Kotimaan ykköskohde Helsinki

Kesäpäivä. Kuva Miikka Pirinen

Satoja kesätapahtumia, vehreitä saaria, ikisuosikit ja uudet helmet

Vuoden kotimaan matkakohteeksi valittu Helsinki on oivallinen lomakohde sekä päivämatkailijoille että pääkaupungissa yöpyville vieraille. Myös yhä useammat helsinkiläiset jäävät lomailemaan kotikaupunkiinsa. Ajankohtaiset vinkit kaupunkiin tarjoaa MyHelsinki.fi-sivusto.

Jo toukokuussa päästään kesätunnelmiin, kun Ravintolapäivä 19.5. ja Siivouspäivä 26.5. valtaavat kaupungin ja halukkaat voivat päivien aikana perustaa oman ravintolan tai kirpputorin. Cirko nykysirkusfestivaali tarjoaa elämyksiä koko perheelle Helsingin Suvilahdessa 15.–20.5. Tuhansia ihmisiä kokoava Maailma Kylässä -festivaali tuo karnevaalitunnelmaa Rautatientorille ja Kaisaniemen puistoon toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Pääkaupungin syntymäpäivää vietetään 12. kesäkuuta, jolloin tarjolla on satoja tapahtumia. Kesäkuun puolivälissä pääsee maistelemaan kaupungin parhaita makuja Taste of Helsinki-gourmetfestivaalilla.

Kesän musiikkitapahtumat käynnistää 8.–10.6. Sideways, joka järjestetään tänä vuonna uudessa paikassa Helsingin jäähallin ympäristössä, Nordiksella. Tuska sekä Flow festival tuovat Suvilahteen jälleen kymmeniä kansainvälisiä artisteja ja kymmeniä tuhansia kävijöitä. 50-vuotista taivaltaan juhliva Helsingin juhlaviikot järjestetään 17.8.–2.9.

Kaupunginosat kutsuvat tutustumaan

Pääkaupungin naapurustoista löytyy kiinnostavia tapahtumia ympäri vuoden. Toukokuun puolivälissä kannattaa suunnata Roihuvuoren kirsikankukkajuhlaan Hanamiin ihailemaan kevään kukkasia ja nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta. Kuun lopussa kannattaa suunnata Kumpulan kyläjuhlille, missä on monenlaista ohjelmaa koko perheelle. Kumpulan legendaarisessa maauimalassa pääsee polskimaan ja kokeilemaan hyppytorneja 13. toukokuuta alkaen.

Arabianrannassa pääsee karnevaalitunnelmaan, kun Arabian katufestivaali tuo toukokuun kolmantena lauantaina alueelle muun muassa tanssia, sirkusta ja musiikkia. Kallio Block Party on talkoovoimin toteutettu ja Helsingin suurin kaupunginosatapahtuma. Tapahtuma järjestetään 4. elokuuta kahdeksatta kertaa. Elokuun lopussa korttelijuhla Herttoniemi Block Party järjestetään Herttoniemen teollisuusalueella.

Saaristo kutsuu jälleen retkeilijöitä

Vesiliikenne käynnistyi pääosin vappuna ja vehreät saarikohteet ovat jälleen helposti saavutettavissa. Pihlajasaareen pääsee ottamaan aurinkoa tai vaikka viikonlopuksi telttaretkelle Ruoholahdesta vain noin kymmenessä minuutissa.

Kauppatorilta pääsee tuttujen saarikohteiden lisäksi viime vuonna yleisölle avattuun Isosaareen tai Vallisaareen, joka on kolmatta vuotta auki yleisölle. Vallisaaressa pääsee tänä kesänä kokeilemaan muun muassa jousiammuntaa ja joogaa. Myös Korkeasaaressa tapahtuu pitkin kesää, ja sinne pääsee näppärästi vesibussilla kauppatorilta sekä kesäkuun alusta alkaen myös Hakaniemestä.

Saaristoon pääsee helposti myös omalla veneellä, sillä pääkaupunkiseudulta löytyy satoja vierasvenepaikkoja.

