän kunnan hallinnoima ja Lapin Ely-keskuksen rahoittama Tapahtumat matkailutuotteiksi-yritysryhmähanke on mukana kehittämässä kisatapahtumaa. Hankkeen tavoitteena on Sompion alueen ja muiden hankkeessa mukana olevien toimijoiden tapahtumien kehittäminen kansainväliseen myyntiin sopiviksi.

-On ollut mahtavaa huomata, että etenkin Sompion matkailualueen toimijat ovat olleet innolla mukana hankkeen suunnittelussa ja toimenpiteissä. Meillä on tapahtumissa paljon potentiaalia, esimerkiksi Kultajuhlat, Sompion Sadonkorjuumarkkinat ja Watercross, jotka saataisiin mukaan matkanjärjestäjien paketteihin., kertoo Marjo Harjula, Sodankylän kunnan matkailukoordinaattori.