Kemin LumiLinna kutsuu juhlimaan läpi vuoden

Kemin upea lumilinna palvelee nyt läpi vuoden.

150 vuotta juhlivassa Kemissä vihittiin tänään käyttöön ympärivuotinen LumiLinna. Presidentin linnasta poiketen tässä linnassa keittiö on valmis loihtimaan jokaisen tilaajan mukaiset juhlat, saunaillat tai kokoukset vuoden jokaisena päivänä. Linnojen kukoistuskausi Suomessa sijoittuu 1300-luvulle. Vanhin säilynyt ja suurin linna on Turun linna, jota alettiin rakentaa 1280-luvulla. Kemiin LumiLinna on talvisin rakennettu jo vuodesta 1996 lähtien joka talvi. Linna on rakennettu Perämeren vedestä tehdystä lumesta ja meren jäästä. Linna on noussut historiansa aikana neljään eri paikkaan ja siellä on vieraillut muutaman talvikuukauden aikana kymmeniä tuhansia vieraita vuosittain. Nyt lumen ja jään elämyksen saa kokea läpi vuoden kun linna on avoinna myös kesällä ensimmäistä kertaa.

Linna on virallisesti vihitty käyttöön

Kemin Lumilinna-alueen päärakennus otettiin virallisesti käyttöön Kemin juhlapäivänä 5.3. Tilan vihki käyttöön Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Teija Jestilä ja kunniavieraana suurlähettiläs ja EU-komission arktisten asioiden neuvonantaja Jari Vilèn, joka valmistelee paraaikaa selvitystä seuraavan komission arktiseksi politiikaksi.

Kemissä syntynyt Jari Vilén on kokoomuksen entinen kansanedustaja ja ministeri. Tilaisuudessa esiintyi taikuri-illusionisti Henri Kemppainen ja paikallinen bändi E-koodi. Yli tuhatpäiselle yleisölle tarjolla oli kakkukahvit ja tuote-esittelyjä ja tarjouksia. LumiLinna-alueen tiloihin oli kaikkinensa vapaa pääsy kaikille juhlan aikana. Sea Lapland Day Spa ja uudet saunatilat avautuvat vielä käyttöön maaliskuun aikana.

-Jos tämä ei ole luovaa hulluutta niin sitten ei ole mikään, kulttuuriministeri Claes Andersson puhui väkijoukolle LumiLinnan avajaisissa helmikuussa 1996. Tänään Jari Vilen kertoi kuinka hienoa on, että Kemin päättäjät ovat aikoinaan olleet rohkeita ja edenneet LumiLinna-hankkeessa ja matkailua on tuettu ja kehitetty kaupungissa metsäteollisuuden rinnalla. Samaa rohkeutta on myös nykyisissä päättäjissä ja matkailutoimijoissa. Olemme nyt mahdollistaneet ympärivuotisen LumiLinnan ja sen kautta matkailutoiminnan ympärivuotisen kehittämisen Kemissä. Vilén toi esille, kuinka merkityksellinen matkailu on tulonlähteenä, elinkeinona ja työllistäjänä koko Lapissa.

Kemin matkailu Oy:n toimistusjohtaja oli samoilla linjoilla kemiläisestä rohkeudesta muistellessaan ensimmäisen LumiLinnan myötä tulleita kommentteja ja kiitti uran uurtajien muassa yhteistyökumppaneita, rakentajia ja matkailun henkilökuntaa kovasta työstä yhteisen hankkeen eteen.

-Vuosia matkailijat on kysyneet kesällä missä LumiLlinna on, ja nyt kysyntään on vastattu. Koutonen toi esille myös ympärivuotisen LumiLinnan energiankäytön, joka on puhututtanut myös hankkeen edetessä.

-SnowExperience365 -elämystilassa on 100 000kg jäätä sisällä ja talvella tila pidetään kylmänä luonnosta saadulla viilennyksellä. Alueelle on porattu lähes 10 km maalämpökaivoja, joista otetaan energiaa sekä lämmitykseen että viilennykseen. Katolla on lämmön talteenottokeräimet ja lisäksi asennetaan aurinkopaneelit. Pyrimme mahdollisimman pieneen ostettuun energian kulutukseen, kertoo Koutonen.

Keskikesän juhlaa talvisissa maisemissa

Kylmän elämyksen voi yhdistää erittäin luovasti erilaisiin tapahtumiin, joita Kemin LumiLinna-alueella voi monipuolisten uusien palveluiden vuoksi nykyään järjestää.

-Kokouksiin, tuotteiden lanseeraus-tilaisuuksiin, sekä yritysten virkistyspäiviin tai bussiryhmien lounas- tai taukopaikaksi ympärivuotinen LumiLinna antaa ainutlaatuiset puitteet. Voimme järjestää nyt häät yöttömässä yössä lumen ja jään keskellä tai lanseerata talvivaatekuvaston heinäkuun helteillä. Pitkät käytävät ja isot terassit mahdollistavat vaikka muotinäytökseen upeissa puitteissa ja kuvauslokaationa linna tulee varmasti kiinnostamaan, kertoo Koutonen. Jääravintolassa voi nauttia lämpimän kolmen ruokalajin illallisen jääpöytien ääressä kaikkina vuodenaikoina.

Linna sijaitsee meren rannassa ja tarjoaa lumen ja jään kokemuksia, ravintola-, ohjelmapalvelu- ja hyvinvointipalveluita. Lumihiutale näköalaravintolan terassilta ja merenrannan Seaside Glass Villoista on matkailuväen kertoman mukaan maailman kauneimmat auringonnousut ja laskut nähtävissä vaihtuvine vuodenaikoineen. Kesällä voi ihmetellä, kun aurinko ei lainkaan laske ja talvella päivän pitkää pimeää tähtitaivaineen ja revontulineen. Ravintolan tilat taipuvat monenlaisten tapahtumien järjestämiseen, joihin voi yhdistää aktiviteetteja supjoogasta jäänmurtajaristeilyihin.

Kemissä voi nyt juhlia tavalla, joka ei ole mahdollista muualla. Linna-alueen sijainti on loistava lähellä keskustaa meren ympäröimänä, 10 minuutin ajomatkan päässä lentokentältä ja parin minuutin matkan päässä rautatieasemalta. Ruotsin raja on vain vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä. Kemi kutsuu juhlimaan läheltä ja kaukaa!