Aktiviteettien nälkäisille

Kaupunkipyörät ovat oiva keino tutustua Helsinkiin, vaikka koko perheen voimin. Järjestelmä on helppokäyttöinen ja pyöräasemia on ympäri kaupunkia. Kaupunkipyöräverkosto yltää tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Espooseen.

Helsingin kesässä kannattaa tutustua myös urbaaniin saunakulttuuriin. Lonnan saaren saunasta voi ihailla merimaisemaa pääkaupungin edustalla. Allas Sea Pool tarjoaa saunojen lisäksi myös ulkouima-altaat kauppatorin kulmalla. Designsauna Löylyssä voi saunan ja uimisen jälkeen jäädä terassille nauttimaan ilta-auringosta. Uimaan pääsee myös lukuisilla hiekkarannoilla maineikkaasta Hietarannasta leppoisaan Aurinkolahteen. Myös maauimaloiden helmi Helsingin uimastadion on jälleen avoinna uimareille 27. toukokuuta alkaen.

Ikisuosikki Linnanmäki avasi ovensa huhtikuun lopulla ja juhlii sirkuskarnevaalien merkeissä 13. toukokuuta asti. Lisäksi huvipuistossa järjestetään kesän aikana lukuisia konsertteja ja muuta ohjelmaa koko perheelle.

Helsingin skeittiverkosto on ainutlaatuinen ja kaupungissa on tarjolla noin kaksikymmentä harrastajille suunnattua parkkia. Katukulttuuriin voi tutustua myös muraalien ja graffitien kautta ympäri kaupunkia sekä kesän ajan HAM Helsingin taidemuseon Graffiti-näyttelyssä.

Majoituskohteita hemmotteluhotelleista Airbnb asuntoihin

Helsingin hotellitarjonta sai vastikään ainutlaatuisen lisäyksen, kun Kämp Collectionin kymmenes hotelli St. George avasi ovensa Vanhan kirkkopuiston kulmalle. Hotelli keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kylpylöineen ja leipomoineen.

Hotelli St. Georgen lisäksi ainutlaatuista majoitusta tarjoavat esimerkiksi designhotellit Lilla Roberts tai Klaus K. Myös klassikkohotelli Torni tarjoaa historian tuulahduksen lisäksi paraatipaikan auringonlaskun ihailuun kaupungin keskustassa.

Pääkaupungissa on tarjolla kymmeniä Airbnb-asuntoja, jotka varsinkin kesäsesongin kiireisimpinä viikkoina ovat hyvä vaihtoehto vierailijoille. Suurtapahtumien aikana Airbnb-asunnot lisäävät merkittävästi majoituskapasiteettia.

Ravintoloista moneen makuun

Helsingin ravintolakulttuuri elää kukoistuskauttaan ja vaihtoehtoja löytyy moneen makuun. Kaupungin kiinnostavia uutuuksia ovat muun muassa korttelibistro Pontus ja italialaisia herkkuja tarjoileva Bacco. Kiinnostava uusi tulokas on myös täysin ruokahävikitön fine dining -ravintola Nolla.

Kesäkaudella kannattaa suunnata myös kauppahalleihin ja toreille. Hietalahden kauppahallilla on ravintoloiden lisäksi viikonloppuisin kirpputori. Hakaniemessä palvelee kauppahallin peruskorjauksen ajan väliaikainen Lasihalli. Kauppatorin kupeessa sijaitsevasta Vanhasta kauppahallista löytyy myös tuoreita herkkuja.

Helsingin ravintolakenttä on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Uusimpina Michelin-tulokkaina ravintolat Grön ja Ora saivat omat tähtensä aikaisemmin tänä vuonna. Näiden lisäksi Helsingistä löytyy kolme muuta Michelin-tähden saanutta ravintolaa; Ravintola Olo, Ask ja Ravintola Demo.

Lisää kesän tapahtumia osoitteessa MyHelsinki.fi.