Kauttuan ruukkialueen kiinteistöistä osa myyty

Kauttuan ruukkialueen Mäntylä.

A. Ahlström Kiinteistöt Oy tiedotti lokakuussa 2018 harkitsevansa Kauttuan ruukkialueella omistamiensa kiinteistöjen myyntiä kokonaan tai osittain, koska yhtiön ja siihen läheisesti liittyneiden yritysten teollinen toiminta paikkakunnalla on päättynyt eikä yhtiöllä myöskään ole ollut ruukkialueelle juurikaan omaa käyttöä.

Syksyn aikana on käyty useita neuvotteluja ruukkialueen rakennusten myynnistä ja nyt ollaan tilanteessa, jossa yhtiö on pe 4.1.2019 tehnyt kaupat ruukkialueen ensimmäisen osan myynnistä. Kaupan kohteena ovat ns. Mäntylän, Ruotsalaisen koulun, Hallitalon sekä autotalli/varaston kiinteistöt.

Ostajataho on yhtiön toiveen mukaan paikallinen perustettava yhtiö Villa Majatalo Oy, jonka omistavat Taito Vesamäki perheineen. Ostaja tuntee hyvin Kauttuan ruukin alueen ja osaa arvostaa sen historiallisia rakennuksia sekä alueella tehtyä kulttuuriperintötyötä.

Sopimuksen mukaan A. Ahlström Kiinteistöt Oy vuokraa uusilta omistajilta Ruotsalaisen koulun ja muut yhtiön käytössä tällä hetkellä olevat tilat. Muihin Ahlströmin Kauttuan ruukin kiinteistöihin kartoitetaan soveltuvia ostajia edelleen.

Omaleimainen Kauttuan ruukki on mielenkiintoinen kokonaisuus, joka muodostuu vanhasta ruukkimiljööstä ja 1900-luvun teollisuusrakentamisesta puistoineen. Se kuuluu Museoviraston määrittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Alueella sijaitsee muun muassa useita arkkitehti Alvar Aallon Ahlströmille suunnittelemia rakennuksia, joista kuuluisin on vuonna 1939 valmistunut Terassitalo.

Uusklassinen Kauttuan ruukin kartano vuodelta 1802 tarjoaa nykyisin hotelli- ja ravintolapalveluja Kauttuan Klubin nimellä. Yli kaksisataa vuotta vanhan kartanon päärakennuksessa on juuri peruskorjatut viihtyisät majoitustilat, upea juhlasali sekä useita salonkeja erilaisiin lounas-, kokous- ja juhlatilaisuuksiin. Majoitustiloja on myös Villa Aallossa sekä Varkaudenmäessä.

Yhtiön arvojen mukaisesti Kauttuan ruukkialueesta ja sen lukuisista rakennuksista on aina pidetty hyvää huolta. Rakennuksia on peruskorjattu viime vuosien aikana, ja yhtiöllä on ruukissa yhä myös vilkasta majoitus- ja ravintolaliiketoimintaa. Kunnostus- ja peruskorjaustöillä on parannettu ruukkialueen vetovoimaisuutta ja yhtiö toivookin, että mahdollinen uusi omistaja sitoutuisi jatkamaan Ahlströmin viitoittamaa arvokasta kulttuuriperintötyötä.

Lue myös: https://www.laju.fi/vapaa-aika/myynnissa-kauttuan-ruukkialueen-kiinteistot/