Käytetty puhelin jopa parempi kuin tehtaalta tullessaan

Suomalaisyritys huoltaa iPhoneja ja myöntää niille takuun. Kuva: Swappie

Läheskään kaikki kulutuselektroniikka ei ole korjauskelvotonta. Suomalainen Swappie huoltaa joka kuukausi tuhansia iPhoneja, joille se myöntää uuden takuun.

Kierrätys on välttämätön keino alan hiilidioksidipäästöjen pienentämisessä. Ensi vuonna älypuhelinten globaalien päästöjen ennustetaan nousevan 125 megatonniin. Päästöjen määrä on yli seitsemänkertaistunut kymmenessä vuodessa.

-Uusiokäyttö pienentää älypuhelimen hiilijalanjälkeä huomattavasti. Henkilökuntamme puhdistaa ja huoltaa puhelimet sekä korjaa laadukkailla varaosilla jopa puhelinten tyyppiviat. Parhaimmillaan puhelimet tulevat huollostamme ulos paremmassa kunnossa kuin Applen tehtaalta, sanoo Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen.

Suomen Luonto -lehti valitsi tämän vuoden turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan. Erityishaukkuja saivat huonosti kestävät älypuhelimet, joita on vaihdettava tiheään tahtiin.

Jopa 99 prosenttia älypuhelimen materiaaleista voi kierrättää

-Älypuhelin on monelle suomalaiselle korvaamaton, mutta korjauskelvoton sen ei tarvitse olla. Melkein kaikki laitteet voi kunnostaa toimimaan uudenveroisesti. Ainoaksi eroksi uusien ja tehdashuollettujen laitteiden välille jää ulkoinen kunto. Joskus ei sitäkään, sanoo Marttinen.

Älypuhelin sisältää suuren määrän erilaisia metalleja. Pelkkä valmistus aiheuttaa arviolta 85–95 prosenttia sen hiilijalanjäljestä, koska laitteen ja sen vaatimien metallien tuotanto vaatii huomattavan määrän energiaa. Jopa 99 prosenttia älypuhelimen materiaaleista voi kierrättää.

-Suomalaisen kodin piironginlaatikossa voi maata kaksinumeroinenkin määrä käyttämättömiä puhelimia aina 1990-luvulta alkaen. Kierrätysmahdollisuuksista kertominen sekä käytettyjen puhelinten myynnin ja ostamisen helppous ovat avainasemassa, kun tätä määrää painetaan alaspäin, sanoo Marttinen.