Hurjaa menoa ja herkuttelua Alppijärvellä

Hurjaa menoa ja herkuttelua. 450 ravintolaa hoitaa energiatankkauksen rankkojen huvien jälkeen.

Katso kuvia

Kymmenet surffileijojen vetämät lautailijat kiitävät järven pohjoispään aamutuulessa. Kantosiipipurjelaudat kilpailevat nopeudessa. Itse lauta on n. 30 senttiä irti vedenpinnasta.
Pari risteilyalusta kuljettaa väkeä kauempana järvellä.

Järven sivuilla ja eteläpuolella vuoret kohoavat jopa tuhat metriä korkeammalle.
Paras tapa ihailla tätä kaikkea on istua eväs-aamiaisella järven pohjoispään niemellä, Charles Bosson –puiston rantapenkillä. Jos haluaa kahvinsa posliiniin kaadettuna mieluummin kuin termoksesta, takana on huipputyylikkään Imperial-hotellin terassi.

Ei. Emme ole Lago di Gardalla, vaan Annecy-järvellä, Savoijin departemenissa, Koillis-Ranskassa. Samannimiseen, monta kertaa Ranskan kauneimmaksi äänestettyyn kaupunkiin hurauttaa autolla Geneven kentältä 45 minuutissa. Juna/bussikyydillä menee tupla-aika. Kanssani samalla penkillä istuva Kevin sanoo tulleensa polkupyörällä kolmessa tunnissa. Sähkömoottori tosin avusti ylämäissä, mutta vain niissä.

Kaupungin sydän on Annecy Vieille (vanha), jonka seudulla on asuttu jo yli 5000 vuotta. Liittäminen Ranskaan v. 1860 ja alppimatkailun tulo muotiin aloitti Annecyn nousukauden.

Aikansa voi toki viettää kujille kuljeksien ravintoloiden ja kahviloiden tuoksuja nuuhkien ja niiden houkutuksiin antautuen. Kaupunki, järvi ja sen ympäristö tarjoavat kuitenkin loputtoman harrastuskirjon. Tärkeä elementti vesi tietenkin mahdollistaa mainitut surffauksen muodot, purjehduksen, soudun, melonnan ja uinnin. Koski-rafting kumiveneellä tai pelkässä märkäpuvussa on mahdollista harrastaa. Sateen jälkeen se kiellettyä, kunnes jokien virtaus tasaantuu.

Järven veden puhtautta on suojeltu jo vuodesta 1957, ja nyt järveä kehutaan Euroopan puhtaimmaksi. Vedellä tosin on se sama vika Garda-järvelläkin; enimmän osan vuotta se on hiljattain sulanutta lunta, siis aika kylmää.

Välineiden vuokrauspaikkoja ja hiekkarantoja on joka puolella järveä.

Toisen tärkeän elementin muodostavat kukkulat ja vuoret. Kaikentasoisia vaellus- ja pyöräilyreittejä on satoja kilometrejä. Antoisin patikkakohde on 2351 metriä korkea La Tournette –huippu järven koillispuolella, josta aukeaa huikea näkymä koko järvelle. Helpompi huippu on 860 metriä matalampi Pointe de la Rochette, josta näkyy järven eteläosa. Sen luona on myös hyvä kahden hengen liitovarjoilun lähtöpaikka.

Jos nenä kuitenkin vetää enemmän kaupungin sisälle kuin rannalle, pettyminen on vaikeaa. Kaksitoista Michelin-luetteloitua ravintolaa kaupungissa ja viisitoista lisää ympäri järven aikaansaavat kilpailun, josta hyötyy herkutteluun herkkä nälkäinen. Piskuisimmankin kuppilan on pantava parastaan pärjätäkseen 450 ravintolan kilpailussa.

Koska Annecy on kokonaisuudessaan 130.000 asukkaan kaupunki, siellä voi tehdä muitakin ostoksia kuin matkamuistoja. Varsinainen ostoskeskus Courier sijaitsee 500 metriä keskuskanavasta pohjoiseen, rautatieaseman lähellä.

Teksi: Rauli Storm. Kuvat: Pxhere