Koveron perinnetila avautuu yleisölle

Kuva: Sannamari Ratilainen

Koveron perinnetila, yksi Seitsemisen kansallispuiston vetovoimaisimmista nähtävyyksistä,  avautuu.  Toukokuussa Kovero on avoinna keskiviikosta lauantaihin kello 10-16. Perinnetilan rakennuksiin pääsee tutustumaan veloituksetta aukioloaikoina ja silloin paikalla on myös Metsähallituksen opas tekemässä tilan töitä ja opastamassa vierailijoita.

-Metsähallituksen omat oppaat pitävät ryhmille tilauksesta maksullisia opastuksia aukioloaikoina. Opastukset toteutetaan pihapiirissä turvavälit huomioiden. Myös yhteistyöyrittäjämme tarjoavat ryhmäopastuspalveluita ja heidän opastuksiaan on saatavilla myös aukioloaikojen ulkopuolella, kertoo Metsähallituksen suunnittelija Johanna Väkeväinen.

Koveron perinnetila on vanha kruununmetsätorppa ja merkittävä kulttuuriympäristö, jota vaalitaan vanhan ajan menetelmin. Perinneympäristöt ovat vanhan maatalouden myötä syntyneitä niittyjä, ketoja ja laitumia. Perinnebiotoopit ovat lajirikkain elinympäristö Suomen luonnossa, mutta niitä uhkaa umpeenkasvu, kun alueita ei enää käytetä entiseen tapaan.

Koveron lähipeltoja ja pihapiiriä hoidetaan niittämällä. Tänäkin kesänä järjestetään lauantaina 17.7. pienimuotoiset heinätalkoot. Suurimman työn perinnebiotoopin ylläpidossa tekevät kuitenkin tilan kolmella laitumella laiduntavat suomenlampaat. Lampaat saapuvat Koveron perinnetilalle kelien lämmettyä, kun pelloilla alkaa olla syötävää.

-Lampaita saa käydä tervehtimässä ja niitä voi ruokkia nyhtämällä niille ruohoa aidan vierestä. Muu ruokkiminen on kuitenkin kielletty lampaiden hyvinvoinnin vuoksi. Aitauksen sisälle ei saa mennä , korostaa Väkeväinen.

Perinnebiotooppeja on erityyppisiä ja niistä jokaisella on omaleimainen, rikas lajistonsa. Yhdistävänä tekijänä on harvinaisuus.  Neljännes uhanlaisista lajeistamme elää perinnebiotoopeilla. Koveron niityillä voi ihastella ketoneilikkaa, tuoksusimaketta ja mäkitervakkoa. Lisäksi hakamaa-alueilla kasvaa ketonoidanlukkoa, päivänkakkaroita ja harakankelloja.

-Jatkamalla perinnebiotooppien hoitoa, varmistamme arvokkaan lajiston säilymisen. Lampaat ovat tässä avainasemassa. Kun laiduntavat eläimet syövät tavallisia, korkeakasvuisia ja kilpailussa pärjääviä kasveja, ne luovat valoa ja tilaa harvinaisille, matalakasvuisemmille niittykasveille. Suuri osa uhanalaisista pölyttäjistä elää harvinaistuneissa perinneympäristöissä, kuten niityillä ja kedoilla. Pölyttäjät taas ovat elintärkeitä meille. Kukapa nyt haluaisi luopua mustikoista, puolukoista, vadelmista, mansikoista ja muista herkullisista luonnon antimista, Johanna Väkeväinen muistuttaa.