Herra Puntila Helsingin Kaupunginteatteriin

Helsingin Kaupunginteatteri – Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti – Kuvassa Anna-Riikka Rajanen, Antti Peltola, Pertti Sveholm – Kuva: Tapio Vanhatalo

Helsingin Kaupunginteatterin syyskausi jatkuu suurella näyttämöllä Kinky Boots -musikaalin jälkeen tuoreella, vauhdikkaalla tulkinnalla Bertolt Brechtin ja Hella Wuolijoen klassikosta Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti. Pienen näyttämön syksyn avaa Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama draamauutuus Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu. Naisten ystävyydestä kertova Helena Anttosen Pullo cavaa ja aurinkoa avaa kauden Arena-näyttämöllä ja Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutettava Agapetuksen Syntipukki studio Pasilassa. Lilla Teaternin syksy alkaa Kiviä taskussa -kirjailijan, Marie Jonesin komedialla Fly Me To The Moon.

Bertolt Brechtin ja Hella Wuolijoen klassikko Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti (1940) valtaa suuren näyttämön 20. syyskuuta. Tunnettu kuvaus ailahtelevan, viinaan menevän herran ja terävä-älyisen palvelijan suhteesta tarjoaa Kari Heiskasen ohjauksena ylettömyyttä ja äkillisiä käänteitä, joissa myös musiikilla on tärkeä rooli. Muusikkona ja säveltäjänä on Arttu Takalo ja koreografina Johanna Elovaara. Lavastuksen on suunnitellut arvostettu kuvataiteilija ja lavastaja Markku Hakuri ja puvut useista elokuvatöistään palkittu pukusuunnittelija Tiina Kaukanen.

Päärooleissa nähdään konkarinäyttelijä Pertti Sveholm (Herra Puntila), keväällä 2018 Teatterikorkeasta valmistuva Antti Peltola (Matti) ja Peppinä jo suuren näyttämön valloittanut Anna-Riikka Rajanen (Eeva) sekä muissa rooleissa mm. Laura Alajääski, Kari Mattila, Raili Raitala, Sanna Saarijärvi, Eero Saarinen ja Antti Timonen.

Heiskasta on luvassa myös pienellä näyttämöllä, jossa kantaesityksensä saa Kari Heiskasen kirjoittama ja ohjaama Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu 6. syyskuuta. Vuoden 1961 Nootti-kriisin aikaisiin tositapahtumiin pohjaava draama kertoo ikonisesta suomalaisesta valtiomiehestä suurten historiallisten käännekohtien keskellä. Näytelmä avaa kiinnostavan näkökulman Kekkosen ajan absurdiin poliittiseen kulttuuriin.

Kekkosen roolissa nähdään Eero Aho ja näytelmän muissa rooleissa Rauno Ahonen, Pekka Huotari, Risto Kaskilahti, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Tiina Peltonen, Leena Rapola, Matti Rasila, Pertti Sveholm, Timo Torikka ja Mikko Virtanen.

Arena-näyttämöllä 12. syyskuuta ensi-iltansa saava Pullo cavaa ja aurinkoa on lämmin ja oivaltava draamakomedia naisten ystävyydestä ja unelmien vanhainkodista. Helena Anttosen kirjoittaman näytelmän ohjaa Milko Lehto, ja sen rooleissa nähdään rautainen naisviisikko Heidi Herala, Sanna-June Hyde, Jaana Saarinen, Aino Seppo ja Eija Vilpas sekä näytelmän kahdessa miesroolissa Sauli Suonpää.

Neljä ystävystä uneksii kuohuviinin nosteessa yhteisestä, boheemista vanhainkodista, jossa he saisivat lopulta olla ja tehdä mitä haluavat. Kuinka vuosia sitten kuvataideleirillä tutustuneen sopuisan nelikon pelisääntöjen, säästöjen ja perhesuhteiden käy, kun portugalilaisesta keramiikkakylästä löytyy täydellinen talo, se toiveiden taiteilijakoti, jossa he voisivat viettää yksilöllisen ja yhteisöllisen vanhuuden?

Studio Pasilan syksyn avaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kanssa yhteistyössä toteutettava Agapetuksen Syntipukki 18. syyskuuta. Pentti Kotkaniemen ohjaama näytelmä esitetään ilman etukäteen sovittua kiinteää roolijakoa. Näytelmän kaikki roolit ikään ja sukupuoleen katsomatta arvotaan yleisön edessä ennen kunkin esityksen alkua ja näytösten välissä.

Mukana on kaksi Kaupunginteatterin näyttelijää – Santeri Kinnunen ja Jouko Klemettilä sekä kuusi TeaKin näyttelijäoppilasta: Alex Anton, Joel Hirvonen, Emil Kihlström, Katariina Sinisalo, Asta Sveholm ja Nenna Tyni.

Lilla Teaternissa saa 13. syyskuuta ensi-iltansa Kiviä taskussa -kirjailija Marie Jonesin komedia Fly Me To The Moon (2012). Joakim Grothin kääntämässä ja ohjaamassa komediassa matalapalkkaisen hoivatyön ammattilaiset Laura ja Fia joutuvat helpon rahan houkuttelemina ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin ja moraalisten pohdintojen äärelle. Rooleissa taituroivat Pia Runnakko ja Linda Zilliacus. Ruotsinkielinen esitys tekstitetään suomeksi.

HKT:n syyskauden ohjelmistossa jatkavat studio Pasilassa ikisuosikki Kiviä taskussa , perinteikäs stand up -klubi Club act!one ja lääkärihupailu Lisää saikkua, kiitos!. Pienellä näyttämöllä jatkaa tähtinäyttelijöiden tulkitsema Arthur Millerin Hinta.