Israel – omenoiden ja hunajan maa

Kuva: Pri Beresheet

Monet perinteet ja symboliset ruoat liittyvät, juutalaiseen uuteen vuoteen Rosh Hashanah, joka tänä vuonna osuu ajankohdalle 26.-27. syyskuuta. Kaksi näistä ruoista on omenat ja hunaja, joita molempia kasvatetaan Israelissa.

Juutalainen uusi vuosi (Rosh Hashanah) on kahden päivää kestävä pyhä, joka on tänä vuonna 26.-27. syyskuuta. Lomaan liittyvien monien erilaisten perinteiden ja symbolisten ruokien joukossa yksi suosituimmista ja yleisimmistä on hunajaan kastetun omenan syöminen juhla-aterian alussa. Omenat, usein lohkoina, kastetaan hunajaan, jonka jälkeen lausutaan siunaus makealle vuodelle ennen ruoan nauttimista. Hunajakakkua syödään myös perinteisesti koko pyhien ajan, johon sisältyy 10.–17. lokakuuta juhlittava Lehtimajanjuhla (Succot).

Omenat

Golanin ja Galilean alueilla omenatarhoja on rivi toisensa jälkeen, kaikki istutettuina maantieteellisesti täydellisiin olosuhteisiin herkullisten hedelmien viljelyä varten. Valitut omenalajikkeet kukoistavat alueen korkeudesta, kylmästä ja puhtaasta ilmasta, hedelmällisestä maaperästä, puhtaista sateista ja kirkkaista lähteistä johtuen. Useimpien Israelin pohjoisilla alueilla kasvavien omenalajikkeiden alkuperä on peräisin Yhdysvalloissa, Euroopassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kasvatetuista lajikkeista – joihin kuuluvat Pink Lady, Hermon Starking, Granny Smith, Yonatan, Golden Delicious ja Gala.

Omenoita voi ostaa joko suoraan maatilakaupoista ja vierailukeskuksista, kuten Beresheetin omenatehtaalta Merom Hagolanissa, tienvarsimyyjiltä tai supermarketeista ja vihanneskauppiailta. Tietyissä hedelmätarhoissa on myös itsepoiminta-mahdollisuus.

Golanin kukkulat levittäytyvät 1200 neliökilometrin alueelle ja sijaitsevat Israelin koilliskulmassa. Siellä on hyvin erilaisia ilmastoja ja topografioita, mikä mahdollistaa omenoiden lisäksi runsaan sadon, pohjoisen viiniköynnöksistä ja kirsikoista vehnään, mangoihin ja avokadoihin saakka, alueen eteläosassa. Hedelmällisen maaperän ja laajan maatalousinfrastruktuurin ansiosta Golanin viljelykasveja pidetään korkealaatuisina sekä Israelissa että ympäri maailmaa.

Hunaja

Raamattu viittaa usein Israelin maan maatalouden runsauteen tunnetussa ja usein lainatussa lauseessa “Maa, joka vuotaa maitoa ja hunajaa”. Vaikka mainittua hunajaa pidetään taatelihunajana, nykypäivän Israel tunnetaan myös mehiläisistä valmistamasta puhtaasta hunajasta – teollisuudenalasta, joka on peräisin 1800-luvun lopulta.

Israelissa on kymmeniä tuhansia mehiläispesiä, ja sadat mehiläishoitajat hoitavat yli tuhatta eri mehiläislajia. Mehiläishoitajat ovat ottaneet käyttöön edistyneitä ja tehokkaita koneistamis- ja jalostusmenetelmiä hunajamääränsä lisäämiseksi, mikä on johtanut tämän vuoden ennätykselliseen 4 400 tonnin satoon (Israelin hunajalautakunnan mukaan) uudenvuoden aikana. Mehiläiset ovat välttämättömiä Israelin maataloudelle, ja niiden osuus sadon kokonaispölytyksestä on 80 %.

Israel Honey Boardin tilastot osoittavat, että israelilaiset ovat persoja makealle – hunajaa kuluu 250 grammaa henkilöä kohden vain juutalaisen uuden vuoden (Rosh Hashanah) ja Lehtimajanjuhlan (Succot) välisenä lomakautena. Se tekee yhteensä noin 6 200 tonnia hunajaa, mikä on 40 % Israelin vuotuisesta hunajan kulutuksesta. Israelissa tuotetaan yli 20 erilaista korkealaatuista hunajaa, mukaan lukien za’atarilla maustettu hunaja, salvia, luumu, avokado, sitrushedelmät ja paljon muuta. Vuosittaisen hunajafestivaalin aikana on mahdollista vierailla mehiläistarhoissa ja hunajanvalmistuslaitoksissa kaikkialla Israelissa.