Jari Litmanen muistelee siirtosaagojaan

“Ajaxin hallituksessa oli ihmisiä, jotka halusivat etten pelaisi.”

Huippujalkapalloilun seurasiirtoihin liittyy paljon politikointia, joka on tuttua myös Jari Litmaselle. Välillä pelaajia tai valmentajia kiristetään jatkosopimuksella, ja joskus seuran puheenjohtaja saattaa odottaa parkkipaikalla, Litmanen muistelee Unibetin podcastissaan.

Jari Litmanen kertoo Unibetin Kuninkaan puhe -podcastinsa uusimmassa jaksossa ajastaan Saksassa ja Hansa Rostockissa 2005. Tosin Litmanen muistelee, kuinka hänen siirtonsa Bundesliigaan oli lähellä tapahtua jo kuusi vuotta aiemmin.

– Kun sopimukseni Ajaxin kanssa loppui 1999, minulla oli pöydällä paljon kiinnostavia vaihtoehtoja. Lopulta viimeiset kolme niistä olivat Liverpool, Bayern München sekä Barcelona, Litmanen muistelee.

Tuolloin Jari Litmanen kertoi saaneensa kovaa painostusta myös Ajaxilta jatkosopimuksen allekirjoittamisesta.

– Siellä oli hallituksessa ihmisiä, jotka sanoivat valmentaja Morten Olsenille, että Jaria ei pidä peluuttaa, jos en tee jatkosopimusta Ajaxiin.

Litmasen onneksi Olsen piti päänsä ja peluutti suomalaistähteään – kunnes hän sai potkut kesken kauden.

– Mä halusin olla alusta alkaen rehellinen kaikkia kohtaan – valmennusta, seurajohtoa, faneja. Mulla oli takana mahtavat seitsemän vuotta Ajaxissa, mutta samalla sisälläni kasvoi jatkuvasti halu kokea vielä jotain muuta huippujalkapalloilun parissa: uusi seura, uusi kieli, uusi kulttuuri.

Barcelona- ja Liverpool-siirrot jättivät jossiteltavaa

Litmasen valinta oli lopulta Barcelona, missä hän ei kuitenkaan koskaan saavuttanut samaa menestystä kuin Ajaxissa. Jälkiviisaat ovatkin jossitelleet paljon Litmasen seurasiirtoja tuon vuoden 1999 jälkeen.

– Minun päätöksiin on otettu monesti julkisesti kantaa. Että nyt se ei tiedä mitä se tekee, tai että nyt siellä on päätöksen takana vain raha. Mutta onhan se helppoa huudella sivusta, että mitä jonkun toisen pitäisi tehdä. Itse olen tehnyt aina päätökseni pohjautuen sen hetkiseen tietoon ja tunteeseen, ja valinnut sitten sen perusteella mielestäni parhaan vaihtoehdon.

– Barcelonassa puheenjohtaja ja valmentaja, jotka minut hommasivat, lähtivät heti ensimmäisen kauden jälkeen. Sitten tuli uusi puheenjohtaja ja uusi valmentaja uusilla ajatuksilla. Silloin sieltä sai lähteä moni muukin. Pelaajien lisäksi esimerkiksi valmennuksesta muuan Jose Mourinho, Litmanen huomauttaa.

Barcelonan jälkeen Litmasen tie kävi lopulta Liverpooliin

– Moni muistaa Liverpool-aikani siitä, kuinka minulla oli paljon loukkaantumisia, tai kuinka en sopinut joukkueen pelityyliin. No sillä toisella kaudella, kun olimme Valioliigassa toisia, niin yhtään harjoitusta tai peliä en jättänyt loukkaantumisten vuoksi välistä. Silloin se oli valmennuksen päätös, ettei minua peluutettu.

– Ja jos puhutaan etten sopeutunut Liverpoolin pelityyliin, niin kun minä ja Michael Owen olimme kärkipari, teimme eniten maaleja ja keräsimme eniten voittoja ja pisteitä. Se ei ollut mielipide vaan puhdas tilasto, jota ihmetteli minun lisäkseni sekä fanit että lehdistö, Litmanen muistuttaa.

Bundesliiga-joukkueen puheenjohtaja odotti Litmasta parkkipaikalla

Litmanen muistutta, että sattumalla on aina suuri merkitys – myös huippujalkapalloilun seurasiirroissa. Sattuman kautta hän päätyi myös Hansa Rostockiin.

Alkuvuodesta 2005 ilman seuraa ollut Litmanen harjoitteli Ajaxin kakkosjoukkueen kanssa, kun hän törmäsi treenien jälkeen parkkipaikalla olleeseen Hansa Rostockin puheenjohtaja Manfred Wimmeriin.

– Hän oli sattumalta ollut juuri Belgiassa moikkaamassa tytärtään, ja päätti tulla paluumatkalla moikkaamaan minua. Hän kertoi etsivänsä vahvistuksia Rostockiin, ja kyseli olisinko mitenkään kiinnostunut tulemaan sinne.

– Se oli hyvin rehellinen lähestyminen, joten sanoin että ainahan mä olen valmis miettimään.

Viikon mietittyään Litmanen tarttui tarjoukseen ja siirtyi Rostockiin. Vaikka seuran säilymissoperaatio ei lopulta onnistunut, jäi Litmaselle hyvät muistot ajastaan Saksassa.

– Rostockin putoaminen oli iso pettymys, sillä ehdin siinä jo sitoutua ja sopeutua kunnolla seuraan. Viihdyin hyvin, sillä Bundesliiga oli pelaajan kannnalta todella hyvä sarja. Peli oli tasokasta, stadionit hyvässä kunnossa ja fanit aivan uskomattomia.

Etenkin Litmasen mieleen jäi hänen viimeinen Bundesliiga-ottelu Dortmundin vieraana, tunnelmaltaan legendaariisella Westfalenilla.

– Kyllä se oli upea paikka myös vierasjoukkueelle, Jari Litmanen muistelee.

Linkki: https://soundcloud.com/unibetfinland/jari-litmanen-kuninkaan-puhe-2-hansa-rostock-seurasiirrot